OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak? cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak? cz.2

Post »

Już tabelki na fejsbuku zostały uzupełnione o nazwę forum a ja spróbuję dodać linki, tak żeby każdy dociekliwy tu dotarł.
Merkor, super.
Ja z reguły nie podpisuję zdjęć, bo na szybko wstawiam i parę razy się na tym przyjechałam.
Muszę się poprawić.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p
Od: 1 kwie 2019, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tabeli oznaczono, że Signum ma działać na szarą pleśń na pomidorze. Tymczasem w specyfikacji środka opisano, że działa na alternariozę i ZZ. Szarą pleśń zwalcza w szczypiorku, sałacie, rzodkiewce, papryce itd.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Oczywiście, te środki , które ujęte są w tabelce działają na wielu innych roślinach. Ale w tabeli ujęte są tylko pomidory i ogórki. Jak ktoś chce opryskać np cebulę na mączniaka, wystarczy jak zerknie na opakowanie i ulotkę, i tam jest reszta zastosowań.
Gdybyśmy chcieli ująć w tabelce wszystkie rośliny, to np w poz. Topsin tabelka wydłużyłaby się chyba do 2 metrów.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p

Post »

Gieniu, mi chodziło tylko o to, że Signum zgodnie ze specyfikacją producenta, na szarą pleśń na pomidorze nie działa.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zastosowanie spisywałam z etykiety rejestracyjnej, ze strony ministerstwa rolnictwa , zrobię fotkę strony z etykiety :

Obrazek

Obrazek
Chodzi Ci o producenta ( BasF sobie z RFN) czy o konfekcjonera ?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Zdziwiłabym się gdyby nie działał na Sz.P na pomidorze bo od kilku lat go używam w tym celu z wyśmienitym skutkiem.
Mogła bym się zgodzić, że nie ma rejestracji na pomidora lub rejestracja wygasła.
Ale Szara to Szara obojętnie na jakiej roślinie.
Infinito nie miał rejestracji na ZZ na pomidorze a jednak był bronią ostateczną w walce z ZZ i niejednemu pomógł w sytuacji beznadziejnej.
W przypadku Infinito było ryzyko dobrania odpowiedniej karencji, bo co innego podziemna bulwa a co innego wiszący na krzaku owoc.
Ale jeśli Signum można pryskać truskawki to na pewno nie w tym tkwi problem.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p

Post »

Coś się najwyraźniej zacina w przekazie informacyjnym firm chemicznych. Załączam printa ze strony Target. U siebie szarą pleśń zwalczam Topsinem, choć rzadko ją mam. Signum, Cabrio Duo i Curzate stosuję przemiennie. Generalnie tabelka jest świetna i bardzo ułatwia rozeznanie w temacie. Pozdrawiam!
https://www.fotosik.pl/zdjecie/3aa2827d95daf18c
Za duże zdjęcie./ jokaer
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, Target, czyli konfekcjoner zawalił sprawę. Na tej ulotce jest jeszcze jeden błąd, Signum nie jest rejestrowany na alternarioze po osłonami, tylko na gruntowe. Ktoś niespecjalnie się przyłożył do roboty, etykieta to podstawa. Ja już spotkałam się w przeszłości z taka sytuacja. Nie pamietam o jaki preparat chodziło, ale opis na ulotce był zrobiony na skróty. Dlatego zawsze drukuje etykiety rejestracyjne z Min-Rolu.
Oczywiście, nie zapieram się, mogłam coś niedopatrzyc. Moglo się tez tak zdarzyć, ze od roku w którym wpisywałam sobie te dane, producent mogł coś zmienić, np rozszerzyć rejestracje. Takich zmian akurat nie śledziłam.
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

;:7
Wg mojej wiedzy i poczynionym wcześniej notatkom Signum 33 WG stosuje się zapobiegawczo i interwencyjnie przy szarej pleśni na pomidorach

Tutaj jest potwierdzenie -
https://sklep.swiatkwiatow.pl/signum-33 ... 2-5-g.html

;:304
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście, że jest, dlatego zrobiłam fotkę etykiety rejestracyjnej a ktoś w Targecie zawalił sprawę w tych informacjach, które przytoczył Karczownik.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

Ciekawe, czy jeszcze ktoś dociekliwy znajdzie podobne "kwiatki" ? ;:37
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Gienia, jestem pełna podziwu dla Twojej dokumentacji i skrupulatności ;:215
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Karczownik
200p
200p

Post »

Gienia - RESPECT!

Podrążyłem jeszcze trochę w sprawie Signum 33 WG i BASF potwierdza dane z tabeli . Target wprowadził zamieszanie.

POMIDOR W GRUNCIE:

Alternarioza 1,0 - 1,5 kg/ha Od fazy gdy widoczny jest pierwszy kwiatostan do fazy gdy 50% owoców uzyskuje tyową barwę (BBCH 51 - 85) Max. 3 zab.
Zaraza ziemniaka 1,0 - 1,5 kg/ha Od fazy gdy widoczny jest pierwszy kwiatostan do fazy gdy 50% owoców uzyskuje tyową barwę (BBCH 51 - 85)

POMIDOR POD OSŁONAMI:

Szara pleśń 0,2% (200 g w 100 l wody) Od fazy gdy widoczny jest pierwszy kwiatostan do fazy gdy 50% owoców uzyskuje tyową barwę (BBCH 51 - 85) Max. 2 zab.
Zaraza ziemniaka 0,2% (200 g w 100 l wody) Od fazy gdy widoczny jest pierwszy kwiatostan do fazy gdy 50% owoców uzyskuje tyową barwę (BBCH 51 - 85)

I temat wyczerpany :)
Awatar użytkownika
Jonzak
200p
200p
Od: 24 mar 2013, o 13:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ten wyjątkowy rok zbiega się z brakiem dotychczasowej formy komunikatów PIORIN, w formie jaka była.
Jest to dla nas niedogodność, ponieważ mając rozeznanie terenowe ościennych powiatów, łatwiej i trafniej można było
wytoczyć ciężkie działa.
Jak sobie z tym brakiem radzicie ? ;:145
Ci, co nie wiedzą, ale wiedzą, że nie wiedzą:to prostaczkowie, poucz ich.
Ci, co wiedzą, a nie wiedzą, że wiedzą: to śpiący, obudź ich.

Julian Tuwim
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Witam.
Czy przy za dużym stężeniu Carbio Duo mogłam spalić kwiaty pomidorom. Mają żółte łodyżki i zaschnięte szypułki?
Ogólnie są w dobrej kondycji, chciałam opryskać profilaktycznie, bo u wszystkich znajomych którzy od lat uprawiają pomidory w tunelach pojawiła się zaraza .

Chcę je też opryskać siarczanem magnezu. Na 3l ile mam dać siarczanu? Mam go w takich granulkach, ile tego rozpuścić?
Do tej pory nawoziłam doglebowo Magiczną... ale czytając Wasze posty myślę, że mogą mieć problemy przyswajaniem , bo 2 krzaki maja lekko zwinięte mimo podlewania liście.
Przepraszam za głupie pytanie ale pomidory mam pierwszy raz, rosną w donicach 30 i 10 l. To zwykle pomidory i dwarfy.
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”