Mój ogród wśród łąk cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk cz.2

Post »

Witam :wit

Jadziu - ślicznie dziękuję ;:196 Już nie mogę się doczekać.

Robercie - jak dobrze pogrzebać w ziemii, prawda? :wink: Jak tylko pogoda się poprawiła, wszyscy uciekliśmy do ogrodów :D . Ja tak wszystkie stresy likwiduję. Ręce w ziemię, głowie lżej.

Aguś - Agness - zaraz po przeczytaniu Twojego postu poleciałam do moich róż..uff, nic niepokojącego nie zauważyłam. Za to zaskoczyła mnie ilość nowych pączków. Jeszcze troszkę, jeszcze chwileczkę i będzie się działo :D A czym pryskasz na mszyce? Ja jestem zatwardziała w ekologicznym podejściu do ogrodu, ale...te anomalia pogodowe...sama nie wiem na co się przygotować.

Miłka - lubię begonie, chociaż już coraz mniej mam do nich cierpliwości. W tym roku mam tylko trzy sztuki, reszta nie przezimowała. I już nie będę dokupywała...Są miłości które przemijają :wink: :D

Marysiu - widziałam Twoją tęczę. Taka wypasiona :lol: . I zapowiedź przyjemnych dni. Buszu porządkować nie zamierzam, ja to lubię. Koty wytarmoszone . :wit

Izuś - no szkoda, że już nie mogą mieć dzieci te moje koty, bo bym miała do Kogo podrzucać :D Swego czasu Rudzik dwa razy w sezonie po 6 rudych sztuk, a Lula to samo. Bywało, że w domu było ...po 15 kotów ;:224

Iwonko - i ja też kocham buszowate ogrody. Tak, żeby się zgubić...

Moniś - jeszcze trochę i zabieram się za ...murowanie. Jest wizja, będzie się działo. Mój M stuka się w głowę...ale ja mu udowodnię, że murarka to pikuś. Już po cichu sobie podczytuję co nieco :wit

Martuś - mam nadzieję, że się osuszyło w Twoim ogrodzie. Zapowiadają słoneczko, i mnóstwo ciepłych dni :wit

Tereniu - dziękuję, że zajrzałaś w moje progi. I zapraszam do mojego nieogarniętego, buszowato, nieuporządkowanego ogrodu. Jedyne miejsce, gdzie jest porządek to mój warzywniak :wit

Aga - athshe - u mnie pogoda boska. Po pracy wylegiwałam się na leżaczku, potem krótki spacer w łakę z psem, czarujące popołudniowe lenistwo. I niech trwa. W pracy dzień szybko mija...a po pracy delektuję się słoneczkiem. Masz rację, dzień dłuższy, przyjemniejszy, wszystko inaczej wygląda.

Aniu - masz rację, za przysłowiowe grosze. Koleżanka kupowała ostatnio flance pomidorów za 2,5 zł sztuka. A ja za tyle ( no, może ciut więcej, nie pamiętam) kupowałam ....torebkę nasion pomidorów. I tak samo zrobię z bylinami przeznaczonymi na kopiec, bo gdybym chciała zakupić gotowe...to majątek bym straciła. :wit

a oto mój kopiec...plan wygląda tak: w tym sezonie obsadzam go dyniami ;:oj , a na jesieni mam nadzieję obsadzić go samodzielnie poczynionymi sadzonkami bylin,

Obrazek

a oto to, co będzie tam rosło

Obrazek

i prośba o identyfikację: co to jest to czerwone? rośnie to w różnych częściach ogrodu, a ja nie siałam :?:

Obrazek

i tego krzewu nazwy też nie znam , pomożecie :D ?

Obrazek

i mój rodoś wraca mi wiarę w ....rodosie :D

Obrazek

i jeszcze troszkę i będzie sernik na zimno z truskawkami

Obrazek

Mary Rose zaczyna...

Obrazek

wycinek buszu...

