Galeria.Dalie Stanisława cz.4

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie Stanisława cz.4

Post »

Ślimaki dały się skusić na piwo z jednego kubka po jogurcie dzisiaj odkryłam tyle ślimaków a kubków wkopałam 3, dzisiaj wkopałam jeszcze 4. Wykończę je, zanim one wykończą moje Dalie. ;:134 Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ha, znaczy, że to nałogowcy :!: :lol:
Trzeba to koniecznie wykorzystać - niech piją na umór...
Piwo chyba wyjdzie taniej niż poczęstunek niebieskimi granulkami.
Pozdrawiam
Barbara
PUMA72
200p
200p

Post »

Dzisiaj po jednej nocy wyłowiłam z 7 kubków ok. 50 ślimaków, ;:134 żałuję tylko że nie podpędziłam Dali w domu bo teraz nie wiem co robić nic mi nie wychodzi z ziemi. :(
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

BarbaraR pisze:Ha, znaczy, że to nałogowcy :!: :lol:
Trzeba to koniecznie wykorzystać - niech piją na umór...
Piwo chyba wyjdzie taniej niż poczęstunek niebieskimi granulkami.
A i sójki będą żywe :D a to zdjęcie ślimaków wywołało u mnie mdłości :(
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Witajcie, moje dalie również strasznie ociągają się. A chwilę obecną z ziemi wyłoniło się 1/3 tego co posadziłam. Jeśli przez tego weekend nic się nie poprawi, to wykopię karpy i sprawdzę co też dzieje się pod ziemią ;:108

Gratuluje walki ze ślimorami - ja w zeszłym roku walczyłam w ten sposób. W tym ślimaków jest jak na lekarstwo ;:134
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
PUMA72
200p
200p

Post »

Dzisiaj zaczęłam rozkopywać miejsca gdzie nie pojawiły się Dalie, oczywiście pogryzione przez ślimaki, więc wykopałam karpy i wsadziłam do doniczki może tym sposobem będę coś miała z tych Dalii. Część zaczyna wychodzić ale się boję że te ślimaki je dopadną, już tyle ich się natopiło ale nie wiadomo ile ich jeszcze czycha na moje Dalijki. :? :?
Konwiat
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lut 2015, o 13:58

Post »

No to jest istna tragedia! Można by było na ten temat jakiś cykl Trenów napisać. Zjadły mi te robole (ślimaczory) najpierw pierwszą wypuszczoną łodyżkę przez dalię, potem dwie nowe które ledwo co puściła na nowo. Więc się wkurzyłem przesadziłem w inne miejsce i się powoli odradza. Dziś późno wróciłem do domu, szybko zerkełem co tam z daliami i czy są przykryte plastikowymi butelkami, A co ja zauważyłem? Z 10 ślmaków wędrujących w moje giergonie. :((( . Tragedia. Coś w tym roku nie urodzaj. Tylko dalie i bratki wcinają te roboki Śliniki. :/ Inaczej się tego rodzaju ślimaka nie da nazwać.
Być albo nie być nie jest kwestią kompromisu. Albo jesteś, albo ciebie nie ma. Golda Meir :)
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Wy płaczecie z powodu ślimaków ,a ja z nadmiaru wilgoci w ziemi .Dalie pięknie mi się przechowały .Ale przez wilgotną ziemię już musiałam się pożegnać z niektórymi pięknymi daliami ;:145
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Przemekt23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2013, o 19:36

Post »

Witajcie daliowicze. Dawno mnie nie było. Czytam i jestem przerażony że macie tyle problemów ze ślimakami i Alicja z nadmiarem wilgoci w glebie. U mnie wszystko wylazło z ziemi ślimaków nie mam ale za to robi się coraz bardziej sucho i martwię się żeby nie było powtórki z zeszłego roku gdzie nie padało pół roku. Już na idealne warunki pogodowe nie liczę ale niech chociaż jest wszystkiego po trochu. Życzę wszystkim jak i sobie żeby omijały nas szerokim łukiem huragany susze i te ślimaczory. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Przemku na wiosnę - już się martwiłam o Ciebie i Twoje dalie, bo się nie odzywasz i nic nie piszesz. Zazdroszczę Ci spokoju od ślimaków...
A deszczyk przyjdzie, nie martw się. Jak wzeszły Twoje dalie?
U mnie dość ślamazarnie wychodzą - może boją się ślimaków?
Jeszcze nigdy nie trwało tak długo, zanim się pokażą nad ziemią. Twoje wszystkie przetrwały?
Pozdrawiam
Barbara
PUMA72
200p
200p

Post »

Wykopałam wszystkie Dalie i wszystkie były uszkodzone przez ślimaki. Wsadziłam je do doniczek i ustawiłam wysoko nad ziemią i dopiero jak dojdą do siebie to je przesadzę na grządkę. Przed odjazdem z działki zrobiłam obchód wokół miejsca gdzie były Dalie i w miejscach po nich już siedziały ślimaki mocno zdziwione gdzie ich kolacja? :shock:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

U mnie najwcześniejsze niskie odmiany już zawiązały pąki więc wkrótce rozpocznie się sezon daliowy:
Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku,
Ty jak zawsze jesteś przodownikiem w hodowli dalii - masz już takie ogromne krzaczyska - lada moment będą kwitnąć!
Moje wschodzą bardzo powoli i bardzo nierównomiernie - niektóre jeszcze w ogóle się nie pokazały, chociaż sadzone były wszystkie w jednym czasie - w ciągu trzech dni na przełomie kwietnia/maja. Jakoś w tym roku wiosna im nie sprzyja - przynajmniej u mnie...
Już nie mogę się doczekać zdjęć Twoich pierwszych dalii. Pewnie to nie będą dalie od Stanisława, ale równie piękne..
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

W ogrodzie jeszcze nie,ale na tarasie mam już pierwszą kwitnacą dalię .... :tan
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po ulewie i burzy w nocy, całodziennym siąpieniu, wreszcie przestało padać i nieśmiało wychodzi słoneczko... No i wyszłam przywitać się z daliami i co zobaczyłam? Pierwsza dalia od Stanisława ma pąk. Nie jako pierwsza w ogóle, bo jeszcze inne też się przygotowują, ale ta jest szczególna, bo to Kageboushi! Jak dostalam paczkę, ta była podejrzana, bo zaczęła nadgniwać. Wycięłam do czystej tkanki i posadziłam w donicy. Dała radę i ruszyła z fasonem. To ona była sadzona do gruntu już ze sporymi liśćmi.

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”