Tuje, żywotniki wymagania glebowe.
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Tuje żywotniki - jak sadzić?
Prawie dokładnie. Zrób tak abyś odstęp od małej rośliny miał około 20cm a co roku odcinaj po kawałku i po problemie.
a szerokość 0,5m starczy czy szersze pasy albo węższe? bo długość już rozumiem.
Czy te pasy czymś przykrywać? korą czy nie ma sensu?
Czy te pasy czymś przykrywać? korą czy nie ma sensu?
Regulamin Forum
- PiotrekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na początek wystarczy 50cm ale ja dał bym docelową czyli 2 m od ogrodzenia . Kora to kwestia estetyki oraz utrzumuje wilgotność gleby i poprawia jej strukturę. Ja bym wysypał na całym pasie.
Tuje posadzone jakieś 2 tygodnie temu , co 80cm i tyle samo od ogrodzenia. Były podlewane co 2 dni a ostatnio dużo padało. Od 3 dni nie pada. Czy trzeba je podlewać czy nie ma sensu?
Regulamin Forum
Ja mam pytanie związane z tujami szmaragd.Kupiliśmy z mężem działkę długą o pow.21/70 m.Z jednej lewej strony sąsiad za siatką ma jakieś tuje chyba brabant bo są wysokie i przechodzą przez siatkę.Z przodu na 21 m za swoją siatką inny sąsiad posadził niedawno tuje chyba szmaragdy.Zostały mi dwa boki działki do ogrodzenia bez drzewek -prawy bok długości 70 m,gdzie jest pole i druga strona wąska od drogi z wjazdem od północy.Mam pytanie związane właśnie z tujami,czy jeśli lewa długa strona jest zasłonięta tujami sąsiada i przód -południe nowymi nasadzeniami drugiego sąsiada to czy jest sens sadzić tuje wzdłuż długiego prawego boku,jeśli i tak tam nikt nie mieszka i jest tylko pole??Czy zamiast samych szmaragdów można puścić wzdłuż coś innego,a może nic?czy można tuje i inne iglaki posadzić rzadziej a między nimi jakieś krzewy liściaste np lilaki,jaśminy,niskie brzozy??Czy tuje pomieszane z krzewami liściastymi sprawdzą się??
Pozdrawiam Ewa
Jeśli sąsiedzi posadzili już coś wzdłuż płotu to raczej nie ma sensu tego powielać, no gorzej jak sąsiadowi przestanie się to podobać i zechce wyciąć żywopłot (no ale po co sadził?). Co do osłony od pola to indywidualne podejście zależy czy chcemy się osłaniać od pola czy mieć otwarty widok na przestrzeń i zawsze jest możliwość że kiedyś ktoś zasiedli działkę obok, a wtedy? Co do rodzaju obsadzeni czy mieszane, czy jednorodne to sprawa indywidualna, czyli co komu się podoba. Oczywiście zwróć uwagę na warunki gruntowe i odpowiedni dobór roślin. Zresztą szpalery mieszane wyglądają ciekawiej, ale to opinia subiektywna. Pozdrawiam.
Więc tak chyba zrobię,że od pola nie będzie długiego 70 metrowego żywopłotu tylko mieszane nasadzenia,tym bardziej,że działka i tak wąska bo niecałe 21m.Żywopłot jeszcze by ją zwęził a na prość tarasu ,w razie gdyby kiedyś za siatką ktoś zamieszkał,to przecież można gęściej jakieś krzewy czy nawet kilka tui posadzić,i sobie niech powoli rosną.
Dzięki za odpowiedż
Dzięki za odpowiedż

Pozdrawiam Ewa
Jak pisałem 2-3 tyg temu posadziłem tujki. dzisiaj zważyłem , że na części z nich coś się dzieje. Liście robią się brązowe, jakby uschnięte. Czy przyjmą się i im minie czy może czymś je spryskać, nawieźć ?
Regulamin Forum
Zdjęcie i oględniejszy opis pracy wykonanych- oraz ziemia itp.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Kopane czy z doniczek?rustin pisze:Jak pisałem 2-3 tyg temu posadziłem tujki. dzisiaj zważyłem , że na części z nich coś się dzieje. Liście robią się brązowe, jakby uschnięte. Czy przyjmą się i im minie czy może czymś je spryskać, nawieźć ?
Pozdrawiam. Ewa
Tuje z doniczek , miały ok 20-25cm . Były od początku w doniczkach. Bryła moczona w wodzie przed włożeniem w dołek i rozluźniana.
Regulamin Forum
Wiemy ze donivzki ale wiecej informacjii nie mamy.opisz nan jsk Robert prosi i daj zdjecierobertP2 pisze:Zdjęcie i oględniejszy opis pracy wykonanych- oraz ziemia itp.
-- Cz 29 maja 2014 12:54 --
Wiemy ze donivzki ale wiecej informacjii nie mamy.opisz nan jsk Robert prosi i daj zdjecierobertP2 pisze:Zdjęcie i oględniejszy opis pracy wykonanych- oraz ziemia itp.
Pozdrawiam. Ewa
A jeśli moja działka,pusta,jest długa na 70 m i nie chciałabym mieć przy siatce samych szmaragdów bo boję się ,że optycznie jeszcze by ją zwęziły bo szer.21m to czy między posadzonymi rzadziej szmaragdami ładnie wyglądałyby np.lilaki,hortensje,byliny??I czy też pod te różnorodne rośliny trzeba włókninę i korę czy niekoniecznie??
Pozdrawiam Ewa
Nie potrzeba żadnej włókniny, kora ostatecznie może być, ale też do każdej rośliny nie jest polecana bo zakwasza glebę. Najlepiej posadź co chcesz i bez wykładania czegokolwiek. Na ograniczenie chwastów i wilgotność podłoża z powodzeniem można stosować koszoną trawę. Poniżej przykład mieszania szpaleru.