Obrazek

i na dobranoc zawsze uśmiechnięta i szczęśliwa moja kochana Pepsi, tutaj w wersji zmęczonej, po spacerze z pańcią

Obrazek
Awatar użytkownika
sniezek
100p
100p
Od: 19 lis 2011, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny masz busz , kociaki i Pepsi ;:173 łubiny piękne, liście koich wpierniczają ślimaki , całe w dziurach :evil:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

pięknie u Ciebie wszystko już kwitnie, to czerwone to może perukowiec? ale wiesz na moją wiedzę to za bardzo nie licz ;:124 , choć liczą się dobre chęcie ;:306 Pepsi boski pyszczek widać że się zmęczyła spacerkiem ;:196 . Podziwiam z tym sadzeniem na przyszły sezon, ja jak jednoroczne wysiewam do gruntu (to miało miejsce również w tym roku) to potem to wypielę, a jak już wypielę i sobie przypomnę to klnę w niebogłosy, te do doniczek na przyszły sezon - też ani razu mi się nie udały, ja do takich hodowli chyba się nie nadaję.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Małgosiu,tyle pieknych roślin masz w swoim ogrodzie ,no i takiego przyjaciela to można pozazdrościć,jego minka mówi jaki szczęśliwy,daleko chodzicie na spacery?on chyba lubi się wygonić,pozdrawiam i pięknego słoneczka życzę,u mnie jeszcze rośliny dzisiaj zwiędnięte,nie mogą pozbierać się po tych zalanych nogach
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Hej, Pepsi :!:
Jeszcze sobie pochodzę po Twoich włościach i skomentuję szerzej.
A na razie wyrażam swoje uznanie miłośniczce kotów i psów.
Pieska masz takiego, jakie lubię ;:333.
Rośliny, których nie rozpoznałaś, to:
1. Bordowa, to lebioda, rośnie duża i wysoka, ale jako wyrazisty element można kilka zostawić.
2. Ten kwitnący krzewik, to pewnie kolkwicja chińska. Taka drobnokwiatowa kuzynka wajgeli.

Pozdrawiam serdecznie - Jagoda
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Małgosiu to bordowe to łoboda czerwona, będąc w niedzielę u siostry dwie siewki przytargałam. Już rosną przy żółtej pęcherznicy. Podobno rozsiewa się na potęgę :D.... a niech tam, ładna jest.
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Piesek jaki fajniutki, wygląda na miłutkiego. Roślinki oczywiście ciekawe, ładne i pięknie zaczynają kwitnąć. ;:108
Rh piękną ma barwę, a truskaweczki niedługo już będą. Super. ;:138
Pozdrawiam, Robert.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Słońce mnie rozpieszcza...Jak ja lubię taką pogodę ;:3

Dominiko - coś na temat ślimaków zjadających nasze roślinki to i ja wiem :evil: Pożarły mi moją języczkę....a taka śliczna była.Poukładałam wokół niej szyszki, nie wiem czy to będzie jakaś przeszkoda...

Dorotko - to nie perukowiec, bo perukowiec to krzew. Zresztą dziewczyny mi już wyjaśniły :D
I ja tak mam z sianiem...dlatego już nic nie sieję do ziemi, bo zanim wykiełkuje cokolwiek, to już zdążę wyplewić. Sieję w takie plastikowe kuwetki i potem pikuję i przesadzam już takie podrośnięte...Takie większe to ja rozpoznam w gąszczu chwastów.I kilka bylin udało mi się już z takiego siania. Do skutku kochana, do skutku.

Martuś - ja trzymam kciuki za Twoje roślinki, baaaaaardzo mocno ;:196 . Pepsi i ja i Zuza chodzimy na spacery po okolicznych łąkach, mamy mnóstwo miejsc do spacerowania. Wspaniałych miejsc. :wit

Jagoda - dziękuję za miłe słowa. Ja ma dwa pieski, tylko Mikusia jest ta skromniejsza...i nie pcha się w kadr tak jak królowa Pepsi.
Lebioda mnie zaniepokoiła, to dość wszędobylska roślinka...chyba jej nie pozwolę zamieszkać na stałe u mnie. Kolkwicja powiadasz?? A ona ma na jesieni takie czerwone owocki?

