Ocena stanu
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy ze storczykiem wszystko w porządku - ocena stanu
Jak często i na jak długo namaczasz?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O faktycznie zapomniałam tej istotej info napisać.
Namaczam 30 min a częstotliwości w zależności od "warunków atmosferycznych" wypada to 7-11 dni. Bardziej kieruje się najpier czy korzenie srebrne, jeśli tak to później czy doniczka lekka i jak nadal brak pewności traktuje podłoże patyczkiem i sprawdzam czy suchy.
---7 lip 2017, o 22:19 ---
Nikt nie wie co to jest ?
Namaczam 30 min a częstotliwości w zależności od "warunków atmosferycznych" wypada to 7-11 dni. Bardziej kieruje się najpier czy korzenie srebrne, jeśli tak to później czy doniczka lekka i jak nadal brak pewności traktuje podłoże patyczkiem i sprawdzam czy suchy.
---7 lip 2017, o 22:19 ---
Nikt nie wie co to jest ?
- norbert76
Być może storczyk postanowił odrzucić dolny liść, bo ewidentnie widać że jest odwodniony. Co do wyżej ciężko powiedzieć na tą chwilę, myślę że skoro rośnie - widać nawet nowe przyrosty korzeni powietrznych i zamierza kwitnąć, że storczykiem nic złego się nie dzieje. Trzeba poczekać.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Bałam się, że to może jakaś choroba. Bo że cały dolny liść stracil turgor to faktycznie tłumaczyłam to sobie jak Ty to też stwierdziłeś ale co z tym górnym się dzieje to też zglupiałam. W przypadku odwodnienia cały liść stracił by turgor a tu tak dziwnie. No nic zostaje czeka 

Witam. Proszę o pomoc co może dziać się ze storczykiem? Żółkną wszystkie liście i łodyga od dołu. Czy jest przelany? Podlewam raz w tygodniu pod kranem, czekam aż nadmiar wody przeleci przez doniczkę i odstawiam na miejsce. Stoi w pokoju od strony południowej naprzeciw okna.
Czy można go w jakiś sposób odratować?

Czy można go w jakiś sposób odratować?

- norbert76
Pod kranem
Żadnych roślin nie podlewa się wodą prosto z kranu, a zwłaszcza storczyków.
Do podlewania powinno się używać albo miękkiej wody, albo odstanej wodociągowej. Dwa, nie przelewa się a namacza naokoło kilkanaście minut. Trzy, nie podlewa się dokładnie co do dnia, a w zależności od warunków zewnętrznych. Falenopsisy podlewa się w zależności od koloru korzeni, czyli jak z zielonego robią się srebrno-szare.
Kolejna rzecz, stanowisko jak daleko od okna? Falenopsisy są dość tolerancyjne na niedostatki światła, ale nie może to być kilka metrów od okna.
Czyli reasumując, zanim kupi się roślinę albo tuż po zakupie warto przeczytać wpierw o jej uprawie.
Poczytaj ten wątek o reanimacji storczyków:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=61759

Żadnych roślin nie podlewa się wodą prosto z kranu, a zwłaszcza storczyków.

