Kobea i jej uprawa cz.3
Re: Kobea i jej uprawa cz.3
Moja balkonowa i domowa kobea jest jakaś porażona.Natomiast te które przesadziłam na działkę "pozbierały się" i teraz już ładnie rosną i mają pączki kwiatowe. 
Balkonową mimo pryskania musiałam wyrzucić.

Balkonową mimo pryskania musiałam wyrzucić.

- iscar
- 100p
- Od: 18 lis 2008, o 01:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W ogrodzie rosną zdecydowanie bujniej i więcej wytwarzają kwiatów , po raz drugi posadziłem w donicy na tarasie urosła fajna roślina ale po wydaniu trzech kwiatów zaczęła zamierać , a jej rówieśniczki w gruncie szaleją mają mnóstwo pąków

Pozdrawiam!!! Grzegorz
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 10:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja kobea rośnie od południowej strony budynku, przy czym nie pnie sie po ścianie tylko dorosła do balkonu parteru i dalej po sznurkach. Problem jest w tym, że ma liście takie jak u IwonaJ. Myślę, że to przypaliło słońce. Takie same przypalenia mam na 1 funkii. Powiedzcie, jak jej pomóc. Podlewam codziennie, zraszam (wieczorem) nawożę 2 x w tygodniu.
Moze ktoś znalazł sposób, by pomóc tej roślinie.
Moze ktoś znalazł sposób, by pomóc tej roślinie.
Pozdrawiam Krystyna
- kaja_krys
- 200p
Uznałam, że moja kobełka została spalona przez słońce i zrobiłam taki żagiel jak niżej. Codziennie leję wodę może uratuję:

Pozdrawiam Krystyna
- Alenka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzymam kciuki Krysiu
Moja szaleje na całego

Moja szaleje na całego

Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
u mnie kwiaty zasychają na pędach.
Ale strona katorżnicza: słońce od 11-12 do końca dnia
Ale strona katorżnicza: słońce od 11-12 do końca dnia
Serdeczności
Agata
Agata
- kaja_krys
- 200p
Dzięki Alenka. Moje inne rosliny też b.cierpią i krzewy także, usychały w oczach. Miedzy krzewami wyłożyłam siano i leje wodę, po przykryciu powierzchni zatrzyma się trochę wilgoci.
Pozdrawiam Krystyna

Piękne macie swoje kobełki! Zdjęcia będą nas pocieszały w długie, jesienne i zimowe wieczory

Moja w gruncie, w rozproszonym słońcu radzi sobie świetnie i pięknie kwitnie. Ale już na balkonie (tak samo jak u Ciebie Agato) w pełnym i długotrwałym słońcu marnieje w oczach. Pąki niby wypuszcza, ale za chwilę wszystkie opadają...
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
Posadziłam kobeę na najbardziej słonecznie wyeksponowanym miejscu, gdyż gdzieś-ktos-kiedyś tak mi poradził.
Ale juz stosunkowo wcześnie zorientowałam się, że ta roślina bardziej woli półcień niż bezpośrednie słońce i wilgoć. W sumie to zrozumiałe i logiczne - w końcu to pnącze. A w naturze pnącza pną się po pniach drzew. Tam nie mają bezpośredniego słońca.
Ale juz stosunkowo wcześnie zorientowałam się, że ta roślina bardziej woli półcień niż bezpośrednie słońce i wilgoć. W sumie to zrozumiałe i logiczne - w końcu to pnącze. A w naturze pnącza pną się po pniach drzew. Tam nie mają bezpośredniego słońca.
Serdeczności
Agata
Agata
Moja kobea na balkonie została spalona żywcem . Wyglada koszmarnie.Przyznam szczerze , ze spodziewałam się zupełnie innego efektu . W przyszłym roku dam sobie z nią spokój i posadzę w to miejsce winobluszcz , ktory znosi upały bardzo dobrze.
Szkoda:(
Szkoda:(
Aga
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Samsu u mnie to samo,zero pączków no ani jednego:(
Ja polecam wice. Doprawdy są cudne. Kobea też mnie rozczarowała.
Serdeczności
Agata
Agata
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakwitła moja kobea

Wysiana w lutym, sadzonki doświetlane LEDami, posadzona jest w dużej donicy.
Stoi w miejscu gdzie ma słońce od 12 do wieczora - pięknie się rozrasta i rozkrzewia.
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin