Zieleń to życie: zielona oranżeria...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zieleń to życie: zielone okna...

Post »

Ależ mają raj...te Twoje rośliny w oranżerii ;:108

Widok " z lotu ptaka" fenomenalny.
Już miałam pytać, jak Rozwiązałaś "problem" podlewania w oranżerii...

Filodendronom, widać, oranżeria służy.

Piękne, zwisające hoje...to marzenie niejednego hojomaniaka.

Nowa hoja, rarytas ;:215

A ja chciałam jeszcze Ciebie zapytać, czy Zostawiłaś sobie, choć kilka cebul hippeastrum? Bo jednak Twoje parapety, zawsze, niezależnie od innych roślin, będę kojarzyć z pięknymi hippeastrami ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Przecudnej urody alocasia ;:303
A ten widok z góry zarabi....y ;:108
Philek no cóż tylko sie w nim ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Ewuś co to za gigantyczny grudnik,no no takiego kwiecia jeszcze nie widziałam .Ma pewnie kilka ładnych lat.A te amaryliski są przeurocze.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12

Post »

Ewciu Clerodendrony cudowne ;:173

Powiedz coś proszę o wzroście Clerodendrona Bungei var.Z moim jest coś nie tak i nie bardzo wiem dlaczego :roll:

Philodendron caramel cream cudowny ;:138

Oranżeria musi być ogromna jak masz jeszcze wolne miejsce :wink:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiesz co ..tymi Clerodendrami mnie dobijasz ... ;:145 ...ale nic to ...mam upatrzone ...na wiosnę ...ruszam z zamówieniem .
Cudnie , cudnie - ba! ...fantastico tyle mam na łbie - jutro wyjeżdżam do Krakowa ...kolejny już raz z Januszem .
Pozdrawiam ;:196 ...Pani Iga :;230 :wit
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Ależ pięknie te hojeczki wyglądają ;:226
Cudne filodendrony ;:167 .Marzy mi się taki veriegata...może kiedyś.
Na razie mam tylko takiego o drobnych listkach,zielonego.Ale puszcza mi gołe pędy :evil: ...

Uśmiałam się z awokado :lol: .Miałam podobną przygodę.Biorąc kompost pod roślinki natrafiłam na....coś cebulowego.Co okazało się ''piętką '' hippeastrum z 4-ma czy 5-ma cebulkami ;:oj .No i tuczą się w doniczce ;:138 .Ciekawe czy jakieś odmianowe było,czy moje czerwone...może za 2-3 latka się okaże.
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Piękne i oryginalne rośliny ;:215 oranżeria super ;:167
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Co tu dużo pisać- szczęka opada. ;:111 Taki lokal to marzenie nasze i naszych roślin. ;:108
Cudownie, że Tobie się spełniło. ;:138
Roślinki pięknieją w mgnieniu oka. ;:303 Przyłączam się do pytania o Hippeastra, bo zawsze je u Ciebie
podziwiałam. ;:oj
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewcia , oranżeria z zawartością ful wypas Obrazek w jednym miejscu skupisko wszelkiego dobra , coś wspaniałego .
Na górze folia bąbelkowa ? jakie zadanie spełnia ?
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Ewuniu witaj
Zanim się wpisałam, to pooglądałam wszystkie strony tego wątku, a trafiłam tutaj za sprawą Tereni (Teniak), ponieważ dzisiaj w rozmowie telefonicznej mówiła o Twojej oranżerii. Warto było odwiedzić, ponieważ i ja mam słabość to roślin ciekawych i egzotycznych. Ja mam zabudowany taras, ale nie jest tak przygotowany, aby na okres zimy mogły pozostać rośliny. Tak się napatrzyłam, że aż nabieram ochoty na zmiany. Będę tutaj zaglądać i podziwiać .
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Ewo, wpadłam obejrzeć Twoją cudną kolekcje roślin i jestem w szoku. ;:oj
Oranżeria zmieniła się w dżungle. ;:138 jak Ty to opanowujesz ;:196 czy wszystkie roślinki zostawiasz w oranżerii na lato? U mnie w lecie było 38 C więc podlewania jest. :wit
Czekam na kolejną relacje. :)
Awatar użytkownika
Edyta 74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2009, o 16:58

Post »

Ewuś, pięknie masz w tej oranżerii ;:215 . Ciągle do niej zaglądam i podziwiam ;:108 .
Roślinki rosną Ci jak na drożdżach ;:63 .
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich razem i każdego z osobna :wit
Dzięki wielkie za odwiedziny i wsparcie ;:167
Cóż dżungla jest nie da się ukryć :D Ale nie jest tak źle. W szklarni na lato zostaną tylko ciepłolubne, reszta "wyleci" na taras i do ogrodu, jak zaczną rosnąć to może miejsca braknąć, to tylko 23 m2 ;:170 Wtedy pewnie parapety wrócą do łask-hahaha
Szklarnie mam cieniowaną (niektóre cieniówki zawieszę dopiero w lecie), dobrą wentylację pomieszczenia, więc nie powinno być tak źle..Bardziej boję się zimy. Dla ciepłolubów temp. poniżej 16*C kończy się nagłym zrzucaniem liści, i zahamowaniem wzrostu. Optymalna temp to ok. 20 *. Zobaczymy co będzie jak mrozy ścisną. W razie "w" mam jeszcze mały cyganek vel kozę na zapleczu szklarni. Może nie będzie potrzebny :wink:
W sumie myślę, że to nie wybudowanie oranżerii jest wyzwaniem, ale utrzymanie odpowiedniej temperatury przez zimę, tak żeby ogrzewanie jej nas nie "zjadło" ;:7
Folia pęcherzykowa(duże bąble) ogrodnicza 3w ze stabilizatorem UV 150/50 przeznaczona jest do ocieplania szklarni i tuneli foliowych w celu wydłużenia okresu wegetacyjnego roślin i przyśpieszenia ich wzrostu. Dodatkowo stanowi ochronę dla roślin przed szkodliwym działaniem czynników atmosferycznych.
Och oczywiście, że hippeastrów się całkiem nie pozbyłam. Zostawiłam ukochane odmiany. Co nieco już niedługo będzie kwitnąć :)
Co do nowego filka, wg źródła nie ma pokroju monstery, ale zobaczymy jak zacznie wypuszczać nowe liście..
Iguś clero u mnie bujne-przyjedź na cięcie ;:168 One wymagają jednak widnego pomieszczenia i dużo wody. Straszliwe pijaki są.
A jeśli chodzi o zygokaktusa, on jest wiekowy. Ma z 10 lat co najmniej. W tym roku werandował przez całe lato i wczesną jesień na balkonie, i obsypał się setką pąków..kwitnie od listopada do teraz, rozwijając non stop nowe pączki ;:167
Obrazek
Dzisiaj kilka portretów i luźnych widoczków-roślin menażeria :wink:
Papirus, a właściwie Cibora papirusowa, tak od maja do października stoi sobie na balkonie, nogi trzyma w wodzie, uwaga w pojemniku, który kiedyś w zamierzchłych czasach służył jako kuweta :;230 Po przeniesieniu do szklarni fajnie dalej sobie rośnie..To są 3 odmiany, w tym variegata.
Obrazek
Alokasia cuprea "Red Secret" bezproblemowa
Obrazek
Nowość u mnie Philodendron sp. Lospot yellow-zdecydował się ukorzenić :D Liście ciekawe, jakby rozjaśniały się od środka
Obrazek
I Vanilla planifolia variegata, rośnie, co cieszy, podobno zakwita tylko w szklarniach, zobaczymy, życie zweryfikuje ten pogląd :wink:
Obrazek
i hoja carnosa splash, liście ciapate powoli się zatracają, wraca do formy pierwotnej, spróbuję ją podstrzyc może z powrotem się wysrebrzy?
Obrazek
Obrazek
Obok niej Brighamia insignis ciekawe czy zakwitnie-jakiś pączek zawiązała ;:173
I ostatni "kawałek" portretu :wink: Passiflora trifasciata, ten pęd z kilkoma listeczkami wypuściła już w oranżerii
Obrazek
I kilka widoków
tzw "zwisy" hoja cv. Iris Marie i hoja linearis
Obrazek
Obok Iris Marie Philodendron sp. Lospot yellow a pomiędzy Iris Marie i linearis Rhipsalis..na dolnej półce maluchy hojowe
Mimo grudnia pelargonie bluszczolistne świetnie się czują-będzie z czego sadzoneczki zrobić na wiosnę :) Do zdjęcia załapały się też hipki 8-)
Obrazek
I takie tam..
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miłego wieczoru ;:3
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Cudne widoki.

Ja na temat zakwitania vanili nie pamiętam gdzie ale doczytałam,że dopiero zdolna jest do kwitnienia jak jej pedy osiągają długość 8metrów, nie wiem czy to prawda, bo nie mam nikogo komu by zakwitła vanilia :wit
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Oj jak to dobrze, że do ciebie trafiłam :tan . Zazdroszczę Ci oranżerii...tak PIĘKNEJ oranżerii no i jeszcze te niespotykane roślinki to cud miód malina.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”