Do podlewania powinno się używać albo miękkiej wody, albo odstanej wodociągowej. Dwa, nie przelewa się a namacza naokoło kilkanaście minut. Trzy, nie podlewa się dokładnie co do dnia, a w zależności od warunków zewnętrznych. Falenopsisy podlewa się w zależności od koloru korzeni, czyli jak z zielonego robią się srebrno-szare.
Kolejna rzecz, stanowisko jak daleko od okna? Falenopsisy są dość tolerancyjne na niedostatki światła, ale nie może to być kilka metrów od okna.
Czyli reasumując, zanim kupi się roślinę albo tuż po zakupie warto przeczytać wpierw o jej uprawie.
Poczytaj ten wątek o reanimacji storczyków:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=61759
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Niestety czasem dostaje się je w prezencie i człowiek nie zdaje sobie sprawy.
Czy storczyk powinien być w przeźroczystej doniczce? Ponieważ mój stał w ciemnej osłonce.
Czy storczyk powinien być w przeźroczystej doniczce? Ponieważ mój stał w ciemnej osłonce.
- zabkamarta
Niestety ten storczyk już nie przeżyję. Jeśli ma zdrowe korzenie to może odbije od korzenia. Storczyk musi być w przezroczystej doniczce najlepiej bez żadnej osłonki.
Ale jego śmierć to nie wina doniczki tylko podlewania. Gnije od trzonu niestety.
Ale jego śmierć to nie wina doniczki tylko podlewania. Gnije od trzonu niestety.
- norbert76
Czy się samemu kupuje czy się dostaje zasada jest taka sama. Bo inaczej kończy się często jak w tym wypadku stratą rośliny...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Absolutnie nie prawda. Przezroczyste doniczki są po to, by łatwiej było manipulować podlewaniem / moczeniem roślin z rodz. Phalaenopsis, ponieważ kolor korzeni ewidentnie w tym przypadku podpowiada kiedy roślina praktycznie nie ma wilgoci w korzeniach.zabkamarta pisze: Storczyk musi być w przezroczystej doniczce najlepiej bez żadnej osłonki.
Zauważ że wszystkie storczyki prócz rodz. Phalaenopsis są w nieprzezroczystych donicach.
Jeśli cykl moczenia roślin z tego rodzaju jest regularny i nie ma rozbieżności większych niż 2-3 dni, to można je uprawiać w w każdym rodaju donic. Niejednokrotnie są sadzone do nieprzezroczystych donic do czystej ziemi i też świetnie rosną - wystarczy tylko nie przelać.
U mnie wszystkie Phalaenopsis są w nieprzezroczystych osłonkach i rosną zupełnie bezproblemowo.
- zabkamarta
Argumenty za - fotosynteza i jak sam zauważyłeś mniejszy problem z podlewaniem i i jeszcze łatwiej ocenić stan korzeni.zabkamarta pisze: Storczyk musi być w przezroczystej doniczce najlepiej bez żadnej osłonki.
Rozumiem że o tej czystej ziemi piszesz w przypadku innych storczyków niż Phalaenopsis. Jak dla mnie czysta ziemia ogrodowa dla żadnego storczyka się nie nadaje, bo moim zdaniem jak z człowiekiem- będzie żył i rozwijał się w złych warunka bytowych, ale komfortu życia nie będzie mieć. A i szybciej może umrzeć.olek40 pisze:Niejednokrotnie są sadzone do nieprzezroczystych donic do czystej ziemi i też świetnie rosną - wystarczy tylko nie przelać.
U mnie wszystkie Phalaenopsis są w nieprzezroczystych osłonkach i rosną zupełnie bezproblemowo.

Osłonki sama stosuje takie które przepuszczają światło, ale tylko tam gdzie podłoże mi zbyt szybko przesycha.
Każdy ma swój model uprawy, jak i wolność wyrażania opinii.
- norbert76
Do czystej ziemiolek40 pisze:Niejednokrotnie są sadzone do nieprzezroczystych donic do czystej ziemi i też świetnie rosną - wystarczy tylko nie przelać.

Kompletna bzdura

Co do rodzaju doniczek, korzenie falenopsisów również biorą udział w procesie fotosyntezy, więc sadzenie ich w transparentne doniczki to podstawa. Oczywiście część hodowców wkłada doniczki do osłonek i też jak widać chociażby z tego forum, rosną dobrze. Druga sprawa, podlewanie i tutaj jeśli doniczka tylko włożona w osłonkę, to ok. bo wtedy wystarczy doniczkę wyciągnąć, żeby ocenić kolor korzeni. Natomiast, jeśli falenopsis jest posadzony bezpośrednio w nieprzeźroczystą doniczkę, to jak ocenisz kolor korzeni??? A już sadzenie bezpośrednio do osłonki bez odpływu to już zbrodnia na roślinach.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Storczyki z rodz Cymbidium są sadzone w ziemi ogrodowej z domieszkami rozluźniającymi lub samej ziemi. A do rodzaju Vanda zaleca się nie stosować żadnego podłoża, jednak są osoby które z powodzenie uprawiają ten rodzaj storczyków w podłożu - i nikt nie mówi że roślina jest cała w podłożu (wystarczy tyle, żeby roślinę ustabilizować i dodać jej nieco wilgotności w korzeniach.
Storczyki z rodz Phalaenopsis posadzone w czystej ziemi czy nieprzezroczystych donicach po pewnym czasie wytwarzają sporo korzeni powietrznych które spokojnie wystarczą do fotosyntezy.
Ja do oceny wilgotności podłoża nie potrzebuję oglądać korzeni - oceniam to wadze podłoża - mam na tyle stałe warunki oświetleniowo temperaturowe, że nie muszę zaglądać do korzeni - mija tydzień i wiem że trzeba moczyć.
Nigdzie nie napisałem też że sam sadzę do czystej ogrodowej ziemi - widzę czasami Phalaenopsis posadzone do glinianej donicy w ziemi ogrodowej z masą korzeni powietrznych i obficie kwitnących co roku.
Moje rosną w korze, w osłonkach, kwitną wytwarzając jednocześnie nowe pędy kwiatowe.
Storczyki z rodz Phalaenopsis posadzone w czystej ziemi czy nieprzezroczystych donicach po pewnym czasie wytwarzają sporo korzeni powietrznych które spokojnie wystarczą do fotosyntezy.
Ja do oceny wilgotności podłoża nie potrzebuję oglądać korzeni - oceniam to wadze podłoża - mam na tyle stałe warunki oświetleniowo temperaturowe, że nie muszę zaglądać do korzeni - mija tydzień i wiem że trzeba moczyć.
Nigdzie nie napisałem też że sam sadzę do czystej ogrodowej ziemi - widzę czasami Phalaenopsis posadzone do glinianej donicy w ziemi ogrodowej z masą korzeni powietrznych i obficie kwitnących co roku.
Moje rosną w korze, w osłonkach, kwitną wytwarzając jednocześnie nowe pędy kwiatowe.
- norbert76
Ok., są storczyki naziemne i wśród nich jest Cymbidium, ale w uprawie domowej zalecane jest i tak posadzenie w mieszance ziemi z dodatkiem podłoża do storczyków. Niemniej poruszyłeś kwestię falenopsisów, a jeśli chodzi o te storczyki mało realne, żeby u jakiegokolwiek świadomego hodowcy znajdziesz je posadzone w czystej ziemi. Ba! Na żadnej fachowej stronie, ani w jakiekolwiek publikacji poświęconej uprawie storczyków nie znajdziesz potwierdzenia tej kwestii. Pomijam już, że są to epifity które rosną w koronach drzew - gdzie tam czysta ziemia
Skoro nie masz z tym doświadczenia, to po co piszesz takie niedorzeczne informacje? Na tym forum przede wszystkim dzielimy się wiedzą opartą na własnych doświadczeniach, ale popartymi faktami z wiarygodnych źródeł. Ale jeśli nawet wierząc informacji, że ktoś, gdzieś posadził w czystą ziemię falenopsisa, to nie jest żadne poparcie dla tej tezy, ale zwykły podstawowy błąd uprawowy i świadczy jedynie o braku świadomości w uprawie tych roślin tej osoby. A co do korzeni powietrznych, to akurat jest naturalna cecha tych roślin, dzięki nim pobierają wilgoć z powietrza.
Co do warunków uprawy, jakie to są wg Ciebie stałe warunki? Jeśli nie masz szklarni, tudzież oranżerii gdzie możesz regulować wilgotność powietrza i temperaturę, to w warunkach mieszkaniowych jak utrzymać stałe warunki uprawy? Jak utrzymujesz np. stałą temperaturę czy wilgotność powietrza? W warunkach mieszkaniowych bez np. termostatu, podłoże inaczej przesycha jak jest zachmurzenie i pada deszcz, a inaczej jak świeci słońce.
Poza tym, storczyki do prawidłowego rozwoju potrzebują zmiany w temperaturze między dniem, a nocą - zapewniasz im takie warunki?
Niemniej sugeruję zakończyć tutaj dyskusję, bo odbiegliśmy od tematu wątku.

Skoro nie masz z tym doświadczenia, to po co piszesz takie niedorzeczne informacje? Na tym forum przede wszystkim dzielimy się wiedzą opartą na własnych doświadczeniach, ale popartymi faktami z wiarygodnych źródeł. Ale jeśli nawet wierząc informacji, że ktoś, gdzieś posadził w czystą ziemię falenopsisa, to nie jest żadne poparcie dla tej tezy, ale zwykły podstawowy błąd uprawowy i świadczy jedynie o braku świadomości w uprawie tych roślin tej osoby. A co do korzeni powietrznych, to akurat jest naturalna cecha tych roślin, dzięki nim pobierają wilgoć z powietrza.
Co do warunków uprawy, jakie to są wg Ciebie stałe warunki? Jeśli nie masz szklarni, tudzież oranżerii gdzie możesz regulować wilgotność powietrza i temperaturę, to w warunkach mieszkaniowych jak utrzymać stałe warunki uprawy? Jak utrzymujesz np. stałą temperaturę czy wilgotność powietrza? W warunkach mieszkaniowych bez np. termostatu, podłoże inaczej przesycha jak jest zachmurzenie i pada deszcz, a inaczej jak świeci słońce.
Poza tym, storczyki do prawidłowego rozwoju potrzebują zmiany w temperaturze między dniem, a nocą - zapewniasz im takie warunki?
Niemniej sugeruję zakończyć tutaj dyskusję, bo odbiegliśmy od tematu wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
W domu mam stałą temp. 20-23st C bez względu na porę roku więc proces wysychania podłoża jest ciągle taki sam.
Nie napisałem też że uprawa w ziemi ogrodowej jest poprawna - twierdzę tylko że widziałem tak posadzone rośliny i wyglądały na zdrowe i dorodne okazy, w przeciwieństwie do wielu innych posadzonych w korze które ledwie zipią.
Hydro też naturalnie nie występuje, a mimo to wiele storczyków czy w ogóle roślin jest tak uprawianych. Trzeba więc być otwartym na nowe, nieraz dziwne dla nas metody.
To, że nie mam doświadczenia w uprawie tych roślin w ziemi, nie znaczy że nie mogłem o tym napisać.
Każdy sam musi znaleźć swój najlepszy sposób który sprawdzi się u niego w domu
Na zakończenie wstawiam zdjęcie mego storczyka z rodz Vanda uprawianego w szkle :

Nie napisałem też że uprawa w ziemi ogrodowej jest poprawna - twierdzę tylko że widziałem tak posadzone rośliny i wyglądały na zdrowe i dorodne okazy, w przeciwieństwie do wielu innych posadzonych w korze które ledwie zipią.
Hydro też naturalnie nie występuje, a mimo to wiele storczyków czy w ogóle roślin jest tak uprawianych. Trzeba więc być otwartym na nowe, nieraz dziwne dla nas metody.
To, że nie mam doświadczenia w uprawie tych roślin w ziemi, nie znaczy że nie mogłem o tym napisać.
Każdy sam musi znaleźć swój najlepszy sposób który sprawdzi się u niego w domu

Na zakończenie wstawiam zdjęcie mego storczyka z rodz Vanda uprawianego w szkle :