Przepisy Jadzi1 i miłych gości
Basiu ja też właśnie taką robię -pychota ale u mnie to ja bardzo lubię ,a Zbyszek nie
Dziś zostawiam przepis na kurczaka w imbirze i pomarańczy
*50 dag piersi z kurczaka
*2 pomarańcze
*Kawałek świeżego imbiru
* Tabasko
* Kilka łyżek oliwy z oliwek
*5 ząbków czosnku
* winogrona do przybrania
Wykonanie
Fileta myjemy i kroimy na bardzo cienkie plastry . Do żaroodpornego naczynia wyciskamy sok z pomarańczy ,
wyciśnięty czosnek , kilka kropli tabasko , oliwę z oliwek i starty na drobnej tarce imbir.Przygotowane piersi wkładamy do przygotowanego sosu . Pieczemy w piekarniku w 180stopniach około 30-40 min. Upieczone dekorujemy winogronami . Podaje się z ryżem lub ziemniakami .
Ja robię bardzo rzadko bo Zbyszek nie lubi.Ale zapewniam ,że jest to pyszne danie

Jak coś to pytajcie
Dziś zostawiam przepis na kurczaka w imbirze i pomarańczy
*50 dag piersi z kurczaka
*2 pomarańcze
*Kawałek świeżego imbiru
* Tabasko
* Kilka łyżek oliwy z oliwek
*5 ząbków czosnku
* winogrona do przybrania
Wykonanie
Fileta myjemy i kroimy na bardzo cienkie plastry . Do żaroodpornego naczynia wyciskamy sok z pomarańczy ,
wyciśnięty czosnek , kilka kropli tabasko , oliwę z oliwek i starty na drobnej tarce imbir.Przygotowane piersi wkładamy do przygotowanego sosu . Pieczemy w piekarniku w 180stopniach około 30-40 min. Upieczone dekorujemy winogronami . Podaje się z ryżem lub ziemniakami .
Ja robię bardzo rzadko bo Zbyszek nie lubi.Ale zapewniam ,że jest to pyszne danie

Jak coś to pytajcie
O...widzę że to dość eleganckie danie....zapisałam sobie w notesie na specjalną okazję ;:8Jadzia1 pisze: przepis na kurczaka w imbirze i pomarańczy![]()
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Basiu Bar Wo ja też robię na specjalne okazje i wszystkim smakuje , oprócz Zbyszka ma się rozumieć
Dziś upitoliłam 2 ciacha
Zbyszek pojechał do Olsztyna a ja zrobiłam mu niespodziankę
Jedno to robiłam pierwszy raz nazwa się daktylowiec i jest bardzo smaczne . Jak zrobię fotki to wkleję. Przepis oczywiście też
Drugie to zwykła baba taka która zawsze wychodzi ale Zbyszek ją bardzo lubi a ja lubię mu sprawiać radość
a niech chłopina się cieszy

Dziś upitoliłam 2 ciacha
Jedno to robiłam pierwszy raz nazwa się daktylowiec i jest bardzo smaczne . Jak zrobię fotki to wkleję. Przepis oczywiście też

O nie - ja jeszcze ciast żadnych nie "pitolę :P " ....po pierwsze muszę ograniczyć te kalorie ...a z reszto jeszcze świąteczne babeczki z kruchego leżą do nadziania - tylko trochę kremu i owoców i gotowe

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Dziewczęta ciacho pyszne ;:13 dobrze ,że upiekłam wczoraj bo dziś miałam nie spodziewanych gości
Produkty na ciacho i krem
*20g daktyli drylowanych
* łyżeczka sody oczyszczonej
* Kostka masła
*2 jaja
*250g mąki
*200g cukru
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*1 szklanka mleka
*pół torebki budyniu waniliowego
*tabliczka czekolady
WYKONANIE
Daktyle zalać wrzątkiem i posypać sodą wymieszać odstawić na 1 godzinę .Jaja z cukrem i połową masła zmiksować dodając mąkę , proszek do pieczenia . Daktyle odsączyć z wody i zmiksować , dodać do ciasta i dokładnie zmiksować ,wyłożyć na blaszkę .Piec w 180 około 35 min.
Z mleka ugotować budyń dodając 2 łyżki cukru .Po wystudzeniu dodać pozostałe pół kostki masła .
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą . Czekoladę rozpuścić na parze i oblać ciasto .
Tak wygląda jest pyszne

Produkty na ciacho i krem
*20g daktyli drylowanych
* łyżeczka sody oczyszczonej
* Kostka masła
*2 jaja
*250g mąki
*200g cukru
*pół łyżeczki proszku do pieczenia
*1 szklanka mleka
*pół torebki budyniu waniliowego
*tabliczka czekolady
WYKONANIE
Daktyle zalać wrzątkiem i posypać sodą wymieszać odstawić na 1 godzinę .Jaja z cukrem i połową masła zmiksować dodając mąkę , proszek do pieczenia . Daktyle odsączyć z wody i zmiksować , dodać do ciasta i dokładnie zmiksować ,wyłożyć na blaszkę .Piec w 180 około 35 min.
Z mleka ugotować budyń dodając 2 łyżki cukru .Po wystudzeniu dodać pozostałe pół kostki masła .
Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć masą . Czekoladę rozpuścić na parze i oblać ciasto .
Tak wygląda jest pyszne

- hal1959
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 8778
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie
A może ktoś spróbuje ciasta z marchewki
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki
2 szkl startej marchewki (tarka grubsza jak na placki ziemniaczane)
orzechy włoski(pokroić)
rodzynki
200 g masła (roztopić),
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Wykonanie
Jaja ubić z cukrem na pyszysto i dodawać mąkę wymieszaną z cynamonem,proszkiem i sodą,następnie marchew,orzechy,rodzynki i masło przestudzone.
Wszystko zmiksować i do blaszki
Piec ok 40 min w 180 st
Polewa
1 szkl cukru pudru
100 g masła
1 serek topiony śmietankowy(10 dkg)
Gotować na jednolitą masę i rozsmarować na przestudzone ciasto.
Smakuje i wygląda jak piernik

4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki
2 szkl startej marchewki (tarka grubsza jak na placki ziemniaczane)
orzechy włoski(pokroić)
rodzynki
200 g masła (roztopić),
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
Wykonanie
Jaja ubić z cukrem na pyszysto i dodawać mąkę wymieszaną z cynamonem,proszkiem i sodą,następnie marchew,orzechy,rodzynki i masło przestudzone.
Wszystko zmiksować i do blaszki
Piec ok 40 min w 180 st
Polewa
1 szkl cukru pudru
100 g masła
1 serek topiony śmietankowy(10 dkg)
Gotować na jednolitą masę i rozsmarować na przestudzone ciasto.
Smakuje i wygląda jak piernik

- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Halinko ciasto to znam i mogę też polecać . Ja przekładałam bitą śmietaną
Podoba mi się twoja polewa . Jeszcze nigdy nie słyszałam o polewie z serka topionego :o
Podoba mi się twoja polewa . Jeszcze nigdy nie słyszałam o polewie z serka topionego :o
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków



