Ogród zielonej
- wisia7
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Soniu, u Ciebie już tak pięknie kwitną sasanki
, a moje dopiero wychodzą z ziemi
, cebulica tak się u mnie rozsiała, że mam niebieściutkie " łany" .
Soniu, ale mnie zauroczyły te sasanki! Wspaniałe są
I białe, w takich puchatych pąkach i te piękne, fioletowe
Cudo! Kupię sobie nasiona białych i fioletowych i wysieję, za rok będę miała całą masę takich futrzaków
No i gratulacje za tulipana
U mnie wszystkie w pąkach siedzą, a niektóre to nawet jeszcze spomiędzy liści nie wyszły 
No i gratulacje za tulipana
- apus

- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chyba kupię kolejne sadzonki sasanek i dosadzę w pobliżu, moja staruszka właśnie wczoraj rozkwitła... ma 5 kwiatków (w ubiegłym roku chyba z 20, bo kępa była naprawdę dorodna), spróbuję ją odmłodzić i zobaczymy czy się uda.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
viewtopic.php?f=2&t=117468
- ewka36jj

- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Sasanki prześliczne. Widziałam w moim ogrodniczym sasanki w trzech kolorach i żałuję, że nie capnęłam całej trójki. Mam swoje dwie: fioletową, które pokazała już kwiat i chyba czerwoną, ta jeszcze nie kwitnie. O ile sobie przypominam, to swego czasu dzieliłam sadzonkę na mniejsze części i nie zaszkodziło jej to w kwitnieniu. U mnie problem z nimi polega przede wszystkim na tym, że kiepsko się rozrasta.
- seba1999

- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Bardzo rozpieszcza nas ta wiosna
Żeby tylko nie było przymrozków, tego najbardziej się obawiam.
Soniu jak obciąć hortensję Bobo ?
Soniu jak obciąć hortensję Bobo ?
Witaj Soniu, cieszę się z runianki. Jak tylko będę mogła pisać to prześlę Ci adres
będę dużo pisać
Masz piękny wiosenny ogród i pogoda jest super!
Pozdrawiam
Masz piękny wiosenny ogród i pogoda jest super!
Pozdrawiam
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Witam Soniu, ja tez dołączam się do zachwytów nad sasankami
Chciałam sobie takie wprowadzić do ogrodu i posiałam, ale jakoś nie chcą rosnąć, a trudno, poszukam znów za rok
Najbardziej podoba mi się to futerko na pąkach, tym samym urzekł mnie ogórecznik, mogłyby nawet tak zostać w pączkach i dalej chciałabym je mieć
Pośmiałam się trochę czytając o Twoim wnuczku, niedawno to samo miałam w domu, wszystko co wpadło w małe łapki od razu było obślinione. Ale piaskownica nawet roczniaczce się spodobała i po pierwszej próbie skosztowania piasku później nie był już próbowany (jak i sól z solniczki), a przesypywanie potrafiło zająć ją na dłużej. Teraz przesypywanie piasku już jest nudne i w foremki wypełnione piaskiem sadzi się urwane z moich rabat kwiatki
Dużo słonka życzę
Pośmiałam się trochę czytając o Twoim wnuczku, niedawno to samo miałam w domu, wszystko co wpadło w małe łapki od razu było obślinione. Ale piaskownica nawet roczniaczce się spodobała i po pierwszej próbie skosztowania piasku później nie był już próbowany (jak i sól z solniczki), a przesypywanie potrafiło zająć ją na dłużej. Teraz przesypywanie piasku już jest nudne i w foremki wypełnione piaskiem sadzi się urwane z moich rabat kwiatki
Dużo słonka życzę
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dziękuję za zaglądanie i życzenia.
Piękny słoneczny dzień, niestety wiatr trochę za mocno wiał. Nie miałam czasu na wielkie prace w ogrodzie. Całkiem przypadkiem,
wracając do domu zajrzałam do szkółki. Od jakiegoś czasu przymierzałam się do śliwy wiśniowej Nigry, lub wiśni Amanogawy. Skoro była w całkiem przyzwoitej cenie, kupiłam niedużą Amanogawę, około 110 wysokości. Zaprawiłam dołek kompostem i czekam na pierwsze kwiaty.
Kusiły mnie duże, ale na moim wygwizdowie, nie będzie jej łatwo przeżyć zimę.
Lucynko dzięki za identyfikacje cebulicy.
Kupiłam jako syberyjską, białą i niebieską. Okazało się, że biała to Puszkinia, dobrze że choć mam pięć niebieskich cebulic. Sasanki będą kwitnąć długo, te w cienistych miejscach dopiero w pąkach. Karol jutro będzie przesadzał ze mną kolejne byliny.
Ewelinko żyje tylko wtedy, jak ciepło i słonecznie.
W takie piękne dni mam napęd do wszelkich prac. Nawet mogę sprzątać w domu, choć tego nie lubię.
Powoli zapełniam powiększoną rabatę przed świerkami. Na razie przesadzam z innych rabat, ale po świętach chyba szkółki na mnie zarobią.
Wiesiu sasanek mam sporo, ale posadzone w większości pod świerkami, słabo kwitną. Byłabym zachwycona, żeby cebulica wysiała się u mnie. Nie ścinam kwiatostanów.
Dominiko biała i malinowa sasanka szczególnie mnie cieszy, bo wyhodowana z podarowanych nasion.
Większość mam fioletowych. Kup lub wyproś od forumek już w lipcu, wtedy masz pewność, że wzejdą bez problemu. Ja też pozbieram nasiona, przypomnij się latem. Mam dużo tulipanów Exotic Emperor, wszystkie już kwitną. Nawet z cebulek przybyszowych kilka ma kwiaty. Czerwone to pędzone na 8 marca, które wysadziłam trzy lata temu do ziemi i corocznie kwitną jako pierwsze.
Basiu sasanki krótko kwitną, ale nawet w pąku są ładne, trzeba je mieć w ogrodzie. Nie przepadam później za ich wielkimi liśćmi, dlatego sadzę w mniej eksponowanych miejscach.
Ewuś dzięki za podzielenie się doświadczeniem z podziałem sasanek.
Pierwsze sasanki dostałam od sąsiadki i od początku ogrodu rosną u mnie. Kolejne wysiewałam sama, mam manię rozmnażania.
Chyba sasanki takie są, u mnie imponującej liczby kwiatów też nie mają.
Seba nie strasz, bo u mnie wszystko tak się spieszy, że przymrozek to byłaby klęska.
Bobo tnij nisko, na 2-3 oczka ubiegłorocznych przyrostów. Chyba, że chcesz kwiaty na wyższych pędach, wtedy utnij na wysokości, jaka ci odpowiada. Swoje przycięłam nad 2 oczkiem, żeby kwiaty trochę nad ziemię wystawały, bo to maluchy.
Podobają mi się krzewy ukwiecone od dołu.
Kasiu pracuj, bo kołacze uciekną.
Lubię wiosnę, szczególnie, jak już tulipany pokazują kolory.
Agnieszko sasanki powinno się wysiewać, bezpośrednio po zbiorze nasion. Kiełkują w 100 procentach. Swoimi siewkami obdarowałam kilka sąsiadek. Wnusio jest tak ciekawy świata, że ogród i garaż jest w niebezpieczeństwie.
Rozumie, jak się czegoś zabroni, ale testuje granice. Ma też ciągle jeszcze odruch próbowania i muszę pilnować, żeby sobie krzywdy nie zrobił. Piasku i ziemi już spróbował, obawiam się tylko małych kamyków, którymi mam wysypane zejście z tarasu. 
Wiosna coraz bardziej widoczna w ogrodzie.

Sasankowe poletko trudne do pokazania.

Przeżyły ubiegłoroczne złocienie Maruny, zakwitną ponownie, czy wyrzucić.

Podręczny warzywnik zrobiony jesienią, już się zieleni.

Piękny słoneczny dzień, niestety wiatr trochę za mocno wiał. Nie miałam czasu na wielkie prace w ogrodzie. Całkiem przypadkiem, Lucynko dzięki za identyfikacje cebulicy.
Ewelinko żyje tylko wtedy, jak ciepło i słonecznie.
Wiesiu sasanek mam sporo, ale posadzone w większości pod świerkami, słabo kwitną. Byłabym zachwycona, żeby cebulica wysiała się u mnie. Nie ścinam kwiatostanów.
Dominiko biała i malinowa sasanka szczególnie mnie cieszy, bo wyhodowana z podarowanych nasion.
Basiu sasanki krótko kwitną, ale nawet w pąku są ładne, trzeba je mieć w ogrodzie. Nie przepadam później za ich wielkimi liśćmi, dlatego sadzę w mniej eksponowanych miejscach.
Ewuś dzięki za podzielenie się doświadczeniem z podziałem sasanek.
Seba nie strasz, bo u mnie wszystko tak się spieszy, że przymrozek to byłaby klęska.
Kasiu pracuj, bo kołacze uciekną.
Agnieszko sasanki powinno się wysiewać, bezpośrednio po zbiorze nasion. Kiełkują w 100 procentach. Swoimi siewkami obdarowałam kilka sąsiadek. Wnusio jest tak ciekawy świata, że ogród i garaż jest w niebezpieczeństwie.
Wiosna coraz bardziej widoczna w ogrodzie.

Sasankowe poletko trudne do pokazania.

Przeżyły ubiegłoroczne złocienie Maruny, zakwitną ponownie, czy wyrzucić.

Podręczny warzywnik zrobiony jesienią, już się zieleni.

- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Sonia, a wiesz, że u mnie już pożegnałam się z białymi sasankami, a czerwona została jedna. Za to wypatrzyłam sporo siewek, które powędrowały w środek rabaty i przyjdzie mi je przesadzić.. Może akurat któraś okaże się inna niż fioletowa
Tulipany przepiękne
Tulipany przepiękne
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Sabinko jak siewki będą fioletowe, to za rok podzielę się swoją-twoją białą.
Jak będzie tak ciepło, to tulipany zakwitną już w większości w weekend. 
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Kochana, dziękuję ci bardzo za chęci, ale... białą wpisuję na czarną listę
Miałam już blisko 10 sadzonek i zawsze wypadają jako pierwsze. Daruję sobie ten kolor. Obok fioletowych sasanek posadzę białe Hiacynty

Soniu, Exotic Emperor, to cudo!
Kolor kwiatów pięknie komponuje się z liśćmi
U mnie jeszcze tulipany nie zakwitły, doglądam je codziennie
U mnie jeszcze tulipany nie zakwitły, doglądam je codziennie
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Exotic Emperor jest boski, jeszcze u Ciebie te kępy
. Podziwiałam już w zeszłym roku 
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Tak myślałam, że mogły się trafić zleżałe nasiona i dlatego nie chciały współpracować, w każdym razie dbałam o nie jak o inne, a nie chciały mi rosnąć
Ale cudowna kępa Exotic Emperor
Chętnie oddałabym takim imperatorom ogród we władanie
Pamiętam fotkę z poprzedniej wiosny z ta kępą, widać, że się nie wyrodziły, nie ubyło ich ani nie zmalały, jak niektóre odmiany mają w zwyczaju.
Ale cudowna kępa Exotic Emperor
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Soniu
. Szkółki nie tylko na Tobie zarobią
. Swoją drogą ciekawa jestem gdzie zaopatrujesz się w rośliny
. Piękne masz te tulipany i szafirki Ci już kwitną
. Moje w pąku ale jeszcze poczekam na nie kilka dni . Skoro jesteś taka słońcolubna to tego słoneczka Ci życzę i pozdrawiam
.