Heliotrop Cz.1
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Heliotrop - pielęgnacja
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Skoro heliotropki rosną to czas pomyśleć o sadzeniu do doniczek i mam takie pytanko, czy sadzicie je same , czy może robicie jakieś kompozycje?
Chodzi mi głównie o to jak dobierać roślinki aby maiały podobne wymaganie i nie szkodziły sobie wzajemnie. Czy werbena zwisająca może rosnąć z heliotropem, pelargonią itp. Napiszcie o swoich doświadczeniach.
anna
Chodzi mi głównie o to jak dobierać roślinki aby maiały podobne wymaganie i nie szkodziły sobie wzajemnie. Czy werbena zwisająca może rosnąć z heliotropem, pelargonią itp. Napiszcie o swoich doświadczeniach.
anna
- Justka
- 500p

- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Edytko z tym dokarmianiem dolistnym to swietna podpowiedź. O ile się nie mylę to juz w tym watku ktoś o tym pisał, ze heliotropy to lubią
dzięki za przypomnienie i ja tak moje będę dopieszczać.
Handzia i ja jestem ciekawa jak sadzić heliotropy bo to mój pierwszy sezon z nimi. Też myślę nad jakąś ciekawą kompozycją w donicy. Przyłączam się do Twojej prośby
Handzia i ja jestem ciekawa jak sadzić heliotropy bo to mój pierwszy sezon z nimi. Też myślę nad jakąś ciekawą kompozycją w donicy. Przyłączam się do Twojej prośby
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- Rozeta

- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czym tak dokładnie dokarmiać dolistnie te heliotropki?
- Justka
- 500p

Ja będę bihumusem o zrównoważonym składzie NPK.
Jose Saramago
Jose Saramago
- esony1

moje już przesadzone w spore doniczki ( średnica 9 cm ) i praktycznie jak popatrzyć to roślina wypełnia całą doniczkę ( od ścianki do ścianki )
zrobiłam zdjęcie jak czekały w kolejce do przesadzenia

korzonki przerosły całą komorę wielodoniczki ( na 10 komór ) i czas był najwyższy przesadzić do czegoś większego
zrobiłam zdjęcie jak czekały w kolejce do przesadzenia

korzonki przerosły całą komorę wielodoniczki ( na 10 komór ) i czas był najwyższy przesadzić do czegoś większego
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- esony1

hej, jak tam wasze heliotropki
moje rosną jak na drożdżach, i co ciekawe te rosnące w pierwszym rzędzie są niższe i bardziej krępe a te rząd ( doniczkę ) dalej od szyby są wyższe ( niby tylko jedna doniczka, ale jednak duża różnica ), pochwalę się swoimi. Postawiłam dwie doniczki dla porównania jak jest różnica.

pochwalcie się swoimi
ciekawa jestem waszych wrażeń i doświadczeń 5 miesięcznej uprawy ( swoje siałam w styczniu ). W tym roku jest to moja pierwsza przygoda z heliotropami ale już wiem że nie ostatnia .... 
moje rosną jak na drożdżach, i co ciekawe te rosnące w pierwszym rzędzie są niższe i bardziej krępe a te rząd ( doniczkę ) dalej od szyby są wyższe ( niby tylko jedna doniczka, ale jednak duża różnica ), pochwalę się swoimi. Postawiłam dwie doniczki dla porównania jak jest różnica.

pochwalcie się swoimi
pozdrawiam
Edyta
Edyta
proszę o poradę! dolne liście moich heliotropów obumierają - czarnieją i "usychają". ziemia na pewno nie była przesuszona. Poza tym bardzo wolno rosną - wysiane w lutym, mają zaledwie dwie pary liści właściwych, i jakieś dwa, trzy centymetry wzrostu.... od niedawna zaczęłam je nawozić ale widzę jedynie minimalną poprawę tempa wzrostu.
czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje??
czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje??
- esony1

