Tulipany cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
_fox_

Re: Tulipany cz.2

Post »

Takie zachowania tulipanów spowodowane jest między innymi, nieprawidłowym przechowywaniem cebul, ale niestety producenci idą na ilość , a m2 u nich powinien wyprodukować jak najwięcej kasy ;:oj
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj leje więc mam trochę czasu i wklejam swoje tulipanki. Mam je od dawna i nie pamiętam nazw :oops: Sorki
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja większość moich już ścięłam bo przekwitły i mam teraz dylemat...wykopywać czy nie.
Jedne są pod korą , inne na skalniaku i boję się,że pouszkadzam wszystko co koło nich rośnie.. cebule świeże tzn, pierwszy raz w ziemi by zostały.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Rany boskie tylko nie wykopuj teraz. Jeśli przekwitły uszczknij sam kielich i zasil aby cebula nabrała masy i siły na przyszły rok. Wykopuje się pod koniec czerwca ew. początek lipca jak część naziemna zaschnie. Możesz też zostawić na przyszły rok, Ja wykopuję co 2-3 lata.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Nie miałam zamiaru teraz wykopywać :) Chodzi mi o kwestie techniczne jedynie .. jutro dostaną nawóz ,akurat ziemia mokra po deszczu to ładnie się rozejdzie...
Teraz muszę zacząć się rozglądać za jakimiś roślinami na skalniak które zajmą ich miejsce.
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Niestety nie znam ani jednej nazwy moich tulipanków 8-)
Pozdrawiam Marzena
lena163
50p
50p
Od: 29 sty 2012, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
Mam pytanie czy to możliwe żeby tulipany mogły zmienić kolor? Były czerwono- żółte jak na poprzednich zdjęciach, a teraz tam gdzie były czerwone są ciemnofioletowe, a na brzegach jasnofioletowe?
Wiem z historii tulipanów, że niektóre kolory były wynikiem chorobób wirusowych może to taki przypadek czy raczej coś się zmieniło w podłożu np pH?

Wstawiam zdjęcia
Tak kiedyś wyglądały:
Obrazek
A w tym roku tak:
Obrazek
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Pinkola pisze: Samsu jestem pod wrażeniem ;:333 jedna fotka, ale jaka!
To w sumie ile ich było na donicę? Wszystkie wyrosły?
Pinkola wyrosły wszystkie i wszystkie miały pąki kwiatowe , ale nie wszystkie zakwitły naraz. Część dopiero teraz kwitnie . W dużej donicy było ponad 30 cebul , ale sadziłam co 10cm ,to jednak za duże odległości jak na donice. W mniejszej było ok 14 cebul tulipanów + 10 cebul żonkili, które nie zakwitły. W przyszłym roku posadzę zdecydowanie gęściej .Zonkile daruje sobie zupełnie.
Botaniki w skrzynkach balonowych również ładnie kwitły , ale dosłownie kilka dni . Nie zdążyłam zdjęć zrobić.Wszystkie kwitnące tulipany załatwiła mi wysoka temp. na balkonie i duże nasłonecznienie. Dosłownie w 2 dni upału wszystko szlag trafił.
Z ciut dalszej perspektywy tak to wyglądało.
Obrazek
Aga
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Samsu, posadzisz jeszcze gęściej niż na zdjęciu? Ja też będę sadzić w swoich donicach gęściej, ale własnie nie wiem, jak gęsto. Mam sporo cebulek przybyszowych, takich małych - wyjęłam je już z tych, co kwitły w lutym. Zastanawiam się, czy jest sens je sadzić, bo chcę mieć kwiaty, nie liście...
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Kontakt:

Post »

Witam w tulipanowym towarzystwie ... chyba tylko tu znajdę d pomoc w oznaczeniu odmian

http://www.ogrodysylwany.pl/index.php?m ... =0&level=3

http://www.ogrodysylwany.pl/index.php?m ... =0&level=3
Samsu
500p
500p

Post »

Magda posadzę gęściej , co 5 cm . Mi nie zależy na tworzeniu cebulek przybyszowych , bo i tak one zakwitną dopiero za dwa lata . A ja chcę mieć kwiaty tulipanów co roku. Te z donic , pójdą do mamy do ogrodu . Botanicznych źółtych w małych skrzynkach, nawet nie wykopuje, na jesień ich dosadzę, żeby na wiosnę gęsto zakwitły.
Posadzę 2-3 różne odmiany wczesno i późno kwitnące . Podoba mi się to , ze jedne już przekwitły i dopiero teraz idą następne . Tylko tych póżniejszych za mało posadziłam.
Aga
Samsu
500p
500p

Post »

Ponieważ nie mogę edytować poprzedniego posta , piszę nowego .
Czy ktoś z Was byłby tak miły i pomógł mi rozpoznać odmianę tego tulipana ? , będę ogromnie wdzięczna. Urzekł mnie kolorem, cukierkowym różem i kształtem . Chciałabym posadzić w przyszłym roku , ale nie mam pojęcia co to może być za odmiana . Kupowałam go w PNOSIe na 100% . Kwitnie dopiero teraz , jak inne odmiany już przekwitły.Podejrzewam , ze to któryś z tych.
Hybryda Darwina - Van Eijk
Pojedyncze późne - Menton
Pojedyncze późne - Mistress
Triumph - Barcelona
Triumph - Carola
Triumph - Purple Prince
Wstawiam zdjęcie , może ktoś rozpozna z wyżej wymienionych .
Obrazek

Obrazek
Aga
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ratunku! Coś mi niszczy tulipany! Na zdjęciach jeden gatunek, ale spotkało to i inne w różnych częściach ogrodu! ;:145 ;:145 ;:145
Obrazek

Obrazek

Obrazek

To tylko część strat ;:145
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Miejsce tego zgięcia marszczy się po jakimś czasie, ale nie znalazłam w środku żadnego robaczka ;:185 Na jednym czy dwóch zobaczyłam coś na kształt pajęczynki ...
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Radziłabym zajrzeć czy w ziemi są jeszcze cebulki. U mojej siostry było to samo i okazało się, że nornica wyżarła cebulki już kwitnącym tulipanom. ;:108
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”