Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ach te róże! ach te różyczki - Na Jurze

Post »

Wandziu u Ciebie masa pąków jak to zakwitnie to dopiero będzie raj ;:3
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwiaty róż. U nas dopiero zaczynają pękać pąki. Widzę że masz serduszka, bardzo wdzięczne kwiatki. ;:215
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wandziu czy coś podcina Ci młode pączki róż, bo ja się cieszyłam mnogością pączków i patrzę jak co rano coraz więcej zwisa ;:145 U mnie jeszcze różyczki się czają :D
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Mnóstwo pąków... jak ty to robisz??
U mnie było b sucho i mimo podlewania róże stanęły..
Ja wsadzam na wiosnę w korzenie różom czosnek i jak do tej pory omijają je gryzonie... Ale żeby nie było za pięknie sarny przychodzą i żreją mi róże i floksy.. Czyli atak jak nie podziemny(wyeliminowany!) to naziemny.... Dlatego nie rozszerzam asortymentu róż bo to nie ma sensu.. Tak samojak nie sadzę buraków... bo nie ma ogrodzenia żeby go nie przeskoczyły z wielką gracją,zresztą...

A jak twoje krokosmie? Ja wsadziłam bulwy 6 tyg temu i żadna nie wystawiła jeszcze noska...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wandziu za chwilkę zacznie się różany spektakl , a będzie co podziwiać oj będzie, przy takiej masie pąków .Niektóre róże już czarują swoimi kwiatami Dziwię się ,że Twój kociasty uwielbia Kocimiętkę mój nawet na nią nie spojrzy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Tereniu, wiosna sprzyja naszym różyczka a i zima, w moim rejonie nie wyrządziła większych szkód moim różom .
Wyjątkowo w tym sezonie mają masę pączków ;:oj oj będzie się działo już nie mogę się doczekać .Moje panienki są nagminnie
atakowane przez mszyce , więc ciągle gotuję zupki z pokrzyw i cebuli, czosnku , trochę to pomaga a ponoć takie zupki dokarmiają
nasze roślinki. ;:168

ed04, U nas też róże później startują, tylko co niektóre wyszły przed szereg, ja mieszkam w kotlinie, pośrodku rzeczka a ze wschodu
i zachodu rozciągają się wzgórza, wiec mój ogród nie jest dobrze nasłoneczniony .Jak jadę za Wisłę , tam są równiny to roślinność
wcześniej się rozwija, mimo że są to tereny bliżej gór. ;:168

Marysiu,nie tylko obgryzają pąki ale i obłamuje młode pędy róż, ja złapałam winowajców ;:131 . Na pergoli ptaszki zdziobują mszyce i tak
stukają dziobkami niczym młotem pneumatycznym, w efekcie są uszkodzone pąki. Na Bonice siadają szpaki i próbują odłamać młody pęd, już odłamały 4 pędy. Zeszłej wiosny wyciągały mi wszystkie Starce ,musiałam ponownie nasadzać. ;:131

Igala, Masz rację sucho było bardzo , jedynie podlewałam róże posadzone pod świerkiem, bo niestety wodę mam tylko
z wodociągów, wodę mamy dużo droższą niż Kraków. Woda do rurociągu jest wtłaczana pod własnym ciśnieniem z pod góry
nie ma żadnych pomp , oczyszczalni a płacimy jak za woły ;:145 . Kiedyś mieliśmy własne studnie ale kopalnie ściągnęły wszystką wodę
gruntową. Czosnek działał do czasu , obok każdej róży miałam posadzony czosnek i tak gryzonie ryły pod różami. Na działce posadziłam
borówki i maliny porzeczki i drzewka owocowe , pozawieszałam kolorowe reklamówki to troszkę odstrasza sarny.W ogrodzie wygospodarowałam małą grządkę i posiałam warzywka i buraczki na botwinkę. Krokosmie ;:145 na 30 cebulek wzeszły tylko w 2 miejscach , czekam może wzejdą
było bardzo sucho. Kupiłam czosnki ozdobne i cebylki irysków , wszystko zgniło . ;:168

Jadziu,z niecierpliwością czekam na ten spektakl, dziś Doktorek otworzył 3 kwiaty a Rhapsody in Blue 7 kwiatków :tan
Jadziu myśleliśmy,że kot jest chory, mieliśmy jechać z nim do weterynarza a to kocisko naćpało się kocimietki i szalał w domu .
Na każdy stuk dziwnie miauczał i walczył ze szczotką od kibelka . Córka myślała że kot ma od kleszczowe zapalenie mózgu.
Odseparowaliśmy kotka na jeden dzień, kotek jest zdrowy. teraz gonie go od kocimiętki .Mamy kota ćpuna :;230

Zdjęcia z dzisiejszego dnia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę sie pochwalić prezentem z okazji Dnia Mamy.

Obrazek
i druga ma zaszczepione na pniu 2 róże białą i bordową ale nie wiem jakie to róże

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jestem mega zadowolona ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wandziu wiadomo jaki prezent zrobić różanej mamie. Oj musieliście mieć ubaw, a zarazem i obawy jak tak sie zachowywał.Teraz jak to czytam to wyobrażam to sobie jak walczył ze szczotka :;230 Moja Agatka nie reaguje na kocimiętkę, ale inne koty to nie wiem podobno się w niej tarzają jest jako afrodyzjak :;230 Możliwe ,że NN to LO jak cudownie pachnie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Wandeczko i ja rozpoczynam sezon różany. Bardzo szybko. Zazwyczaj pierwsze kwiaty miałam w lipcu, a w tym roku jakieś przyspieszenie. ;:oj Co prawda moje róże to tylko dziewięć odmian, ale co mi tam :D Twoje Panie porażają swym pięknem. Rhapsody in Blue, Arthur Bell, Westerland, Dortmund, Monaco... Co za oryginalne kwiaty. Piwonie niesamowicie piękne. A Kocimiętek z kocimiętką uroczy . Wandziu tylko czy to pan Kocimiętek czy pani Kocimiętka wącha sobie roślinki? :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

No i pięknie się zaczął sezon różany. Zrobiło się kolorowo.
Wandziu a syrop różany to z jakich róż robisz? Wszystkie pachnące się nadają, czy tylko rugosy? Mam ochotę coś takiego zrobić, tylko z których?
No to mieliście problem z kotem. Mój też ciągle przesiaduje przy kocimiętce, ale nie zauważyłam, aby coś się z nim działo.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Wandziu ta bordowa pienna wygląda mi na Schakespeare'a :D Masz rację że mogą to być ptaki, bo często jak idę przez ogród wyfruwają spomiędzy kwiatów :wink: Jednak moje pączki mają często dziurkę, a ostatnio zauważyłam że nie tylko na różach ale i na martagonach ;:223
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wandziu uroczy prezent dostałaś! ;:215 Co do Twojego chyba Lousia Odier, to jak pachnie, to... wg mnie to jednak ta róża. Zapach ma starych róż, zachwycający ;:167

Nie spodziewałam się, że aż tak kocimiętka może podziałać... chyba już wiem dlaczego mój kot czasami tak gUUpkuje ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Prezent na dzień matki piękny,niech ci zdrowo rośnie i cieszy kwiatami. To ci kotek ....tak mu w głowę kocimiętka uderzyła... ;:306 Dobrze że psy nie ciągnie tak do roślin bo kto wie co by nasze psiaki wymyśliły. ;:173
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Piękny prezent dostałaś ;:215 a Twoje róże w ogrodzie zaczynają swój pokaz . Nadchodzi chyba najpiękniejszy czas w naszych ogrodach i oby trwało to jak najdłużej ;:108 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Wandziu moje koty też gniotą kocimiętkę :wink: , jednak dotychczas nie "przedawkowały" :;230 i zachowują się normalnie ;:224
Widok musiał być przezabawny. ;:306
Prezent na dzień Mamy super, ta bordowa przypomina mi Munstead Wood ;:224 , jeśli tak, to będziesz z niej zadowolona, to piękna róża
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Witam :wit mamy cudowną pogodę ;:3 więc całe dnie spędzam w ogrodzie i doglądam moje pannice, już zaczęły swój
różany festiwal ;:167 Pierwsze kwiaty są naprawdę wspaniałe a jak wiaterek zawieje to unosi sie cudowny różany zapach :tan
ot parę zdjęć z różanego ogródka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Irenko, róż które mają płatki i owoce jadalne jest wiele, ja mam Róze jadalne ROSE de RESHT/ Mme ISAAC PEREIRE /
LOUISE ODIER /HANSA rosa rugosa z tych róż robię przetwory , kupowałam je też ze względu na silny zapach . ;:168

Jadziu, Olu, Daysy, Ewelinko , Olu 2310 , Basiu, Marysiu, ;:180 ;:4 Przepraszam jutro odpisze ;:168

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”