hmmm, przesadź do innej ziemi, może mają jakiegoś grzyba ? może za zimno ? może za mało światła, zacznij nawozić dolistnie ? ( ja używam biohumusu - bardziej rozcieńczonego niż zalecana dawka
Zbyt mało informacji napisałaś w jakich warunkach uprawiasz...
Ja bym stawiała na ziemię ..... coś pewnie w niej jest nie tak ( miałam już takie doświadczenie, że rośliny nie rosły lub całkowicie zamierały w ziemi do rozsad znanej firmy o zasięgu międzynarodowym ).
napisz coś więcej, może bardziej doświadczeni/doświadczone w uprawie heliotropu pomogą.
Zbyt mało informacji napisałaś w jakich warunkach uprawiasz...
Ja bym stawiała na ziemię ..... coś pewnie w niej jest nie tak ( miałam już takie doświadczenie, że rośliny nie rosły lub całkowicie zamierały w ziemi do rozsad znanej firmy o zasięgu międzynarodowym ).
napisz coś więcej, może bardziej doświadczeni/doświadczone w uprawie heliotropu pomogą.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Justka
- 500p

Edytko, moje są podobne, jedne się bardziej rozkrzewiły inny poszedł w górę. Mnie się dużo nie uchowało, ale jednak coś jest. Rzeczywiście trzeba zasilać dolistnie, o czym udaje mi się zapominać
ale to pozwala im lepiej rosnąć. To też mój pierwszy raz z heliotropami, jak i z większością wysianych roślinek, ale myślę, że jest całkiem nie źle. A wiesz, gdzie swoje posadzisz, czy do gruntu, czy do donic
Tak o nie dbałam, że niechiałabym, żeby sie zmarnowały.
Teraz zacznę je podlewać jakimś nawozem na kwitnienie.
Teraz zacznę je podlewać jakimś nawozem na kwitnienie.
Jose Saramago
Jose Saramago
- esony1

Justka, chyba posadzę do dużej donicy. Moich heliotropów też jest nie za dużo - 12 sztuk. Na początku siewek było zdecydowanie więcej, choć starałam się siać niezbyt gęsto. Sporo wypadło do pikowania( do pierwszych liści właściwych ). Później już "było z górki", każdy miał osobną "kwaterę"
.
Myślę że warto by zrobić w donicy jakąś aranżację. Jakieś delikatne zwisające roślinki o białych kwiatach i heliotropy. Dałaś mi temat to myślenia - jakie kwiaty do heliotropów

Myślę że warto by zrobić w donicy jakąś aranżację. Jakieś delikatne zwisające roślinki o białych kwiatach i heliotropy. Dałaś mi temat to myślenia - jakie kwiaty do heliotropów
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Justka
- 500p

Ja nawet dwunastu nie mam
Ale też chuba dam do donicy w jakiejs komozycji bo chyba istnieje mniejsze ryzyko ich utraty
Chociaż zdjęcia z początku wątku pokazuję, że gruncie wyglądają pięknie.
Z białymi mówisz ... może bakopa ... różowa jest diascia, ale ona chyba mogłaby zagłuszyć heliotropy chociaż ... a może z czymś pomarańczowym? a i przypomniało mi się, że ktoś tu pisał o różowej bakopie ...
Daj znać jak coś wymyślisz
Z białymi mówisz ... może bakopa ... różowa jest diascia, ale ona chyba mogłaby zagłuszyć heliotropy chociaż ... a może z czymś pomarańczowym? a i przypomniało mi się, że ktoś tu pisał o różowej bakopie ...
Daj znać jak coś wymyślisz
Jose Saramago
Jose Saramago
- Justka
- 500p

Moje heliotropy zaczynają zasychać na końcach liści. Końcówki robia się czarne jak spalone. Co to może być?
Jose Saramago
Jose Saramago
- Cynthia

- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie na kilka sadzonek dwie sztuki też tak mają.
Twoje Justko, stały może na balkonie? Moje stały i podejrzewam,że te dwie mogło przymrozić bo były mniej osłonięte
Mogą to też być poparzenia ...przy podlewaniu w słoneczny dzień woda na listkach zadziałała jak soczewka.
Twoje Justko, stały może na balkonie? Moje stały i podejrzewam,że te dwie mogło przymrozić bo były mniej osłonięte
Mogą to też być poparzenia ...przy podlewaniu w słoneczny dzień woda na listkach zadziałała jak soczewka.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka