Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ziunio
50p
50p
Od: 19 maja 2010, o 23:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Uprawa Bobu

Post »

Wydaje mi się, że to wina upałów i niedostatecznego nawodnienia. Bób w okresie kwitnienia i zawiązywania strąków potrzebuje dość dużo wody. Co do wschodzącego, o tej porze to się raczej nie sieje bobu, bo plon spada o połowę. Mimo wszystko, to też chyba brak mu dostatecznej ilości wody.
Gdy bób ma wystarczająco mokro i sprawy nawożenia nie były zaniedbane, to jedynym problemem powinna być jedynie mszyca.
Tak na marginesie, bób bardzo lubi magnez.
Ja ostatnio za mało podlałem swój bób, zrobiła się pustynia i oprócz przywiędnięcia też trochę pożółkł od dołu.
Życzę Wam udanej uprawy, a z doświadczenia wiem, że bób to "pijak", szczególnie w czasie upałów.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bób

Post »

Kiedy należy uciąć wierzchołki bobu? :roll:
pozdrawiam, Anita
11krzych

Post »

NITKA pisze:Kiedy należy uciąć wierzchołki bobu? :roll:
Jak zawiąże szóste piętro kwiatów. Wczoraj uciąłem (tzn. urwałem). Miał od 6 do 8 pięter.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

O kurcze, to mój też ma już więcej niż 6, dzięki Krzychu. :wink: :D
pozdrawiam, Anita
Kasencja

Post »

A ja jestem, żeby napisać o swoim bobie.

Więc popryskałam go coca colą na mszycę. Trochę pomógł, ale nie do końca.

Potem zagotowałam cebulę i tym pryskałam. Efekty marne, tym bardziej że popadał deszcz...

Na następny dzień gotowałam czosnek :D i tym pryskałam. No i nic. Więc pourywałam wszystkie wierzchołki, akurat tam gdzie była mszyca 8-) .

Chemia nie wchodziła w grę, bo bób jest juz prawie do jedzenia. Wczoraj urwałam jeden strąk, a tam piękne boby :D .
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

Mam pytanie - czy roślinka, która ma już kwiatki (od około tygodnia) nadal rośnie? Bo u mnie jest tak po 4 piętra kwiatów i nie wiem czy czekać na kolejne?
11krzych

Post »

Rośnie. Skoro masz tylko cztery piętra, to musiałaś późno wsiać albo coś jest nie tak. Ja bym nie obrywał jeszcze czubków. Poczekałbym na te pozostałe dwa piętra, ale jeżeli miałbym atak mszyc to bym rwał przy czterech piętrach. Albo Mospilan :) , ale nie lubię oprysków i staram się nie robić.
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Na pewno późno posiałam, gdzieś w wielkim tygodniu chyba dopiero. Ale jest bardzo ładny, nie ma mszyc co mnie dziwi - ale rośnie sobie tuż obok mięty, może to dzięki temu. Bo w innych częściach warzywniaka mszyca się pojawiła, a na bobie ani śladu. Chyba nie będę ogławiać w ogóle.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Marika100 pisze:Mam pytanie. Na moich kwiatach bobu, niemal wszystkich, u nasady są takie dziurki, jakby nadgryzienia. Co to jest? Pytanie takie było zadane na jednej z pierwszych stron tematu, ale nie doczekało się odpowiedzi. Tymczasem mnie na tej odpowiedzi zależy niezmiernie, tak więc proszę o nią pokornie...

jokaer pisze:To może być strąkowiec bobowy- poczytaj o nim

Widocznie najlepszego nie wiecie :D Otóż warto się przypatrzeć w cieplejsze dni.
Przylatuje kolega trzmiel i... no właśnie, zamiast wchodzić do środka kwiatu, robi dziurki w nasadach swoją kłujką :D
Mnie to zainteresowało pewnego dnia, gdy plewiłem grządki obok bobu. Jakieś chrumknięcia z jego strony więc wytężyłem wzrok i słuch, patrzę trzmiel robi dziurki :D
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p

Post »

Ooo... U mnie dziś masę pszczółek było i trzmieli właśnie na bobie :) Ciekawe po co on te dziurki robi..
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Nie może się dostać do kwiatu od dołu więc zapyla i spija nektar przez swoje dziurki, dlatego mówi się, że tylko trzmiele mogą zapylać bób.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Pierwszy raz robiłam bób z rozsady. Trochę mi wybiegł, potem po wsadzeniu do gruntu leżał zamiast stać, już cierpliwość do niego traciłam i chciałam z niego przedplon zrobić, ale w końcu machnęłam ręką i doszłam do wniosku, że niech rośnie jak chce - zobaczymy..
A dziś mogę powiedzieć, że było warto. :heja :D
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

mój bób został zaatakowany przez mszyce. spryskałam go wyciągiem z mniszka ale one przeniosły się na rośliny (również bób) do tej pory niezaatakowane. odskubałam więc szczyty roślin. czy to wystarczy? czy powinnam usunąć najbardziej zaatakowane rośliny? mój bób dopiero kwitnie i ma zaledwie po 3-4 piętra kwiatów :(
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Spróbuj zrobić oprysk coca-colą, wiele osób na forum chwali tą metodę, ja sama jeszcze nie próbowałam. Trochę trzeba ją rozcieńczyć z wodą. :wink:
Ewentualnie wywar ze skrzypu, poczytaj o tym tutaj. Ten link wrzuciła w innym temacie Suzana :)

- http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Post »

a jak bym teraz posiał bob to bym miał jakiś plon? chociażby jeden strączek
Zablokowany