Aniu - ta łoboda wcale się mi nie podoba,skoro taka rozsiewająca. I nie wiem dlaczego znajduję ją w każdym zakamarku moich rabat. Może ptaki ją przyniosły? Podobno kret jej nie lubi.. :D

Robercie - dziękuję :wit

Do napisania :wit
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Małgosiu Twój busz jet wspaniały bardzo lubię taki gąszcz i bardzo dobrze nie porządkuj go , jest super ;:215 Pepsi pięknie pozuje.
Truskawki zaraz będą dobre do jedzenia aż ślinka leci też nie mogę się doczekać na swoje.
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Cudny masz ten Swój busz ;:167 Widzę na zdjęciu łubin? Czy powtarza kwitnienie i jak szeroki rośnie? Irysek - jakaś późniejsza odmiana. Jeszcze pytanie o Mary Rose - jak wysoko i szeroko u Ciebie rośnie? To może już starczy tych pytań :lol:
Szykuje się niezła plantacja dyń :D Starczy do słoików i na haloween.
A Pepsi i kociaki ;:167 proszę wymiziać w moim imieniu :wink:
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pepsi śliczna, dokup kilka do zaprzęgu! ;:108

Rodosia gratuluję. Jak obłamiesz potem przekwitłe, to śmiało, bo widzę, że po poprzednim obłamywaniu został za duży kikutek.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03

Post »

Witaj Małgosiu :wit Piękna tęcza na niebie
OO Irysek już pokazuje swe kwiatuszki :tan
Krzewuszka ślicznie zakwitła. :D
Czosnek i łubiny lad moment zakwitną :wink: Piękny różany pąk
Piękna kępuszka Śniedka Baldaszkowatego.
Serduszka wspaniała urocza. :) Śliczny ten zieloniutki busz.
Kociaki bardzo fajne minki zrobiły.
Fajny masz kopcowy plan obsadzić go teraz dyńkami a na jesieni sadzonkami bylin z własnego siewu. Rododendron już za chwileczkę zakwitnie.
Jak fajan zieloniutka truskaweczka która niedługo zrobi się czerwoniutka . Mary Rose już niedługo zakwitnie. Pepsi fajną minkę zrobiła.
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Gosiu wysłałam Ci pw.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

To tochę się spóźniłam. Maluchy musiały być słodkie :wink:

Rabatka z hostami i żurawkami jest przecudna ;:167

PEPSI i to jej spojrzenie ;:167 Patrząc na nią widzę Pucka - też ma takie rozmarzone oczy :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. :wit

Marysiu kochana, jak ja lubię truskawki, to nie masz pojęcia. Cały rok roboty, dwa tygodnie przyjemności :D Ale czekam na nie z utęsknieniem, zaglądam pod krzaczki zaraz po przyjściu z pracy. Buszu nie porządkuję, absolutnie :wit

Edi - łubin mam posadzony wzdłuż płotku okalającego warzywniak. To takie kępki, mają różne kolory, od niebieskiego, do różowego. Nie rozrastają się za mocno, bo kontroluję. Jestem z nich zadowolona. A Mary Rose to moja ulubienica. To dość spory krzak różany, jest u mnie trzeci rok. W tym roku była trochę przycięta, ale daje radę , ma już mnóstwo pączków.I jak kwitnie, to ja nie mogę się napatrzeć na nią. Zrobię jej fotkę, postawię Zuzę obok , to będzie odniesienie do jej wyglądu. A dyń ....to będzie od ch...ry i troszkę. Podzielę się ;:3

Miłka, no ja mam problem z tymi kwiatami rodosia. Wiem, że trzeba obłamywać, ale nie wiem czy ...dobrze to zrobię. Przez to, że w zeszłym sezonie nie obłamałam, rodoś zawiązał nasienniki, dopiero dzięki pomocy Forumków udało mi się połapać, co ja takiego źle zrobiłam. Ciągle się uczę ;:108

Paulinko - dziękuję za odwiedzinki i mnóstwo serdecznych słów. ;:196

Jadziu - wiem kochana, już wszystko pomyślnie się skończyło. Roślinki posadzone, podlane. :wit

Izuś - spóźniłaś się, ale jak tylko będę wiedziała, że ktoś ma kotki....wiem do Kogo się zwrócić ;:138 W hostach i żurawkach się zakochałam. To wyjątkowe byliny. Polecam. :wit

Takie cudeńko zakwitło

Obrazek

i takie zaczynają

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam, miłego wieczoru :D