BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Anielanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 cze 2019, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Post »

Błażeju, Twoje cukinie są imponujące, zbiory bobu - ukochanego przeze mnie - godne pozazdroszczenia. Od tego roku zaczynam przygodę z ogrodnictwem na własnym kawałku ziemi - do zeszłego roku pola uprawnego... Jako że forum odkryłam dopiero wiosną, nie nawoziłam niczym na jesień i efekty widać gołym okiem: bobu nie ma (mszyce się uraczyły), cukinie wciąż rosną i może za tydzień-dwa dopiero zakwitną, a dynie - posiane tyle co wzeszły, a wsadzone sadzonki zdaje się, że nie przetrzymały upałów. Więc podziwiam cudze uprawy :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Anielanna Poczatki zawsze bywają ciężkie, choć i później łatwo nie jest. ;)

Cukinie fakt, rosną ładnie ale może to fart początkującego. Choć wysadzone są w starannie przygotowane poletko pod dynie gigant mojej siostry(no jak już przekopałem taki hektar, to część sobie zagarnąłem) :wink:

Ogólnie ostatnio nawiedzają mnie same plagi ale walcze dalej z tymi przeciwnościami. ;:134 Jak się pozbęde mszycy, to pojawia się mączlik, jak nie to, to kret, czy nornica. No i raz w miesiącu odwiedziny sarny. ;:306

Ogólnie, to wkońcu podłączyłem pompke i choć za ciepło i nie ma możliwości by sobie wieczorem podlewać z węża, to chociaż mauzer 1000l oraz dwie beczki po 200l napełnie, to jest czym podlewać, bo wcześniej była totalna klapa zbagażnika suszą. Jednak i tak to wszystko nie zastąpi deszczu ale dyniowatym to naprawde służy.

Staram się odchwaszczyć coś co wizytę ale to jest ostra walka z wiatrakami przy takim metrażu i w zasadzie jak zaczne z jednego końca i dojde do drugiego, to trzeba zaczynać od nowa. :D

To tym razem kilka fotek z działki.

Poletko z fieldami oraz kabaczkami gigantami oraz słonecznikami.

Obrazek

Słońce nie dało zrobic zdjęcia ogórkom przy tym płotku.

Obrazek

Ale przy drugim wraz z ziemniakami już troszkę lepiej widać.

Obrazek

Marchew i pietruszka na późny zbiór oraz buraki. Znów słońce prześwietliło. ;:124

Obrazek

A tu już wczesna marchew, buraki i cebula.

Obrazek

Efekt odwiedzin sarny.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Pięknie ci wszystko rośnie :D Ja nie moge mieć moich ulubionych buraków bo też sarny wytną wszystko w pień i to nawet ogrodzone :roll:
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przed sarną mam już połowe warzywniaka sznurkami poodgradzane ale i tak spora część jeszcze nie jest, bo i czasu brakło i motywacji zapewne, bo chwila spokoju jest. ;:173 A w tym czasie to wolałem podlewać, niż dalej odgradzać, bo już nie pamiętam kiedy padał deszcz. Później zapewne będe sobie pluć w brodę jak kolejne papryki zostaną podjedzone.

Z tym wzrostem warzyw to różnie. Jedne faktycznie rosną dobrze, inne z kolei słabiej, a jeszcze inne coś trapi. ;:224 Przy takiej ilości i różnorodności, to cały dzień by zabrakł by wszystkiemu dogodzić. ;:131

Myślę, że jak wkońcu spadnie taki spokojny ale porządny deszcz, to wtedy będzie już z górki. :)
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Od: 4 mar 2018, o 23:59

Post »

Sarny to niezłe kosiarki, szczególnie papryki i fasoli. Miałem z nimi kiedyś sporo przeżyć, ale ogrodziłem pole siatką i mam przynajmniej od nich spokój. Tylko straconych nerwów szkoda, mogłem się odgrodzić kilka sezonów wcześniej.
"Artificem commendat opus"
Anielanna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 cze 2019, o 12:46

Post »

Podobają mi się Twoje buraki i marchew na późny zbiór. Moje wczesne są może tej wielkości, a na późny zbiór - wczoraj wysiałam ;:oj
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Andrzej No niestety finansowo na razie nie dam rady choby siatki leśniej postawić. Jakoś w tym sezonie ciągle pod kreską, choć wiem że to by zakończyło ten problem. ;:131

Anielanna Buraki rosną naprawdę ładnie, choć na poczatku mszyca je ostro zaatakowała, aż miała wszystkie liście poskręcane ale pozbyłem się mszycy, to i buraki odbiły. :)

Co do marchwi na późny zbiór, to zrobiłem błąd z zbyt gęstym wysiewem rzodkiewki, później nie dałem rady zebrać na czas, przez z co i marchew i pietruszka się męczyły. No i ta susza. Gdyby były z dwa takie porządne deszcze jeszcze, w dobrym odstępie czasowym, to zapewne ta późna byłaby jak wczesna, a wczesna już podbierana na obiad. A tak, to jeszcze przyjdzie trochę poczekać. :D W sumie muszę zobaczyć jak tam korzonki u niej. :)

Od wczoraj przygotowywuje się herbatka kompostowa dla dyń gigantów, więc dziś wieczorkiem dostaną swoją porcje.

Dziś rano zapyliłem kolejną cukinie na krzaku, a tamte wcześniejsze ładnie rosną. ;:7
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś zastosowałem nowy środek ns giganty. Zobaczymy jak się sprawdzi, bo ma niwelować skutki suszy.

Obrazek

A tak ogólnie prezentują się poszczególne warzywa.

Pepino.

Obrazek

Obrazek

Kukurydze dziś zasilone stymulatorem.

Obrazek

Dynie giganty dziś zasilone herbatką kompostową ale upały dają im w kość.

Obrazek

Marchewki ma wczesny zbiór mają.ładne proste korzenie przez te suszę, choć jeszcze nie za grube na zbiór.

Obrazek

Cukinie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Błażej, jakie dorodne warzywa masz, ale pracy przy nich Ci nie zazdroszczę. ;:oj
A jak to podkewasz, wężem ręcznie, bo widzę tylko pod kabaczka i mokro, a dookoła sucho?
Jeśli ręcznie, to Ty chyba cały czas po pracy na to poswięcasz, masakra.
Jeszcze nie masz dosyć? Ja lubię pracę w ogrodzie, ale podlewanie i wyrywanie chwastów bez końca mnie już dobija.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu całą działke leje z konweki. To co mam koło domu, wspomagam się wężami i pompką, a te cukinie, są na poletku siostry, gdzie dołożyłem linię oraz węże i podlewa kropelkowo. Ogólnie, to pracy ponad miarę. No ale co zrobić. ;:306
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Słoneczniki jakby nic sobie nie robiły z upału i suszy.
Dorodne Pepina kwitnące dostrzegłam - kibicuje im. :D
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

Błażej, cukinie już zrywaj, takie młode są najlepsze.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grażyna Słoneczniki jednak i lubią zjeść i lubią wodę. :) Zazwyczaj jak podlewam dynie, to i im się skapnie trochę. :D

Justyna Nie mam zbytnio pomysłu co z nimi zrobić. ;:173 To mój pierwszy rok z cukiniami i wysiałem je raczej w formie eksperymentu, co i jak z nimi. Ogólnie te dwa krzaki są na terenie dostępnym dla wszystkich i znajomym powiedziałem, że jak ktoś będzie miał chęć, smake, czy jakiś pomysł na nie, to śmiało może rwać. :)
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

:wit
"Od wczoraj przygotowywuje się herbatka kompostowa dla dyń gigantów, więc dziś wieczorkiem dostaną swoją porcje."
Błażej jak ją robisz i co jeszcze można nią zasilać?.
Jerzy
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podlewać nią można każde warzywa w zasadzie. Ja mam po prostu gotowy produkt, który trzeba dodać do wody wraz z pożywką dla bakterii i ją napowietrzyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”