
Dattero , smaczny i nie pęka .
A Irlandzki nie pęka ? Megagron też nie pęka .
https://www.wymarzonyogrod.pl/eksperci/ ... -pomidorowPękanie owoców pomidora jest spowodowane bezpośrednio przez duże wahania wilgotności zarówno podłoża, w którym pomidory są uprawiane, jak i powietrza w tunelu foliowym. Jeśli podczas wzrostu owoców w podłożu nie ma stale wystarczającej ilości wody, tak by zapewnić równomierny wzrost, a następnie w krótkim okresie czasu rośliny otrzymają dużą dawkę wody - owoce zaczną szybko powiększać swoją masę, uzupełniając poziom wody w swoim wnętrzu. Niestety skórka nie "nadąża" za tym procesem, ulega silnym naprężeniom i zaczyna pękać. Optymalna wilgotność powietrza w tunelu podczas dojrzewania owoców powinna wynosić około 65% (nieco więcej w dni słoneczne, gdy temperatura przekracza 25-30°C). Dodatkowo pękaniu owoców sprzyja zbyt mała liczba liści. Jeśli rośliny są ogławiane (usuwanie wierzchołków pędów głównych) w celu zakończenia zbyt silnego wzrostu, to u odmian wrażliwych na pękanie owoców należy pozostawić minimum 3 liście nad ostatnim kwiatostanem, a samo ogławianie należy zakończyć na 7-8 tygodni przed planowanym zakończeniem uprawy. Wreszcie, już na etapie planowania uprawy, należy zwracać uwagę na wrażliwość danej odmiany na pękanie owoców, gdyż jest to cecha definiowana genetycznie.
Jeśli kiedyś tego nie zrobiłeś, to wtedy właśnie jest zabawappwolf pisze:
Zastanawiam się na które z nich postawić,chyba że zaryzykuje i posadze po 2 szt z każdego.