Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Witaj Danusiu - sąsiadko :wit
Z zachwytem w oczach przejrzałam na razie tylko Twój ostatni wątek ;:202
Kobieto renesansu , Twoja wiedza , zaangażowanie we wszystko co robisz powaliły mnie na kolana ;:63
Pierwsza strona i truskawki w drewnianych donicach , pamiętam mój eksperyment z posadzeniem truskawek w beczce , w której powycinałam otwory , początek rewelacyjny , beczka prawie w całości pokryła się soczystą zielenią liści , potem pokazały się pierwsze owoce i ....klops , gałązki przechylone w nienaturalny sposób na bokach beczki , łamały się pod ciężarem owoców i zrzuciłam ten pomysł , a Twoje skrzynki bardzo mnie zaciekawiły .
Laur w ogrodzie ;:202 , i zimuje ? mam w doniczce tylko i na razie musi starczyć
Figi i jeszcze raz ;:202
I oczko wodne - marzenie moje ;:167

A po za tym - wianki , karmniki , szale , latarnie , chlebek , wędliny ;:63
Potem przeczytałam jeszcze przepis na zakwas do oprysków ...... słów mi zabrakło . Pozwól proszę że przysiądę gdzieś z boczku i z wielką ciekawością podglądać będę Twoje dzieła i może czasami odważę się zadać jakieś pytanie - laika ;:131
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Danusiu jak Wam to fajnie wyszło ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Latarnia prezentuje się świetnie.
Myślę, że w każdym kolorku byłoby jej do twarzy i z każdym kolorkiem świeczki. ;:215
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Monika, ;:196 za komplementy. Od razu cieplej się zrobiło. Ja wcześniej też próby robiłam z truskawkami i kiepsko wypadały. W skrzyniach rosną dobrze i podlewać łatwo i kontrolować wilgotność gleby, Poza tym czasem trzeba dać trochę nawozu. Zaczęło się od pomidorów, a teraz uprawy skrzynkowe się rozrastają. Polecam gorąco. Jak sadziłam truskawki w beczce to marzyło mi się żeby beczka szybko zarosła bo brzydko wyglądała. W skrzynkach już mi tak nie zależy na zarastaniu. Teraz mam mniej liści, więcej owoców.
Laur zimuje w gruncie. Do mrozów nie okrywam, podsypałam porządnie ziemię wokół węglem drzewnym i czekam na mrozy. Dopiero jak kilka dni spadnie tempera poniżej 3-5 st C to okryję gałązkami świerkowymi. Nawet jak gałęzie trochę przymarzną to odbije od korzeni. U nas poniżej 15 nie powinna spaść. W razie draki nałożę kaptur. Nie ma mowy żebym tachała wszystko do domu. Wystarczy że męczę się z kuflikiem . W tym roku jakiś obrażony był i nie zakwitł.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Figa zimuje, ale wiele błędów popełniłam i na razie wszystkie owoce zmarnowałam. Za szybko okrywałam i za szczelnie. Zobaczymy co mi tym razem wyjdzie. Na razie, dziś ziemię w koło okryłam liśćmi z pigwy. i też będzie czekała na cieplejsze ubranie do mrozów.
Monika, oczko wodne koniecznie zrób.
Z pytaniami nie krępuj się, po to tu jesteśmy żeby sobie pogadać.
Iwonko ;:196
Bea, latarnia wyszła fajnie, ale zimno i ciemno wczoraj było, jak M docinał szybę i montował drzwiczki. Szyba trochę postrzępiona i jest do poprawki.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Odwiedziłam dziś lekarzy, jak się dowiedziałam że półpasiec nawet pół roku może dokuczać, czasem nawet dłużej to się lekko wnerwiłam. Tabletki przeciw bólowe wykupiłam, dobrze podjadłam i do pracy się zabrałam.
Chlebek upieczony.
Obrazek
A właściwie dwa, bo na kilka dni muszą starczyć i jutro dzieci przyjadą. W piekarniku siedzi biszkopt, będzie przekładaniec.
Do mnie właśnie docierają pierwsze sygnały zimy. Będzie w nocy przymrozek. Dopiero sprzątnęłam cebule begonii.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu ale piękny chlebek aż mi ślinka poleciała - mniam mniam , pychota ;:108 i ciacho będzie , a ja przyjechałam z działki i leżę nie mogę się rozgrzać chyba muszę herbatkę z prądem zastosować ;:108 Begoniom nic nie będzie jak były w doniczkach , zresztą u Ciebie dopiero przymrozek ma przyjść :)
Zdrówka Ci życzę , niech ten półpasiec już sobie idzie ;:196
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Oj Danusiu - chyba się zbiorę i zaraz będę u Ciebie , aż tu zapach chlebka dociera ;:108 .
Bardzo dziękuję Ci za miłe przyjęcie i mogę Ci zagwarantować że skoro już pozwoliłaś to pytań będzie sporo , bo ja dopiero raczkuję ;:196
Duże masz kuflikowe drzewko ? Zastanawiałam się nad zakupem ale to przechowywanie zimą mnie przeraziło , już mam ogromne dwie agawy do wtargania do garażu że aż na samochód brakuje miejsca , oprócz tego cebulki , kłącza i tak dalej , a kuflik jak oleander ? potrzebuje światła przez zimę ? nie gubi chyba listków ?
Ale najważniejsze życzę powodzenia w walce z choróbskiem ;:134
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu herbatka z prądem fajna sprawa. Chyba też sobie zaraz zrobię. Mam jeszcze trochę czubów sosnowych, może dodam trochę imbiru.
Monika z kuflikiem jest kłopot właśnie z oświetleniem. Jak za mało światła to wygląda jak by usychał z braku wody, wtedy łatwo przelać. Przy zbyt słabym, lub nierównym oświetleniu potrafią całe gałązki uschnąć. Jest z nim trochę zachodu, ale jest taki piękny. A cha kuflik to krzak. W Grecji widziałam że tak się wyrażę w naturze. Rosną jak nasz forsycja, nie przycięty rośnie wiechowato i kwiatów ma mniej. Mój jest taki ok 0,5m kulka. To już drugi, jednego zamęczyłam.
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Polecam do gorącej herbatki nalewkę z lipy , świetnie rozgrzewa ;:31
A z kuflikiem pierwszy raz spotkałam się na targach w Barzkowicach , zachwycił mnie , kwiatki jak szczotki do mycia dziecięcych butelek ;:108 , a jaki masz kolor jeśli można ;:131
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Monika, to dla Ciebie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Danusiu cudowności wiosenne pokazałaś. To różowe na jednym ze zdjęć to skalnica? Ona tak Ci się pięknie rozrosła ;:167 Ja mam bordową, ale maleństwo jeszcze. Liczę jednak na to, ze będzie się tak pięknie prezentować jak Twoja. Pokazuj jak najwięcej fotek bo mi się już wiosna marzy. U nas dziś w nocy było -8, a kilka dni temu spadł śnieg i nawet z małym bałwana ulepiliśmy :D Inny świat :)

Danusiu z tym półpaścem to okropna sprawa. Współczuję. Sama przeszłam 4 lata temu, ale po mnie to spłynęło jak po kaczce. W piątek byłam u lekarza, który nic mi nie przepisał bo stwierdził ze na to nic tak naprawdę nie pomoże, a w poniedziałek pomaszerowałam do pracy jakby nigdy nic. No może miałam trochę problem z zapięciem spodni bo nieco bolało. Ale generalnie ok. Moja babcia niestety też to miała i dotąd, po dwóch latach odczuwa ból i pieczenie i przechodziła to strasznie. Bardzo Ci współczuję. Mam nadzieję, ze już lepiej :) Ty to się ostatnio masz ze zdrowiem, nie choruj bo bez fotek Twojego ogrodu czegoś mi brakuje na fo :)

EDIT
Och jakie to piękne to czerwone ;:167 Jak ja bardzo lubię taki intensywny czerwony kolor. A ta roślinka jest fantastyczna, pierwszy raz coś takiego widzę. To ten kuflik o którym piszecie? Jakie to przepiękne :) Bardzo bardzo w moim stylu :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danusiu chlebek pysznie wygląda ja sobie zrobiłam parę dni przerwy w jedzeniu mojego chlebka i rzuciłam się na bułeczki ;:306
Półpasiec może ale nie musi tak długo dręczyć i ja Ci życzę żeby odpuścił, bo przecież święta idą ;:65 Kuflik dorodny jak w ciepłych krajach ;:215
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

DZIĘKUJĘ ;:167 i ;:196 , śliczny jest
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Danusiu kuklik też rośnie jako drzewo - u córci ma tak z trzy metry albo więcej :tan
Monika - Polecam do gorącej herbatki nalewkę z lipy , świetnie rozgrzewa - podaj przepis na nalewkę jak możesz ;:180 mam dużą lipę na nowej działce to ja do czegoś wykorzystam ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”