Krzyżówki Kasencji

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzyżówki Kasencji

Post »

Badzia, mam nadzieję, że jeszcze da się ten czubek pobrać, bo wczoraj to krzak wyglądał, jakby mu już było bardzo blisko do pomidorowego Raju.

Pozdrawiam
Kasencja

Post »

Rzepka pisze:Nie wiem, co się dzieje z moją sadzonką Kas/ 21 F3 , z dnia na dzień zaczęła więdnąć, na sto pięćdziesiąt krzaków tylko ona tak ma.
Zastanawiam się, czy nie uciąć czubka do ukorzenienia, bo owocki z tej sadzonki wyglądają obiecująco.
I co? Poprawiło się coś, czy ciachnęłaś czubek?

Dzisiaj zerwałam pierwszy dojrzały Kas/32 , czeka na syna :) . Co prawda wielkość koktajlówki, no ale jest. Ten krzak poszedł ewidentnie w Sungolda.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie miałam sumienia ciachnąć, liczę, że odżyje, trochę się poprawiło, przynajmniej stoi.
Mam jeszcze drugi krzaczek tej odmiany, ale o połowę mniejszy, mimo że są z tego samego wysiewu, ale ten nie zapowiada się, że wyrosną z niego fioletowe, Bawole Serca.
Dziś podlałam Previcurem, może po tym przejdzie mu foch.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Irena
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

Rzepko, a nic nie dzieje się pod korzeniami tego pomidorka?
Zobacz dokładnie, bo może są tam jakieś mrówki albo krecie wykopaliska ?
Pomidor jest jak chwast, ale nie lubi jak ma korzenie w powietrzu.

Aż poszedłem wieczorem sprawdzić swoje w szklarni, a mam 2 szt. w F3 i wszystko jest ok.
Dziwne jest takie więdnięcie, a już na pewno nie jest w tym przypadku odmianowe, brak wody ?
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie też to przyszło do głowy, kretów nie mam, ale mrówki tak, delikatnie odkopałam ziemię wokół niego, żadnego robactwa nie było, żeby dokładnie sprawdzić musiałabym wykopać cały krzak, ale boję się, że wtedy nic z niego nie będzie.
Ponadto drugi krzaczek jest posadzony bardzo blisko, on też by był podgryziony.
Zobaczę dzisiaj, dla mnie też jest to zagadka, mam 152 krzaki pomidorów, w tym sporo krzyżówek o niskich numerach, ale tylko ten krzak tak się zachowuje, wody ma pod dostatkiem, tym bardziej, że rośnie w gruncie, a przez dwa ostatnie dni obficie polało.

Pozdrawiam Irena
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może jest przyczyna tego więdnięcia i uda się ją wyeliminować.
W ubiegłym roku miałam taki problem przez cały sezon z pomidorami Buratino i Banani (wybitnie generatywne sercowate). Zrezygnowałam bo jeszcze ogromnie wykazywały brak wapnia.

W tym roku mam 59 pomidorków w rządku i część z nich jest szczuplejsza, wyższa i zwiędnięta - wszystkie to sercal
Bawole Serce Malinowe, Volovie Ukho, Mazarini, Czuchłoma, ...
Koło nich rosną pomidory krępe - znak, że nie brakuje im jedzenia (zatem serca mają go w nadmiarze i czubki się skręcają).
Serca wyglądają biednie, sąsiedzi mówią abym je dożywiła, a ja zastanawiam się jak im zabrać jedzenia :;230 .
Na załączonym zdjęciu widać od lewej 2 szt. DarboNN (niski i krępy), potem 2 szt. Orange Russian (w typie Bawole Serce) wyższe prawie dwukrotnie od Darbo NN i znowu kilka sztuk niskich krępych i 2 szt Czuchłoma (Podłużne z dzióbkiem jak serca) poskręcane razem, wyglądające jak jedna roślina (przed drugim słupkiem), po czym znowu 2 szt. niskich i wzniesienie składające się z kilku sercowatych... Na zdjęciu jestem w stanie pokazać gdzie są serca, a z bliska zdjęcie pokazałoby poskręcane rośliny (nie robiłam zdjęć osobnikom bo takie brzydkie :wink: )
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Kasencjo, ten Twój 32 to strasznie plenna bestia. Dwa liście i grono, dwa liście i grono itd, zaczyna kwitnąć czwarte grono i to zaledwie na 76 cm wysokości krzaczka. W gronie od 11 do 18 kwiatków. Pierwsze grono na 11 kwiatków zawiązało 8 owoców, 3 zawiązane śpią. Wyższe grona są obfitsze w kwiaty, wiązanie jeszcze trudno określić, ale zapowiada się dobrze.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek
Kasia tak wiąże Twój kas29.Krzak nie jest wysoki ani krępy. Owoce ewidentnie niemegagronowe. Okrągłe.Mam nadzije,że będzie tak smaczny jak w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit
Mam wysiane w tym sezonie trzy sztuki Kas/21 F3
Dwa krzaki mają kwiatki dopiero na wysokości 50- 70 cm ale jeden ma już ładnie zawiązane grono

Obrazek

Nasiona od jerry i liczyłam, że powtórzy cechy choć na jednym owocu ;:173
Jestem bardzo ciekawa, co z niego wyjdzie
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo_margo, to że powtórzy cechy w F3 to może być dosyć ciężko, bo to w tym i w poprzednim pokoleniu są największe
różnice w rozszczepieniach.
Ale u Ciebie Małgosiu te owoce jakoś mocno wydłużone są - czyżby aż taka różnica powstała, no coś mi tu nie pasuje?
Moje w wersji F2 były bardziej okrągłe, trochę spłaszczone, a czasem niektóre z minimalnym takim a'la dzióbkiem na spodzie,
jeżeli chodzi o kształt owoców.
Teraz mam dwa krzaki w F3 i oba też są podobne do tych zeszłorocznych, podobnie jest też z budową gron jak rok temu.
No aż poszedłem sprawdzić do szklarni i jest tak jak napisałem.

Niby w zamyśle było stworzenie mniej lub bardziej 'niebieskiego serca' czy 'sopla' patrząc na rodziców dla tej krzyżówki, ale ....

No nic to, ..... "po owocach ich poznacie" ... jak mawiał pewien klasyk, więc kibicuję aby tak było. :D
Też jestem ciekaw co Ci z tego wyrośnie.
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Pewien klasyk? ;:224

Mam stanowczo za mało krzyżówek w tym sezonie, tylko 5, ale za to bardzo niskie eFki, więc urozmaicenie i tak będzie. Obym tylko ogarnąć to zdołała.
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Mój Kas/ 21 jest identyczny jak w ub.r z fioletową barwą przy szypułce.Mam 3 krzaki i wszystkie jednakowe.Ładnie rosną i wiążą.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jerry Spodziewam się, że w F3 mogą być niespodzianki i chyba najbardziej to mnie zachęciło do testowania krzyżówek. Liczyłam, że owoce będą takie jak u Ciebie i wciąż nie tracę nadziei- dwa krzaki jeszcze nie zawiązały albo owoce są zbyt małe aby je ocenić.
Pomyłki przy wysiewaniu czy wysadzaniu nie było na pewno ale teraz się zastanawiam, czy na pewno sfotografowałam Kas/21 :roll:
Będę w sobotę na wsi i będzie porządna "inwentaryzacja" wszystkich wysadzonych krzaków to sprawdzę. Na 99% to jest Kas/21 ale jeszcze potwierdzę w weekend.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No właśnie mnie to wygląda na inną odmianę lub krzyżówkę ...
Ale w razie czego nasiona wersji F2 jeszcze mam, a po tym sezonie pewnie dojdzie F3 :D
Także jak by coś nie wypaliło to Ci podeślę na kolejny sezon. :wink:
Pozdrawiam
Jerry
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam. Trzy krzaki i wszystkie mają dokładnie takie same owoce :roll: Zestresowałam się i zaczęłam kopać w nasionach bo stwierdziłam, że może to nie miał być Kas/21 ale wszystko się zgadza.
Może się przepylił? Co prawda jeszcze kolorów nie nabiera ale wydaje mi się, że będą smugi od piętki.
No cóż, nasion pewnie nie będę zbierała.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”