Ogród Marty cz. VII
- patkaza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Marty cz. VII
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Martuś gdzie tam skromna wiosna, tylko oczka przybliż do ziemi to zobaczysz dużo więcej wiosny.
Kwitnące derenie są cudne, liczę na fotki.
Kwitnące derenie są cudne, liczę na fotki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Beatko,wiem ,że każdy ma coś malutkiego wiosennego ,ale można mieć więcej ,ja nie mam krokusów,żyłkowych irysków,ale trudno,słabo się postarałam,w jesieni wyjeżdżam do lasu i wtedy zapominam o ogrodzie ,a jak wracam to już wszyscy zasadzili a w sklepach nic nie ma ,co roku sobie obiecuję to zmienić i co roku tak samo się zachowuję
,pozdrawiam
Anmar witam nowego gościa w moim ogrodzie ,zapraszam na dalsze spacerki,mam też wcześniejsze odmiany i one takie pospieszne,u mnie niektóre też mają maleńkie kiełki,pozdrawiam i zapraszam znowu
Marysiu,jutro zrobię zdjęcie tym wilczomleczom ,one mają takie pomarańczowe malutkie kły ,pozdrawiam Cię gorąco i buziaczki posyłam na dobranoc
,u mnie teraz ogromnie wieje i leje a jutro chciałam iść do ogrodu
Soniu,ja siekierą traktuję miskanta giganta jak chcę go podzielić i też go nieraz strocę,bo nie umiem trafić siekierą dokładnie w to samo miejsce parę razy ,jak bylinę podzielę na pół to roślina macierzysta (połowa) jest nieruszana ,a drugą połowę wyjmuję i jak można jeszcze dzielę i sadzę obok ,albo gdzie potrzeba,pozdrawiam
Kasiu,u mnie zimniej ,to i później wszystko zakwita,teraz też zimno, wieje i leje ,beznadzieja,oczar bardzo długo już kwitnie ,derenie też pieknie zakwitły ,żeby tylko jakieś mrozy nie przyszły duże ,bo nie będzie owoców,pozdrawiam
Aniu,masz rację nie można z niczym nadążyć,maki spokojnie możesz wysiać po świętach,jak pustynnik ma słabsze korzenie to może nie zakwitnąć ,ale jak są takie grube to powinien być z kwiatem,ten grubaśny pąk pustynnika u mnie powinien teraz zakwitnąć ,ale w tamtym roku nie kwitnął ,widocznie te korzenie musiały się odżywić nabrać ,siły i może teraz będzie kwiat ,ma być bardzo duży ,bo to pustynnik gigant ,może mieć nawet 2,5 m,zobaczymy co z niego wyrośnie i ma być biały,te niższe ,kremowe i żółte też mam i one już dawno kwitną pozdrawiam i buziaczki dla ciebie
Anmar witam nowego gościa w moim ogrodzie ,zapraszam na dalsze spacerki,mam też wcześniejsze odmiany i one takie pospieszne,u mnie niektóre też mają maleńkie kiełki,pozdrawiam i zapraszam znowu
Marysiu,jutro zrobię zdjęcie tym wilczomleczom ,one mają takie pomarańczowe malutkie kły ,pozdrawiam Cię gorąco i buziaczki posyłam na dobranoc
Soniu,ja siekierą traktuję miskanta giganta jak chcę go podzielić i też go nieraz strocę,bo nie umiem trafić siekierą dokładnie w to samo miejsce parę razy ,jak bylinę podzielę na pół to roślina macierzysta (połowa) jest nieruszana ,a drugą połowę wyjmuję i jak można jeszcze dzielę i sadzę obok ,albo gdzie potrzeba,pozdrawiam
Kasiu,u mnie zimniej ,to i później wszystko zakwita,teraz też zimno, wieje i leje ,beznadzieja,oczar bardzo długo już kwitnie ,derenie też pieknie zakwitły ,żeby tylko jakieś mrozy nie przyszły duże ,bo nie będzie owoców,pozdrawiam
Aniu,masz rację nie można z niczym nadążyć,maki spokojnie możesz wysiać po świętach,jak pustynnik ma słabsze korzenie to może nie zakwitnąć ,ale jak są takie grube to powinien być z kwiatem,ten grubaśny pąk pustynnika u mnie powinien teraz zakwitnąć ,ale w tamtym roku nie kwitnął ,widocznie te korzenie musiały się odżywić nabrać ,siły i może teraz będzie kwiat ,ma być bardzo duży ,bo to pustynnik gigant ,może mieć nawet 2,5 m,zobaczymy co z niego wyrośnie i ma być biały,te niższe ,kremowe i żółte też mam i one już dawno kwitną pozdrawiam i buziaczki dla ciebie
-
koziorozec

Kasiu,witaj ,kwiatuszków troszkę kwitnie,ale zimno u mnie i wszystko tak nie może sie rozwijać jakby chciało,rośliny chyba to czują ,że ma się ochłodzić bo tak ostrożnie rozkwitają,dobrej nocki
Iwonko,witam Cię gorąco,Fan -Tan bardzo ciekawie rośnie,zobaczysz jak za chwilę będzie super wyglądał,na ostatnich zdjęciach pokazałam pierwiosnek ,ma tyle pączków,to chyba od Ciebie ,bo Ala mówi ,że nie od niej ,powiedz co to za jegomość,pozdrawiam
Aluś,ten pierwiosnek wysuwa nogę ,czyli może będzie wysoki,albo średnio wysoki,ale pączków ma ogrom ,o Skimmi przegapiłam odpowiedź,
więc rośnie u mnie już któryś rok ,nie okrywam na zimę ,tylko pierwszy rok po posadzeniu okryłam gałęziami jodłowymi dość grubo,,przed okryciem obcięłam mu kwiaty ,bo żal mi było je przywalić i wsadziłam sobie do flakonu ,wszystkie gałązki sie ukorzeniły,i mam już w ogrodzie drugą Skimmię ,a resztę sadzonek porozdawałam ,więc zrobię Ci takie sadzonki ,buziaczki
Aguś,pewnie masz dereń z siewki i one tak długo nie kwitną ,u mnie ta najstarsza dereń zakwitła po6 czy 7 latach ,natomiast potem kupiłam którejś jesieni 3 małe już z owocami i one co roku od razu kwitły i owocowały ,nie wiem ile już masz ją lat ,ale musisz uzbroić sie w cierpliwość ,bo na pewno w końcu zakwitnie,pozdrawiam
Grażynko,nic na tej ziemi nie widzę oprócz bałaganu pozimowego
dereń kwitnąca jest bardzo dekoracyjna ,ponieważ uwielbiam derenie ,bo to owoce mojego dzieciństwa ,więc zasadziłam sobie 4 sztuki
,pozdrawiam 
Iwonko,witam Cię gorąco,Fan -Tan bardzo ciekawie rośnie,zobaczysz jak za chwilę będzie super wyglądał,na ostatnich zdjęciach pokazałam pierwiosnek ,ma tyle pączków,to chyba od Ciebie ,bo Ala mówi ,że nie od niej ,powiedz co to za jegomość,pozdrawiam
Aluś,ten pierwiosnek wysuwa nogę ,czyli może będzie wysoki,albo średnio wysoki,ale pączków ma ogrom ,o Skimmi przegapiłam odpowiedź,
Aguś,pewnie masz dereń z siewki i one tak długo nie kwitną ,u mnie ta najstarsza dereń zakwitła po6 czy 7 latach ,natomiast potem kupiłam którejś jesieni 3 małe już z owocami i one co roku od razu kwitły i owocowały ,nie wiem ile już masz ją lat ,ale musisz uzbroić sie w cierpliwość ,bo na pewno w końcu zakwitnie,pozdrawiam
Grażynko,nic na tej ziemi nie widzę oprócz bałaganu pozimowego
- Mandragora

- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Martuś, skoro swoją wiosnę nazywasz skromną, to mój ogród powinnam nazwać wciąż zimowym
Cudnie masz!
Zdradź proszę, czy języczka Przewalskiego powinna już się obudzić? Pomarańczowa już wylazła, a Przewalskiego nie widzę. Martwię się, czy przeżyła... Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę
Zdradź proszę, czy języczka Przewalskiego powinna już się obudzić? Pomarańczowa już wylazła, a Przewalskiego nie widzę. Martwię się, czy przeżyła... Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę
- trillum30a
- 200p

- Od: 6 lut 2012, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marta jak rozkwitnie to Ci powiem
sama dostałam jako nn a,że miałam 2 takie same to dostałaś
Masz taką chryzantemę? Wysoka

Pozdrawiam-Iwona
- nifredil

- Od: 26 mar 2012, o 23:21
Martuś, masz piękną wiosnę
. Derenie robią niesamowite wrażenie i nie trzeba ich szukać pod nogami jak krokusów
A skoro już o nich mowa, to pewnikiem nadrobisz jesienią. Jak nie lubię zakupów na Allegroo, tak muszę przyznać, że już końcówką wakacji są tam fajne zestawy np 200 szt krokusów po 20 zł z groszami.. Zdarzyło mi się kupić ten zestaw i byłam.. jestem nadal, bardzo zadowolona
. Było kilkadziesiąt sztuk krokusów wielkokwiatowych i baaardzo dużo botanicznych.
-
koziorozec

Witajcie ,u mnie pogoda tragiczna wczoraj przeszła burza z ogromnymi grzmotami,sypie śnieg na zmianę z deszczem ,wieje ,że skóra cierpnie,a jeszcze jak się ogląda wiadomości i patrzy jakie straszne szkody robią wichury to wielki strach człowieka ogarnia,a my tak bardzo nie mamy na nic wpływu.
Milenko,języczka Przewalskiego jeszcze nie wyszła ,myślę ,że raczej powinna przeżyć zimę spokojnie ,ona jest późniejsza ,nie wszystkie rośliny jednakowo wychodzą na wiosnę,nie martw się, nawet gdyby coś sie stało to poradzimy inaczej,pozdrawiam ,spokojnych i zdrowych świąt życzę
Iwonko,nie mam takiej chryzantemy,
Sabinko,no właśnie ,ja lubię duże rośliny ,żeby były dobrze widoczne,a jak będą takie zestawy krokusów to może poproszę ,żebyś mi dała znać ,bo jak się znam to przeoczę,pozdrawiam i buziaczki
Milenko,języczka Przewalskiego jeszcze nie wyszła ,myślę ,że raczej powinna przeżyć zimę spokojnie ,ona jest późniejsza ,nie wszystkie rośliny jednakowo wychodzą na wiosnę,nie martw się, nawet gdyby coś sie stało to poradzimy inaczej,pozdrawiam ,spokojnych i zdrowych świąt życzę
Iwonko,nie mam takiej chryzantemy,
Sabinko,no właśnie ,ja lubię duże rośliny ,żeby były dobrze widoczne,a jak będą takie zestawy krokusów to może poproszę ,żebyś mi dała znać ,bo jak się znam to przeoczę,pozdrawiam i buziaczki
-
koziorozec

