Budki dla ptaków
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 kwie 2014, o 08:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Budki dla ptaków
Witam. Kosy fajnie śpiewają, rano przed 6 i wieczorem ok 19 wleci na czubek drzewa i drze się na okolicę. A u mnie sikorka na ostatnie dwie noce opuściła nocleg ale dziś wróciła. Popadało trochę deszczu pewnie zmokła i przypomniała o suchej miejscówce. Rok temu na początku marca opuściła nocleg. W ciągu dnia podlatują bogatki do otworu wlotowego , zauważyłem dwa razy jak samiec był w środku i nawoływał samiczkę. I przy karmniku nie ma takiego już ruchu.
- basiaamatorka
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:09
"[quote="szkodnikk"]Z budowy pare desek zostało to się nie zmarnuje."
Jacek jak ty montujesz te budki do słupa? Chodzi mi o to, że jak jest z tyłu deska wystająca u góry i u dołu, i o to jest zahaczony drut - to podmuchy wiatru mogą oderwać budkę od tej deski mocującej?
Jacek jak ty montujesz te budki do słupa? Chodzi mi o to, że jak jest z tyłu deska wystająca u góry i u dołu, i o to jest zahaczony drut - to podmuchy wiatru mogą oderwać budkę od tej deski mocującej?
Basia
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już wiem, w mojej budce drugi rok gniazduje modraszka
Inwestycja już się zwraca, bo sikorka od tygodnia pracowicie spaceruje po trawniku i zbiera szkodniki
(swoją drogą zawsze myślałam, że sikorki żerują tylko na drzewach, ale widać nie zawsze tak jest
)

Pozdrawiam Lucyna
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Zazdroszczę, u mnie cisza (albo się jakaś niema ninja zagnieździła, bo nic nie kwili, ani nic nie widać), natomiast jakbym nie zmniejszyła otworów na 100% miałabym w jednej budce wróble, które urzędują na moich powojnikach i robią na wszystko co jest poniżej
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Ginka
Chętnie bym się moimi jeszcze z kimś podzieliła, bo te larmo jakie robią przez cały dzień robi się nieznośne
.
W pewnym momencie pomyślałam o budkach z rur pvc, podobno ptaki w takich bez problemu zamieszkują, pomyślałam że skoro potrafią zrobić sobie gniazdo w rurze z ogrodzenia to i nie powinno być problemu z rurą (szczególnie jeśli będzie zamaskowana, z patykami w środku do wspinaczki i dziurkami wentylacyjnymi).

W pewnym momencie pomyślałam o budkach z rur pvc, podobno ptaki w takich bez problemu zamieszkują, pomyślałam że skoro potrafią zrobić sobie gniazdo w rurze z ogrodzenia to i nie powinno być problemu z rurą (szczególnie jeśli będzie zamaskowana, z patykami w środku do wspinaczki i dziurkami wentylacyjnymi).
- Szczurbobik
Już druga budka jest zajęta
I tu muszę sobie "pogratulować". Budka jest tuż przy czereśni i wprowadziły się do niej szpaki

I tu muszę sobie "pogratulować". Budka jest tuż przy czereśni i wprowadziły się do niej szpaki

Pozdrawiam Lucyna
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Od kilku lat mam szpaki na czereśni i nie mam z tym problemów. W tym roku doszły nowe budki (4 stare + 6 nowych) i już mam 3 rodziny szpaków na i obok czereśni.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- Ginka
Lucyno pokusiło Cie zrobienie dużego wejścia, czy same sobie powiększyły
?
ostatnia szansa przypomnij mi, może mówiłaś ale nie kojarzę, masz wczesną odmianę czereśni czy późną?

ostatnia szansa przypomnij mi, może mówiłaś ale nie kojarzę, masz wczesną odmianę czereśni czy późną?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Ginka
Mam wczesne Rivan i Burlat i dwie późniejsze odmiany NN
.
Szpaki mieszkają od kilku lat na czereśni, która ma zaszczepione te dwie późniejsze odmiany, a te wczesne czereśnie są sąsiadami (5m, 7m od niej).
Według opisu Rivan zaczyna się na początku czerwca, a Burlat pod koniec czerwca, to u mnie w ostatnich latach Rivan była w ostatnim tygodniu maja, a Burlat koło 7 czerwca.
Mam wczesne Rivan i Burlat i dwie późniejsze odmiany NN

Szpaki mieszkają od kilku lat na czereśni, która ma zaszczepione te dwie późniejsze odmiany, a te wczesne czereśnie są sąsiadami (5m, 7m od niej).
Według opisu Rivan zaczyna się na początku czerwca, a Burlat pod koniec czerwca, to u mnie w ostatnich latach Rivan była w ostatnim tygodniu maja, a Burlat koło 7 czerwca.
Moje nowe imię Szansa 

- Ginka
Ja mam stare drzewo Rivana, jeszcze dobrze nie zdążą się zarumienić duży % leży na ziemi, no niestety widocznie wszystko zależy od ptaków, niektóre wychowane głównie na robalach to i swoim robale częściej serwują, cwaniaki tuczące młode samymi owocami uczą je tego samego
.

- Szczurbobik
Ginka Otwór był większy "pod kowalika", który przez całą zimę żerował na kulach tłuszczowych. Szpaków do tej pory u siebie nie widziałam, więc miałam nadzieję, że się nie sprowadzą
Jak już są to niech będą, fajne "gadatliwe" ptaszyska. Czereśnie w założeniu mają być duże więc i tak wszystkich owoców bym nie oberwała, ze szpakami się podzielę

Jak już są to niech będą, fajne "gadatliwe" ptaszyska. Czereśnie w założeniu mają być duże więc i tak wszystkich owoców bym nie oberwała, ze szpakami się podzielę

Pozdrawiam Lucyna
- Ginka
Lucynko gadatliwe do czasu, potem jak młode zaczną wołać o papu to idzie osiwieć
(jeśli ktoś jest koneserem ciszy).
Kowalik ma taki sam otwór jak szpak czyli ok 45mm, także nie musiały się nawet wysilać z poszerzaniem
.

Kowalik ma taki sam otwór jak szpak czyli ok 45mm, także nie musiały się nawet wysilać z poszerzaniem

-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie budki dla ptaków puste.
- Ginka
U mnie w tym roku także puste, bo nie widzę ruchu w choince, ale nie załamuję się bo mam kolegę kopciuszka, a mama widziała kręcące się rudziki, okaże się po wykluciu pierwszej "partii"
czy jakieś gniazdują na podwórku
.
Aha i rura ogrodzeniowa która była zasiedlana przez dwa sezony w tym roku chyba stoi pusta, nie widać ani nie słychać sikorek, widocznie nie spodobała im się wycinka wszystkich drzew i krzewów które zapewniały pożywienie i schronienie.

Aha i rura ogrodzeniowa która była zasiedlana przez dwa sezony w tym roku chyba stoi pusta, nie widać ani nie słychać sikorek, widocznie nie spodobała im się wycinka wszystkich drzew i krzewów które zapewniały pożywienie i schronienie.
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie w jednej budce dla sikor zamieszkały trzmiele 

Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert