Cięcie winorośli cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi

Post »

Jeżeli nie "goliłaś" łozy po starym drewnie to powinno być ok. Jeżeli odmiana lubi takie cięcie to może być nawet bardzo dobrze.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam .Jestem kolejną nie potrafiejąca zrozumieć tych całych technik cięcia ...Mało ,ze kupiłam w sklepie ogrodniczym odmianę Arkadia ,która okazała się nie być wcale Arkadią to jeszcze nie umiem sobie z nia poradzić.
W zeszłym roku miałam dwie długie łozy rozciągnięte poziomo niziutko [10cm nad ziemia]w przeciwnych kierunkach.Z tych łóz wybiły w góre latorośle -po ok.10szt z każdej strony,resztę łozy ucięłam.Latorośle tez ucinałam na wys 1m.Przez całe lato wycinałam te pasierby.Owoce były na kilku latoroślach -pierwszy raz.Czy teraz mam poobcinać te zeszłoroczne pionowe latorośle [które w tym roku nazywają się już łozami ]wszystkie na powiedzmy 4-5-oczek?i z kazdej pozwolić na wypuszczenie 4-5-latorośli [w zeszłym roku miałam z jednej łozy 10,ale teraz jak urośnie tylko4 to i tak będzie za gęsto...no i co roku ta łoza będzie coraz wyzej,i tym samym będzie coraz krótsza .Nie wiem czy ktoś coś z tego zrozumiał,ale prosze mi podpowiedzieć co mam zrobić z tymi zeszłorocznymi pionowymi latoroślami????
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zrozumiałem wszystko. Paradoksalnie, ciesz się, że to nie Arkadia. Przy takim obciążeniu na Arkadii nie było by co ciąć. Nic by nie zdrewniało. Ja bym ciął na przemian, długi czop 4-5 oczek i krótki 1-2 oczka. Na długich zostaw docelowo po 2 latorośla na owocowanie, na krótkich wyprowadź po jednej możliwie najniżej, bez owocowania, te będą na owocowanie w przyszłym roku. Jak będziesz kombinować podobnie co roku, to nic Ci się nie wydłuży nadmiernie :). Ciekawe jak będzie ze zrozumieniem w drugą stronę :).

Edit: Docelową ilość latorośli wyprowadź dopiero po przymrozkach. Do 15 maja niech raczej rosną wszystkie. I kolejna sprawa, to czy ten chwast jest wart zachodu?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
betiglo
100p
100p

Post »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.Niestety mam trudnośći ze zrozumieniem np. który to jest ten czop??Uporządkujmy -to terminami z tego roku-czyli to co jest poziome długie z dwóch srton to już drewno? to co z niego wyrosło to w tym roku to już łozy -jest ich po 10 z każdej strony.Proponujesz zaczynając od poczatku tego rozwidlenia pierwsza łozę przyciąć na np.4 oczka drugą na 2oczka .Z tych 4-ech oczek wyrosną daj Boże 4 latorośle ,które będa szły też w górę,,jeśli z którejś z nich będe chciała utworzyć łozę i puścić ją poziomoto będzie ona już wyzej niz to drewno poziome,a w ogóle to co z tym drewnem starym na jesień zrobić??Jezu ,dlaczego to takie trudne ?!!
Postaram się wieczorem wrzucić parę zdjęć tego winogronka ,bo moze faktycznie nie wart zachodu?,ale co w zamian?Miał w tym roku kilka kiści nawet smaczne -takie rózowe ,z biegiem czasu przechodziły w bardziej intensywny smak ,ale ja się uparłam na jakies zielone ,duze takie jak sprzedaja w sklepach ,czy na straganach.Najbardziej podobną do nich odmianą była Arkadia ,a tu masz-moze to faktycznie jakiś chwast.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

betiglo pisze:Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.Niestety mam trudnośći ze zrozumieniem np. który to jest ten czop??Uporządkujmy -to terminami ....
No to uporządkujmy. Zapraszam na lekcję cięcia :) (w środkowej części strony za opisami odmian) http://winnica.bloog.pl/id,330744205,ti ... index.html
Piotr
betiglo
100p
100p

Post »

Przeglądałam ta strone już wcześniej [Tam nic nie pisze o tych czopach]
o to chodzi ,ze jak czytam to niby jestem mądra ,a jak podejde do krzaka to zaczyna sie problem.
A tak ogólnie to dobrze ja to nazywam?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

betiglo pisze:Przeglądałam ta strone już wcześniej [Tam nic nie pisze o tych czopach]
Wiem co tam pisze, bo sam pisałem. Zasadnicza część czopa to krótki odcinek (i) łozy. Podstawę czopów dwu i więcej letnich stanowi odcinek drewna. W linku są dwa zdjęcia krzewu właśnie z czopami i sposobem ich cięcia.
Piotr
betiglo
100p
100p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

-- 6 mar 2013, o 19:44 --

Obrazek Obrazek Obrazek

-- 6 mar 2013, o 19:47 --

To właśnie jest ten mój chwast.Warto go trzymać?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

hmmm mi to na Isabelę jakąś wygląda :roll: Ja ją wykarczowałam. Mam nadzieję, że się mylę... Jak Ci to smakowało? Opisz wrażenia.
Awatar użytkownika
tomekb1
Przyjaciel Forum - silver
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Przede wszystkim nie nadaje się do uprawy w szpalerze. To pewnie odmiana silnie rosnąca, na jakieś pergole, zadaszenia itp. Jeśli chcesz pojeść smacznych winogron, wykarczuj ją póki czas (może Ci będzie szkoda, ale kiedyś przyznasz mi rację) i zasadź jakąś wartościową odmianę.
Pozdrawiam
Tomek
betiglo
100p
100p

Post »

Owoce nawet smaczne ,słodkie,
dokładnie smaku nie pamiętam wiem ,ze kolor miały różowy z czasem ciemniejacy
Swoja działke uprawna mam około 4m Na winorośl przeznaczyłam jeden krzaczek ,chciałam go poprowadzić na dwa przeciwległe pędy.Ostatecznie z przodu domu mam balkon i od strony zach mogłabym wsadzić jeszcze jeden krzew ,ale boję się ,że nie będe go umiała poprowadzić ,bo balkon ma szerokość 1m i na taką szerokość maksymalnie mógłby się prowadzić
Co proponujecie w ogródku ,a co ewentualnie przy balkonie?
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33

Post »

Jeśli tylko 2 krzewy to proponuję poszukać prawdziwej arkadii i np. nero. Będą dwa kolory.
Co do prowadzenia krzewu to stanowczo za nisko układasz ramię stałe. Te 10 cm nad ziemią powodują to, ze najniższe grona będą się brudzić od ziemi.
Pozdrawiam
Tomek
betiglo
100p
100p

Post »

No z tymi 10cm. to trochę przesadziłam ,ale faktycznie ta łoza jest nisko.Czy tą arkadie można prowadzić podobnie na dwie strony ,chodzi mi o to ,zeby maksymalnie wykorzystać te moje 4m szer. działki.Jak ewentualnie poprowadzić to nero przy balkonie ,zeby się nie rozrosło w szerokość,tylko w wysokość i gdzie przede wszystkim zakupić te sadzonki ,zeby mieć pewność ,ze to oryginały.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arkadię trzeba bezwarunkowo okrywać. A to co masz, to też mi na Isabellę wygląda.
Piotr
betiglo
100p
100p

Post »

To co mam ja zostawić ?W sumie to mam ja juz trzeci rok....
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”