Za radą Grażynki chodziłam po ogrodzie z nosem przy ziemi i takie różności jeszcze znalazłam

pierwiosnek od Iwony nawet się rozwija mimo deszczu ,śniegu i zimna

tutaj druga sierota wiosenna

piwonia rośnie w szybkim tempie,nie przejmuje się zimnem

brzózki papierowe

czosnek niedźwiedzi rośnie kępami

to ten pospieszny tak dzisiaj wygląda

narcyzy też coraz szybciej dojrzewają

chciałam pokazać Ali jaki mam miłek wiosenny
,to ta żółta kropka

nowa przylaszczka z jednym kwiatuszkiem ,jeszcze ją coś podgryzło w kwiatuszek

moje białe przylaszczki ,są z siewki niebieskiej

ta przylaszczka też z mojej siewki

Marysiu,to są kły wilczomlecza Griffitha

pierwiosnek od Iwony nawet się rozwija mimo deszczu ,śniegu i zimna

tutaj druga sierota wiosenna

piwonia rośnie w szybkim tempie,nie przejmuje się zimnem

brzózki papierowe

czosnek niedźwiedzi rośnie kępami

to ten pospieszny tak dzisiaj wygląda

narcyzy też coraz szybciej dojrzewają

chciałam pokazać Ali jaki mam miłek wiosenny

nowa przylaszczka z jednym kwiatuszkiem ,jeszcze ją coś podgryzło w kwiatuszek

moje białe przylaszczki ,są z siewki niebieskiej

ta przylaszczka też z mojej siewki

Marysiu,to są kły wilczomlecza Griffitha

- Biedronka641

- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Widzę pąki to i kwiatki będą na miłku.A jak drugi, bo też chyba kupowałaś u P.Agnieszki.
Wyszedł? Ta przylaszczka siedmiogrodzka niebieska u mnie miała jednego kwiatuszka a białej nie widzę. To były chyba siewki.
Większy był niż u pospolitej.
Dobrze,że pokazałaś kły.Jutro pójdę na zwiady czy wyszedł.
U mnie też zimno brr.
Masz wiosnę.
Życzę polepszenia pogody i dużo
-
koziorozec

Alu,ten drugi miłek nic nie wypuścił,chyba też tam kupiłam ,przylaszczka siedmiogrodzka też ma 1 kwiatuszek wydaje mi się,że też jest mały ,może płatki troszkę ma dłuższe ,ale tak ciut,ciut,może tak w pierwszym roku ma ,wszystkie te kwiatki rosną szalenie
,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie i pięknych snów życzę
,wiatr szaleje za oknem
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No to Martusiu nie mam wilczomlecza
Ale mam burze, grzmoty, błyskawice, zimnice i fatalne warunki pogodowe
Co to się porobiło wiosny w ogóle nie widać, bo w prognozach do połowy kwietnia podobnie
Dzisiaj nie dość że składałam meble w odziedziczonym mieszkaniu to jeszcze wieczorem zrobiłam białą kiełbasę na święta, już zdegustowałam i wyszła pyszna! Życzę Ci spokojnej nocy i rychłej wiosny

-
DTJ_1

- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marto dobrze, że pokazałaś czosnek niedźwiedzi, bo wydawało mi się, że znalazłam u siebie ten od Jacka, ale inaczej wygląda, jeden liść jak szersza trawka
, ale u Ciebie inaczej zupełnie. A może spróbuję, smakuje jak czosnek?.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Witaj Martusiu
Ale już kolorowo u Ciebie i sasanki kwitną
Ty chociaż troszkę zrobiłaś w ogrodzie a ja nic
wiało cały dzień i co chwilę deszcz a potem śnieg sypał - zima wróciła . Burz u mnie nie było , co to się robi z tą pogodą ?
Trudno ale chociaż w domu trochę sprzątnęłam
Pozdrawiam cieplutko i
posyłam .
Ty chociaż troszkę zrobiłaś w ogrodzie a ja nic
Trudno ale chociaż w domu trochę sprzątnęłam
Pozdrawiam cieplutko i
- kogra
- Przyjaciel Forum

- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Widzisz, wcale nie jest tak żle.
Tylko teraz znowu wszystko stanie, ech .......jakaś marna ta wiosna w tym roku.
Martuś
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki