Rozmnażanie drzew i krzewów iglastych. Ukorzenianie sadzonek

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Szkoda gadać. Wycięto, piszesz. A pofatygowałeś się dowiedzieć, dlaczego wycięto? Słyszałeś o Banku Genów w Kostrzycy, o szkółce kontenerowej obok? O przyczynach klęski lasów sudeckich? O milionach wydanych na powrót lasu na te tereny?
Nie wiesz, nie znasz tematu, nie pisz bzdur. A mamutowiec szlag trafi.
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

Znam przyczyny tych katastrof.Nawiasem mowiac niezdziwilbym sie jakby tacy jak ty spowodowali inwazje kornika zeby moc wycinac drzewa,jakos przedtem nie bylo tak zle.Napisalem ze nie podoba mi sie pustka i to jest prawda.Po co nam takie banki?Znowu ktos robi kase?wystarczyloby nie produkowac tylu kubikow tylko je zostawic w lesie,oczywiscie nie mowie o terenach ktore pomagaja rozprzestrzenianiu sie chorob.swoja droga w wiatrolomach tez zyja zyjatka a te sa pokarmem dla innych(wiesz co to lancuch pokarmowy?),uzyzniaja ziemie itd.wszystko ma swoja funkcje w lesie,oprocz ciebie i takich jak ty chyba ze destrukcyjna.Zacytuj mi choc jedno zdanie z pierwszego postu ktore jest bzdura.Chyba sam bzdura jestes :twisted:Ao drzewka sie nie martw bo natura lepiej ich zniesie niz pseudo swoich pseudoratownikow.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. :D
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mam do Was pytanie. Czy ktoś z Was próbował w cieplejsze dni stycznia lub lutego pobierać sadzonki z krzewów iglastych? Chce zrobić taki eksperyment, pobrać teraz sadzonki i przechować je w lodówce do marca. Cześć wsadzić do skrzynek i postawić w szklarni aby w ten sposób wydłużyć im okres wegetacji tak by do jesieni lepiej się ukorzeniły. Nie wiem tylko czy to ma jakiś sens a szkoda mi sadzonek. Robił ktoś z Was takie eksperymenty? Niektórzyt mówią, że sadzonki krzewów iglastych powinno pobierać się w kwietniu, ja preferuje początek marca.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Nie bardzo rozumiem: po co chcesz pobierać sadzonki w styczniu, jeżeli sadzić i tak będziesz w marcu? :shock:
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dobre pytanie. Bo do marca sadzonki wytworzą tkankę kalusową, bo w marcu będę miał już gotowe sadzonki i więcej czasu na inne prace. Ale bardziej zależy mi na radzie czy można i warto posadzić teraz sadzonki w chłodnym miejscu i czy z tego powodu szybciej się ukorzenią tak by jesienią mieć już większe korzenie mniż gdybym sadził w marcu. Chciałbym mieć frajdę z samodzielnego rozmnożenia roślin a moja niecierpliwość ponagla mnie do tego by to co można zrobić już teraz i nie czekać do wiosny.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Rozmnażanie roślin iglastych jest to "wyższa szkoła jazdy", na tym forum jest niewielu rozmnażający rośliny iglaste, a jeszcze mniej jest tych którzy nie tylko że rozmnażają ale i robią to skutecznie. Na to by z powodzeniem rozmnażać , trzeba się wykazywać nie tylko wiedzą i doświadczeniem ,ale również odpowiednim wyposażeniem w pomieszczenia o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Trudno , w tym temacie zastosować nowe metody ,gdyż znane dotychczas są dobre i skuteczne. Ja ,jako raczkujący w tym temacie i mający skuteczność ledwo kilku-kilkunastoprocentową ,radzę Ci dokładnie zapoznać się z tym co już napisano na Tym Forum na temat rozmnażanie roślin , a napisano dużo, a dopiero później zadawać konkretne pytania, ręczę że nie pozostaną bez odpowiedzi. To że warto się" pobawić "w rozmnażanie roślin , nie podlega dyskusji,jest to zajęcie pasjonujące i zobaczenie że pobrana sadzonka jest zdolna do samodzielnego życia, przynosi dużą satysfakcję.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie mogę zgodzić się z Twoją wypowiedzią Tadeuszu. Rozmnażanie niektórych iglaków przez sadzonki jest bardzo łatwe. Nie wszystkich, ale tuje, cyprysiki, jałowce rozmnaża sie w ten sposób bardzo łatwo. Robiłam to, kiedy jeszcze niewiele wiedziałam w ogóle o uprawie ziemi i ogrodu, z całkiem dobrym skutkiem :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziekuje. Zanim zadałem pytanie przeczytałem to co jest na ten temat na forum i w paru dostępnych publikacjach. Niestety tu zdania wśród "uczonych" są podzielone. Jedni twierdzą że sadzonki należy pobierać jesienią inni że lepsza jest wiosna a na stronie szkółkarskiej jest wypowiedź że można to robić cały rok jeśli sadzonki są ukorzeniane w szklarni. Pytałem o Wasze doświadczenia bo to one są najcenniejsze. Opinie mniej mnie interesują.
Zadam je raz jeszcze;

1.Czy mogę teraz pobrać sadzonki iglastych krzewów i przechować je w lodówce?
2. Czy z pobrane teraz sadzonki można wsadzić do skrzynki i rozpocząć wcześniejsze ukorzenianie?

A może lepiej dać sobie na wstrzymanie i poczekać do kwietnia/maja albo września/października i wtedy pobrać i wsadzić sadzonki?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pisałam juz o moich doswiadczeniach. Nigdy nie próbowałam robić sadzonek w styczniu, ale jak koniecznie chcesz, to przeciez w cieple rosliny zaczną wegetację, więc możesz spróbowac w skrzynkach w szklarni lub w domu, skoro jesteś taki niecierpliwy :D
Ja poczekałabym do wiosny i zrobiłabym sadzonki w gruncie. Natomiast pobieranie sadzonek teraz i przechowywanie ich w lodówce wydaje mi się zupełnie bezcelowe.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za radę. Tak też zrobie. Mały eksperyment nie zaszkodzi ale generalnie byle do wiosny. Ciepło pozdrawiam
BozenaM
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2009, o 11:53

Poczatkujaca

Post »

Ja tez zastanawiałm się czy teraz nie zaczac proces rozmnazania bbo mam wiecej czasu a wiosna jest go mniej ale chyba sie wstrzymam skoro tak radzicie. Grunt przygotowałam już jesinia ale za późno to zrobiłam i bałam sie że nic nie wyjdzie z tych sadzonek i teraz musze czekac do kwietnia. Znalazłam miejsce zacienione blisko domu tak abym latem mogła bez problemu podlewać.
Mam pytanie czy jak już wsadzę moje sadzonki cyprysa w ukorzeniacz i do gruntu to mam przykryć słoikim bo mam ich trochę na zbyciu czy lepij jednak te butelki ale mam od 1,5 l wody Zywiec a one sa takie niebieskawe.
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja wszystkie moje rośliny, zarówno iglaste jak i liściaste po zanurzeniu w ukorzeniaczu przykrywam słoiczkiem. Wydaje mi się, że pod szkłem jest im cieplej i lepiej się ukorzeniają. Robię tak bez względu na porę. Wczoraj zdobyłam kawałek azalii doniczkowej. Wiem, że to nie najlepsza pora na rozmnażanie ale zgodnie z zasadą wsadziłam do ukorzeniacza, do doniczki, przykryłam słoiczkiem i postawiłam na parapet. Jak nic z tego nie wyjdzie - trudno. To tylko uprawa amatorska.
Barbara
Awatar użytkownika
weiner
500p
500p
Od: 18 mar 2008, o 18:12

Post »

To jest mój cis który ukorzeniłem rok temu ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I pomyśleć, że ja jako laik w temacie, mając jedynie naście lat, bez wiedzy, rozmnażałam różne iglaki z powodzeniem...
Bez żadnego przygotowania teoretycznego. Był tylko ukorzeniacz + ziemia z domieszką torfu.
Powodzenia Wszystkim życzę.
Wyhodowanie własnej roślinki to taka frajda, że warto próbować. Chocby 1% tylko się przyjął:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”