Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)

Post »

Ania! Nie ma tragedii!
Drobnica wysprzątana, to duże szybko pójdą, a później już tylko przygotować podłoże i sadzić..sadzić... sadzić :tan
Będziesz jakoś "ulepszać" ziemię pod nasadzenia?
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Agnieszko w tym miejscu raczej nie, bo tam od lat była drewutnia na zewnątrz, wyrzucane też chyba były jakieś odpady bio więc myślę, że ziemia jest nie najgorsza. Ale przymierzam się do zakupu pewnie z wywrotki ziemi do wymiany w innych miejscach. A do wysprzątania to jeszcze daleka droga ;:223 Ja z tych 4m2 wywiozłam dzisiaj 2 taczki korzeni perzu i innego choler... i 4 wiadra kamieni wyniosłam ;:223
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Andzia. No Kochana powiem Ci , że masz tam spory kawałek dla roślin ;:138. Powoli uporasz się ze wszystkim zobaczysz . Trzymam kciuki. A ja też mam podobny majdan do ogarnięcia i myślałam, że dziś też cos zrobię a tu pogoda taka nieciekawa. Zobaczymy jak będzie popołudniu bo za godzinę jadę z córkami w trasę. Może wstąpię do jakiegos sklepu ;:224 takiego z ogrodniczymi sprawami rzecz jasna ;:306 .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Witaj Aniu :wit
Jak obiecałam, tak jestem. Podczytałam cały wątek i tak bardzo trzymam kciuki, żeby te Twoje plany powojnikowe się udały. Choć mam trochę wątpliwości... Pisałaś że u Ciebie ziemia kwaśna, rośnie mech. To nie dobrze wróży powojnikom ;:185 Ja mam u siebie tez kwaśną ziemię i mimo że staram się, sypię wapnem i inne czary wytwarzam, to nie chcą u mnie tak pięknie rosnąć jak się widzi w innych wątkach ;:151 A wybrane przez ciebie powojniki to z jakiej grupy, orientowałaś się? Może jak jeszcze nie miałaś z nimi do czynienia warto skorzystać s tej listy: http://www.clematis.com.pl/pl/informacj ... atkujacych
U mnie na przykład wspaniale z pnączy rośnie sobie hortensja pnąca i aktinidia pstrolistna. Powojniki w liczbie 4-5szt to u mnie katastrofa ;:186
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Zuza dziękuję za odwiedziny :wit
Z tego, co pamiętam, zamawiając powojniki kierowałam się tym, żeby były z grupy włoskich i bylinowych. Ja ogólnie i tak nastawiam się na zakup wywrotki czy dwóch dobrej ziemi ogrodowej- torfu, czarnoziemu?- nie wiem jeszcze... Bez tego ani rusz, bo u mnie w większości żółty piach jest na głębokości już około 30cm. I jedyne wyjście to chyba wymiana podłoża w miejscach, gdzie mają być rabaty i ewentualnie rabaty na podwyższeniu.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Przedstawiam Wam moje parapetowe roślinki:
Obrazek- przepikowana pelargonia.

Obrazek -petunie, lobelie i heliotrop

Obrazek -tunbergia, którą muszę jutro przepikować

Kilka dni temu posiałam też paprykę i kilka najwcześniejszych odmian pomidorków z przeznaczeniem do tunelu ale póki co, wschodów brak ;:131
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, Aniu, że ostro wzięłaś się do pracy. ;:63
Przygotowałaś już ładny areał pod nowe roślinki. ;:333
Dobrze jest mieć ogród przed domem. W każdej chwili można wyskoczyć, by coś sobie porobić i przy okazji nieco się dotlenić. ;:215
A i parapetowe masz już takie ładne. ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Andzia piękne siewki masz już ;:138 ;:138 . U mnie jeszcze cisza ale wysiałam dopiero przedwczoraj i z resztą wstrzymuję się jeszcze do końca miesiąca . Gratuluję, cudne maluchy. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Andzia, ale fajny pomysł wydumałaś z oznaczeniami do wysiewów z tego pociętego plastikowego pudełka ;:oj
Ja zawsze wkładam jakieś tekturki i wciąż mi namakają i się rozmazują ;:14
Że też nie pomyślałam o takim czymś wcześniej ;:333
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też zwróciłam uwagę na ten patent oznaczeniowy- u mnie też tak to działa ;) A że plastiku używamy mało, to w rolę etykiet wciela się też pocięty karton po mleku/sokach- wewnętrzna część jest srebrna-> można po niej pisać mazakiem do płyt CD. Spokojnie wytrzymuje okres produkcji rozsady. Pozdrawiam!
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oooo! Jakie masz już duże pelargonie, kiedy je wysiewałaś?
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Lucynko dziękuję ;:196 Masz rację, bo posiadanie ogrodu w miejscu zamieszkania to super sprawa, zwłaszcza przy małych dzieciach. Mam znajomych, którzy mają działkę kilkanaście km od domu i dla nich wyjazd tam z dwójką małych dzieci to jak wyprawa na księżyc ;:131

Ewelinka dziękuję za słowa uznania ;:196 Mnie już nosi, by wysiewać coraz więcej ale póki co trzymam się dzielnie ;:306

Zuziu, Agnieszko, ja niestety nie mam takiej inwencji twórczej i pomysł z robieniem etykiet z opakowań po jogurtach zgapiłam ze dwa latka temu z forum ;:224 Ale sprawdza się fantastycznie no i nic nie kosztuje, a to też bardzo ważne.

Aniu, nie notowałam ale z tego, co pamiętam, pelargonie siałam pomiędzy 15 a 20 stycznia. Bardzo szybko wykiełkowały i jak się wszystkie odchowają to będzie spora oszczędność, bo u nas na ryneczkach w sezonie zakup pelargonii to koszt około 4-5zł. Ja mam 11 sadzonek i oby zdrowo rosły a za dwa opakowania nasionek zapłaciłam 6zł :) :)
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Halo , halo jestem i ja ... :wit
Kochana , jakie ty już masz duże siewki... Tyle pelargonii! A tunbergia jaka już duża!
No świetnie ci rosną, gratulacje moje... Byle tak dalej. ;:333
W maju to już będziesz miała rośliny giganty. ;:306
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Olu i o to chodzi ;:306 Jak to mówią- od przybytku głowa nie boli ;:224 W tym roku może uda mi się ożywić te moje kąty a i ogórki zdarzało mi się mieć na weekend majowy i chciałabym zrobić powtórkę z lat ubiegłych ;:108
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p

Post »

Oj Beatko, rozwija się, rozwija ;:oj Ja kocham siać, pikować, podglądać roślinki na parapetach. Dziękuję za kolejne odwiedziny- lecę i ja się do Ciebie wpisać, bo byłam u Ciebie już kilka razy ale nie zostawiłam po sobie śladu ;:oj ;:131
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”