To nie narcyzów mało, ale teren masz duży i wszystko wydaje się mniejsze
Ogród jol_ki 2014
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

- Od: 26 maja 2014, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród jol_ki 2014
Piękne te puszki na sasankach
Ale za to jak zakwitną, to będzie super widok.
-
jol_ka
- 1000p

- Od: 27 lip 2007, o 12:01
Dorotko sasanka powoli się rozwija
miałam jej cyknać zdjęcie, ale deszcz wygonił mnie z ogrodu
Uczciwie dziś popracowałam, zgrabiłam kolejną część trawnika (1,5h pracy) i jeszcze jakieś pół trawnika mi zostało na jutro. Mam nadzieję, że zdążę się jutro rozprawić z tą trawą.
Kilka dzisiejszych fotek:
Hiacynt w ulubionym przez moja młodszą córkę kolorze (starsza lubi bardziej fiolet i biegają po ogrodzie szukając kwiatów w "swoich" kolorkach
)

Narcyzy

powojnik Josephine

powojnik Markham's Pink

Sprawdzałam dziś głóg Paul's Scarlet, pączki powolutku się rozwijają. A śliwa Pissardi cała w kuleczkach
Uczciwie dziś popracowałam, zgrabiłam kolejną część trawnika (1,5h pracy) i jeszcze jakieś pół trawnika mi zostało na jutro. Mam nadzieję, że zdążę się jutro rozprawić z tą trawą.
Hiacynt w ulubionym przez moja młodszą córkę kolorze (starsza lubi bardziej fiolet i biegają po ogrodzie szukając kwiatów w "swoich" kolorkach

Narcyzy

powojnik Josephine

powojnik Markham's Pink

Sprawdzałam dziś głóg Paul's Scarlet, pączki powolutku się rozwijają. A śliwa Pissardi cała w kuleczkach
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- alana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Melduję się jako pierwsza chętna do podziwiania głogu Paul's Scarlet, uwielbiam tą odmianę.
Jak pogoda, dalej wieje?
Słodki hiacynt, mój niebieski jest strasznie chudy, że nawet hiacynta nie przypomina
Amelię mogę Wam dokooptować, fanka różowego i fioletowego
Jak kupisz clematisa JPII, to posadź go w takim miejscu, aby miał przysłonięte "nogi" i kilka cm wzwyż, ponieważ kwitnie w wyższych partiach i lepiej jest w tym przypadku eksponować górę.
A gdzie zdjęcie parapetów?
Jak pogoda, dalej wieje?
Słodki hiacynt, mój niebieski jest strasznie chudy, że nawet hiacynta nie przypomina
Jak kupisz clematisa JPII, to posadź go w takim miejscu, aby miał przysłonięte "nogi" i kilka cm wzwyż, ponieważ kwitnie w wyższych partiach i lepiej jest w tym przypadku eksponować górę.
A gdzie zdjęcie parapetów?
Pozdrawiam, Alicja
Działka w mazurskiej krainie
-
jol_ka
- 1000p

Aluś niestety nadal wieje, a ja się dalej męczę z trawnikiem. Grabiłam łącznie już 5,5 godziny a jeszcze jakieś 1,5 godziny pracy przede mną
Na dodatek trawnik wygląda okropnie, sam mech i chwasty, jak pomyślę, że praktycznie trzeba go będzie w niektórych miejscach od nowa robić to mi się od razu włącza planowanie nowych rabat
I pewnie coś wymyślę w tych gorszych miejscach, ileż razy można trawę dosiewać?
Wczoraj noc mnie zastała na polu, do tego późnym wieczorem pikowałam jeszcze zatrwian i posiałam ostatnie nasionka (te od Sarah), Trafiły od razu do multiplat, pojedynczo, żebym się nie musiała już z ich pikowaniem męczyć.
W warzywniku wschodzi już rzodkiewka i groch. Muszę koniecznie przygotować agrowłókninę do okrycia grochu na wypadek przymrozków. Część czosnku też już ruszyła.
Dziś udało mi się zrobić parę fot, na początek obiecane parapety:
parapet wschodni

parapet południowy

szałwia trójbarwna

kosmos czekający na przepikowanie

pikowany wczoraj zatrwian, lekko przygrzany na słonku

i ogrodowo, najpierw kwitnąco:
brzoskwinia

idzie czosnek, ledwie się pokazał, a już liście usychają

hiacynt - na razie ma piękny kolorek

kolejne stadium sasanki

puszkinia

zaczyna miodunka

i na koniec forsycja

a teraz pokażę co w krzewach i drzewach piszczy
tulipanowiec

śliwa Piisardi

pęcherznica Luteus

głóg Paul's Scarlett

i jeszcze kociamordka
, która po przesadzeniu już nie dorasta do gigantycznej wielkości

a na koniec nowy nabytek ogrodowy - Jurku
wiciokrzew Serotina

pokażę Wam jeszcze jak zmieniły się dwa miejsca w ogrodzie przez ostatnich kilka lat, lubię takie porównania:
2010

2015

wrzosowisko 2010 (w trakcie pielenia)

i dziś

Wczoraj noc mnie zastała na polu, do tego późnym wieczorem pikowałam jeszcze zatrwian i posiałam ostatnie nasionka (te od Sarah), Trafiły od razu do multiplat, pojedynczo, żebym się nie musiała już z ich pikowaniem męczyć.
W warzywniku wschodzi już rzodkiewka i groch. Muszę koniecznie przygotować agrowłókninę do okrycia grochu na wypadek przymrozków. Część czosnku też już ruszyła.
Dziś udało mi się zrobić parę fot, na początek obiecane parapety:
parapet wschodni

parapet południowy

szałwia trójbarwna

kosmos czekający na przepikowanie

pikowany wczoraj zatrwian, lekko przygrzany na słonku

i ogrodowo, najpierw kwitnąco:
brzoskwinia

idzie czosnek, ledwie się pokazał, a już liście usychają

hiacynt - na razie ma piękny kolorek

kolejne stadium sasanki

puszkinia

zaczyna miodunka

i na koniec forsycja

a teraz pokażę co w krzewach i drzewach piszczy
tulipanowiec

śliwa Piisardi

pęcherznica Luteus

głóg Paul's Scarlett

i jeszcze kociamordka

a na koniec nowy nabytek ogrodowy - Jurku
wiciokrzew Serotina

pokażę Wam jeszcze jak zmieniły się dwa miejsca w ogrodzie przez ostatnich kilka lat, lubię takie porównania:
2010

2015

wrzosowisko 2010 (w trakcie pielenia)

i dziś

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

Jolu
Sama nie wiem, co najpierw chwalić...Czy parapetowe (wow, ale wysiewy- jestem pod wrażeniem), czy ogrodowe..
Wszystko pięknie rośnie i chociaż powoli i pogoda niezbyt łaskawa, to jednak widać wiosnę na każdym kroku.
Super takie porównania w przekroju kilku lat. Dopiero na zdjęciach widać różnice. Wszystko bardzo urosło. Ślicznie prezentuje się wrzosowisko
Widać ile pracy włożyłaś żeby osiągnąć taki efekt 
Wszystko pięknie rośnie i chociaż powoli i pogoda niezbyt łaskawa, to jednak widać wiosnę na każdym kroku.
Super takie porównania w przekroju kilku lat. Dopiero na zdjęciach widać różnice. Wszystko bardzo urosło. Ślicznie prezentuje się wrzosowisko
-
jol_ka
- 1000p

Dorotko wrzosy ładne (tfu tfu
) ale ten trawnik normalnie masakryczny jest na tej górce wokół wrzosów - nie tylko zresztą tam tak słabo wygląda. Sam mech albo chwasty. Załamana jestem jego kondycją po tej zimie.
Dlatego właśnie chcę powiększyć wrzosowisko i rozciągnąć je na całą górkę.
Powinnam mieć więcej takich zdjęć porównawczych, poszperam może coś znajdę.
Dlatego właśnie chcę powiększyć wrzosowisko i rozciągnąć je na całą górkę.
Powinnam mieć więcej takich zdjęć porównawczych, poszperam może coś znajdę.
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- witch
- 1000p

- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ŁAdny, duży ogród, dużo przestrzeni 
Zapowiada się pięknie jak wszystko rozkwitnie
Zapowiada się pięknie jak wszystko rozkwitnie
-
jol_ka
- 1000p

Aga dziękuję za wizytę i miłe słowa
Dziś zimno - max 8 stopni brr, do tego wiatr i grad, który dwa razy wygonił mnie z ogrodu
Uporałam się ostatecznie z grabieniem trawnika po wertykulacji
Skopałam też część nowej rabaty, teraz wygląda to tak - wciąż dużo pracy przede mną

Kupiłam dziś w biedronce trzy kule bukszpanowe - jedna na pewno powędruje do donicy, a dwie posadzę na rabacie.

Późnym wieczorkiem przepikowałam kosmos trójbarwny i trawkę ozdobną. Na razie spokój z pikowaniem, parapety pękają w szwach!!
Dziś zimno - max 8 stopni brr, do tego wiatr i grad, który dwa razy wygonił mnie z ogrodu
Uporałam się ostatecznie z grabieniem trawnika po wertykulacji
Skopałam też część nowej rabaty, teraz wygląda to tak - wciąż dużo pracy przede mną

Kupiłam dziś w biedronce trzy kule bukszpanowe - jedna na pewno powędruje do donicy, a dwie posadzę na rabacie.

Późnym wieczorkiem przepikowałam kosmos trójbarwny i trawkę ozdobną. Na razie spokój z pikowaniem, parapety pękają w szwach!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- alana

- Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Jolu, nie męcz się dłużej z tym trawnikiem, tylko zakładaj nowe rabaty
ale tak poważnie mówiąc, to w miejscach gdzie mech porasta, to najlepiej byłoby coś zasadzić, a to jakieś zacienione miejsca, z lekkim zastoiskiem wody?
Parapety prezentują się fantastycznie, tfu tfu, siewki bardzo ładnie i zdrowo wyglądają, dobre warunki im stworzyłaś najwyraźniej (u mnie jak zobaczysz, to wszystko niestety wybujałe).
Jak znalazłaś więcej zdjęć do porównania to wrzucaj na forum, fajnie tak popatrzeć, lepiej efekty ciężkich prac widać.
A wszystkie pączusie wykadrowałaś wprost "apetycznie" wiosennie. Aż czuć zapach świeżej zieleni
Kocimiętka juz nie jest giga-rośliną? Szkoda, zabawnie wtedy wyglądała (nieopodal niej chyba rosła jakaś druga już o normalnych rozmiarach?). Wrzuć starą fotkę dla przypomnienia olbrzyma.
Ale duża będzie ta rabata, teraz lepiej widać, ładna trawa tam rośnie, może ja przenieś w kawałkach w miejsca, gdzie porasta mech?
Parapety prezentują się fantastycznie, tfu tfu, siewki bardzo ładnie i zdrowo wyglądają, dobre warunki im stworzyłaś najwyraźniej (u mnie jak zobaczysz, to wszystko niestety wybujałe).
Jak znalazłaś więcej zdjęć do porównania to wrzucaj na forum, fajnie tak popatrzeć, lepiej efekty ciężkich prac widać.
A wszystkie pączusie wykadrowałaś wprost "apetycznie" wiosennie. Aż czuć zapach świeżej zieleni
Kocimiętka juz nie jest giga-rośliną? Szkoda, zabawnie wtedy wyglądała (nieopodal niej chyba rosła jakaś druga już o normalnych rozmiarach?). Wrzuć starą fotkę dla przypomnienia olbrzyma.
Ale duża będzie ta rabata, teraz lepiej widać, ładna trawa tam rośnie, może ja przenieś w kawałkach w miejsca, gdzie porasta mech?
Pozdrawiam, Alicja
- Gabriela

- Od: 18 gru 2007, o 17:22
O matuchno...
tyle tego wszystkiego... masz dziewczyno roboty co niemiara...
Fajne te porównania... też czasami oglądam stare zdjęcia i trochę mi żal, że tak wszystko poprzewracałam do góry nogami...
Fajne te porównania... też czasami oglądam stare zdjęcia i trochę mi żal, że tak wszystko poprzewracałam do góry nogami...
- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Jaką Ty masz plantację na parapetach .
Masę pracy wykonujesz .
Dzieje się na maxa u Ciebie i to mi się podoba .
Bo co to za ogród , w którym nic się nie dzieje ?
Fajne bukszpany , chyba i ja jutro muszę wpaść do Biedronki . 
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

Joluś żebym tak bliżej mieszkała, to darninę miałabyś zdjętą. Lubię to robić i mam już niezłą wprawę
Rabata zapowiada się świetnie
Żeby już tak był czerwiec...
Kusicie tą B i kusicie. Chyba jutro się tam wybiorę. Może upoluję coś ciekawego...A miałam już nic zielonego nie kupować
Rabata zapowiada się świetnie
Kusicie tą B i kusicie. Chyba jutro się tam wybiorę. Może upoluję coś ciekawego...A miałam już nic zielonego nie kupować
-
jol_ka
- 1000p

Alutka
nowe rabaty na pewno będą, trawnik cały w mchu, u mnie cienia jak na lekarstwo więc cała trawa jest nasłoneczniona, nigdzie nie stoi woda. Podejrzewam, że to wina słabej ziemii, nie była uprawiana przez kilkanaście lat, potem posiałam na niej trawę więc stosunki powietrzno - wodne nie są w niej poprawne. Nic to, będę po trochu pomniejszać trawnik.
Co do parapetów.. to wiedziałam, że kiedyś do czegoś się przydadzą
Siewki póki co maja się dobrze (tfu tfu)
Poszukam zdjęć w archiwum i zrobię bieżące fotki tych samych miejsc dla porównania, przy okazji na pewno trafię na kocimiętkę
Trawa wygląda tak ładnie na tej tworzonej rabacie, bo nie była koszona w tym miejscu.
Gabryś u mnie też sporo rewolucji, tam gdzie kiedyś były pierwsze rabaty teraz jest warzywnik. A pracy rzeczywiście sporo, ale nie narzekam.
Paweł masz rację, musi się coś dziać, inaczej byłoby nudno. Może za kilka lat w końcu stwierdzę, że to jest to i choć przez chwilę nie będę nic kombinować, kto wie?
Dorotko z ta darnią strasznie długo mi schodzi
Może w tym tygodniu się w końcu z nią uporam. Chciałabym w weekend posadzić tam wiśnię Shirofugen. No i oczywiście będę musiała dokupić róż na nią, ale to już jesienią, chyba, że będą w donicach dostępne fajne odmiany to może w sezonie coś przybędzie. Na razie na tej rabacie pustki.
Dziś strasznie wiało, jak już pisałam u Ali. Chciałam zrobić oprysk na winogrona i piwonie, ale niestety nie dało rady
Wczoraj podlałam powojniki Switchem, mam nadzieję, że uchroni je to przed uwiądem (jakoś do tej pory się udawało).
Dziś podlewałam Rosahumusem, nie udało mi się podlać wszystkiego, zostało pół rabaty żwirowej i wrzosy, a i tak przeniosłam 350 litrów wody
narcyz Minnow

tulipan Czerwony Kapturek

szafirkowo

narcyzy Ice Follies

w warzywniku groch wkracza do akcji

i inne..
jarzębina

lilak

migdałek

obiela

pigwowiec

powojnik Markham's Pink

i obiecana Ali LO

Co do parapetów.. to wiedziałam, że kiedyś do czegoś się przydadzą
Poszukam zdjęć w archiwum i zrobię bieżące fotki tych samych miejsc dla porównania, przy okazji na pewno trafię na kocimiętkę
Trawa wygląda tak ładnie na tej tworzonej rabacie, bo nie była koszona w tym miejscu.
Gabryś u mnie też sporo rewolucji, tam gdzie kiedyś były pierwsze rabaty teraz jest warzywnik. A pracy rzeczywiście sporo, ale nie narzekam.
Paweł masz rację, musi się coś dziać, inaczej byłoby nudno. Może za kilka lat w końcu stwierdzę, że to jest to i choć przez chwilę nie będę nic kombinować, kto wie?
Dorotko z ta darnią strasznie długo mi schodzi
Dziś strasznie wiało, jak już pisałam u Ali. Chciałam zrobić oprysk na winogrona i piwonie, ale niestety nie dało rady
Dziś podlewałam Rosahumusem, nie udało mi się podlać wszystkiego, zostało pół rabaty żwirowej i wrzosy, a i tak przeniosłam 350 litrów wody
narcyz Minnow

tulipan Czerwony Kapturek

szafirkowo

narcyzy Ice Follies

w warzywniku groch wkracza do akcji

i inne..
jarzębina

lilak

migdałek

obiela

pigwowiec

powojnik Markham's Pink

i obiecana Ali LO

Pozdrawiam Jola
jo_linki
jo_linki
- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
No tak .Jak za kilka lat Ci się skończy już trawnik to nie będziesz kombinowała . 
- dorotka350
- -Moderator Forum-.

Joluś czym podlewasz powojniki, żeby nie łapały uwiądu? Ja się na tym kompletnie nie znam
Muszę się dopiero uczyć, dlatego liczę na Waszą pomoc.
Powojnik Purple Drem ma już pąki kwiatowe?
To jakaś wcześnie kwitnąca odmiana?
A szafirkowe kępy
A ja nie mam szafirków
Widzę, że muszę to zmienić, bo pięknie wyglądają w tych niebieskościach.
Powojnik Purple Drem ma już pąki kwiatowe?
A szafirkowe kępy