Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej cz. I (2013- 2017)

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rośliny ozdobne w uprawie producenckiej

Post »

Remos ma siłę wzrostu 3 , to sporo , na trzy doniczka jest na pewno za mała. Liście zamierają z niedoboru wody , ziemia piaszczysta zatrzymuje jej zbyt mało. Sprawa się unormuje , gdy mocniej się ukorzenią , ale trochę to potrwa. Podlewaj je wodą z mocznikiem , 1 kg na 1000 l raz w tygodniu co najmniej przez miesiąc. W tym czasie żadnych innych nawozów , bo mogła byś przesadzić z azotem. Po dwóch tygodniach powinno być widać wyraźne efekty :uszy
JustynaL89
100p
100p
Od: 31 lip 2014, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hm, czyli ile sadzonek powinnam mieć w jednej doniczce, jeśli siła wzrostu wynosi 3 ? Wczoraj podlewałam kristalonem żółtym więc może w przyszłym tygodniu podleję mocznikiem?...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po Kristalonie tydzień przerwy jest konieczny . Sadząc teraz , do jednej doniczki wystarczy jedna sadzonka , na trzy chryzki potrzebna by była doniczka co najmniej 21 cm. Jutro wstawię fotki swoich , w donicach 19 cm sadzonych dwa tygodnie temu. Kolejne zaczynamy sadzić jutro.
JustynaL89
100p
100p

Post »

O...to właśnie ja mam doniczki o średnicy 21 cm... teraz niestety ale nie mam czasu ich przesadzić, ale jeślibym to zrobiła pod koniec czerwca to czy się im coś stanie?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej nie , przesadź delikatnie , by nie uszkodzić korzeni i będzie dobrze :uszy
Moje sadzone w połowie maja jak na razie dobrze sobie radzą :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie w donicach 19cm/3l ;:209 ;:209 ;:209
JustynaL89
100p
100p

Post »

Bez uroku ;:138 i jakie już duże... moje w porównaniu z Twoimi są malutkie, a mam pytanie gdzie można kupić ziemię do chryzantem? Ja kupowałam ziemię humus tylko że ta ziemia miała strasznie dużo kamieni i korzeni i wydaje mi się, że jest taka nijaka :roll: A i sadziłeś po jednej sadzonce do doniczki??
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ziemię kupuję od lokalnego producenta , dobrej jakości w dobrej cenie. W każdej doniczce jest jedna chryzka , to wystarczy. Odpowiednie nawożenie i będą takie jak powinny. Zrobię kilka z trzech sadzonek , ale to będą kolosy dla wybranych klientów ;:333
JustynaL89
100p
100p

Post »

A ja znowu mam parę pytań, bo nie wiem jak z uszczykiwaniem, ponieważ w katalogu pisze, że powinnam to zrobić do 10. 07, a gdzieś w internecie pisało,że późne odmiany, czyli te na 41-43 tydzień (np. avalon), niekoniecznie trzeba uszczykiwać, więc jak to jest? :roll:
Zauważyłam też, że niektóre chryzmki idą w górę, powinnam je już skarlać?
Czy jeśli użyłam mocznika to czy mogę teraz użyć nawozu z potasu(fosfor to jest na kwitnienie?), a później jeszcze raz podsypać azotem?Czy to będzie za dużo dla rośliny? Po moczniku bardzo ładnie się zbierają chryzmki :lol: więc dzięki Zibi za poradę ;:168
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W zasadzie staram się nie uszczykiwać chryzek w ogóle , jeśli idą w górę , trochę więcej fosforu i szersze rozstawienie zawsze pomaga. Tak ogólnie , fosfor wspiera system korzeniowy i krzewienie , a potas kwitnienie. Oczywiście można nawozy stosować naprzemiennie , ale potas to tak od połowy września , gdy tworzą się pąki kwiatowe. Ten rok jest dość dziwny dla chryzantem , w wątku Zosi też to zauważono , chryzki kwitną o wiele za wcześnie. Co prawda rosną dalej , ale zdaża się po dwa - trzy kwiatki na chryzce już teraz :roll: Muszę zwiększyć dawkowanie azotu , by wróciły do fazy wegetatywnej :roll:
JustynaL89
100p
100p

Post »

Właśnie chyba kiedyś, gdzieś pisałeś mi do czego służy fosfor a do czego potas, ale nie mogłam znaleźć, a co do pączków też właśnie mam, z tym że myślałam że to z winy mszyc :roll: :D W takim razie muszę je uszczyknąć, bo na razie są niepotrzebne :)
JustynaL89
100p
100p

Post »

Moje chryzantemy dzisiaj wyglądają tak... Niektóre są większe inne jeszcze malutkie :roll: ....
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
A Twoje Zibi...Wasze jak wyglądają? ;:131
Mam jeszcze pytanie, czy te pączki kwiatów to mam uszczykiwać, żeby nie zakwitły? Niektóre chryzmki mają ich bardzo dużo... azotem dwa dni temu podsypałam pod każdy krzaczek parę ziarenek.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Różnice we wzroście wynikają z warunków sadzenia . Miejscowy niedobór wilgoci lub zbyt płytkie sadzenie może znacznie opóźnić wzrost. Bardzo ważne jest dokładne i obfite podlewanie do kilku dni po posadzeniu.
Kwiatów nie musisz uszczykiwać , je przerośnie i zaschną wewnątrz krzaczka. Postaram się jutro wstawić zdjęcia swoich :uszy
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę się spóźniłem , ale są :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W gruncie trochę wolniej :

Obrazek

Rosną też gałązkowe i Kremist-y :

Obrazek

Obrazek

No i w końcu remontujemy tunel po zimowych wiatrach :

Obrazek

Po troszkę do przodu :uszy :uszy :uszy
JustynaL89
100p
100p

Post »

Wow, Zibi masz rękę do kwiatów ;:oj , bardzo ładnie Ci rosną, moje w porównaniu do Twoich takie jakieś koślawe, chyba mi się nie zrobią ładne kule ;:124 , ale zobaczymy ;:3
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku mam tyle na głowie , że ładne są chyba dlatego , ze im nie przeszkadzam :roll: Nawozy , ochrona profilaktycznie i to wszystko. Mam jeszcze kilkadziesiąt do przesadzenia w 19-ki , ale niestety , muszą czekać na swoją kolej :roll:
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”