Rośliny vizi
Re: Rośliny vizi
Jestem zauroczona Twoimi hoyami 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agacik-przepiękna elliptica
Katalogowa
Carnosa nie kwitnie,bo może ma za dobrze?
Widziałam kiedyś carnoski w którymś urzędzie, ale były biedne, niedożywione, a kwitły na całego!! Ja swojej nie nawożę od miesiąca. I zauważyłam, po tej kuracji szokowej- całą masę penducli. W ten sposób roślina się ratuje, próbuje kwitnąć, zawiązać nasiona, i przetrwać 

Carnosa nie kwitnie,bo może ma za dobrze?

-
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo - dziękuję, chociaż to i tak Twoja zasługa
Znalazłam chwilkę i mam kilka zdjęć. Niestety aparat przestał współpracować, więc nie ma wszystkiego co chciałam pokazać.
Moja nowa zdobycz z Praktikera
- wygląda identycznie jak Pompeii, którą miałam, ale niesety nie przetrwała ona u mnie zimy:

Tą znalazłam w Ikei - pięknie jest wybarwiona, niesety zdjęcia nie oddają jej uroku:

Grubosz variegata:

I kilka zdjęć z ogrodu:

Szkodnik mój wstrętny:

Znalazłam chwilkę i mam kilka zdjęć. Niestety aparat przestał współpracować, więc nie ma wszystkiego co chciałam pokazać.
Moja nowa zdobycz z Praktikera

Tą znalazłam w Ikei - pięknie jest wybarwiona, niesety zdjęcia nie oddają jej uroku:

Grubosz variegata:

I kilka zdjęć z ogrodu:

Szkodnik mój wstrętny:

Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny
- Paula15
- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Ależ piękna ta pierwsza pelargonia
A szkodnik do wyprzytulania 

Pelargonie prześliczne, no i Szkodnik taki milusiński 

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Zgadzam się "szkodnik" śliczności
druga hosta bardzo ładna jaka odmiana?

Piękne rośliny. Pelargonia bardzo ciekawa
Gruboszek prezentuje się fantastycznie!
A "kulik"
jest fajnie umaszczony. Szkodnik, ale kochany 

Gruboszek prezentuje się fantastycznie!
A "kulik"

-
- 200p
Niesety nie znam nazw odmian moich host, ani liliowców, ani irysów, ani prawie żadnych roślin ogrodowych. Moje hoje i pelargonie znam na wskroś, na pamięć, w nocy o północy. Na resztę zabrakło miejca w moim łebku. Nie jestem w stanie spamiętać, karteczki z nazwami się gubią, na robienie katalogu ze zdjęciami po prostu brak mi czasu. Więc przepraszam, ale nie wiem jak nazywa się ta hosta
Ale za to porobiłam zdjęcia jeszcze innym

Zakwitł mój pierwszy odmianowy irys (niesety też nie znam nazwy). Jest tak piękny, że nie mogłam się oprzeć i zrobiłam sesję:

Orliki same się wysiały. Jeszcze nigdy nie miałam takich olbrzymich - jak widać sięgają do parapetu. Nie wiem, czy uwierzycie, ale za nimi rośnie chyba trzyletnia hortensja

I jakaś rabatka:

Trochę tak jak na te zdjęcia patrzę, to dochodzę do wniosku, że wypielone to one nie są jakoś tak idealnie

Zakwitł mój pierwszy odmianowy irys (niesety też nie znam nazwy). Jest tak piękny, że nie mogłam się oprzeć i zrobiłam sesję:

Orliki same się wysiały. Jeszcze nigdy nie miałam takich olbrzymich - jak widać sięgają do parapetu. Nie wiem, czy uwierzycie, ale za nimi rośnie chyba trzyletnia hortensja

I jakaś rabatka:

Trochę tak jak na te zdjęcia patrzę, to dochodzę do wniosku, że wypielone to one nie są jakoś tak idealnie

Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny
Agatko są wypielone idealnie
i na dodatek cudownie wyglądają
i na dodatek cudownie wyglądają

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- 200p
- Od: 17 gru 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj
Posiadasz fajne kwiatki dużo rodzai wesoło i kolorowo,a szkodnik naj cudowniejszy

Posiadasz fajne kwiatki dużo rodzai wesoło i kolorowo,a szkodnik naj cudowniejszy

-
- 200p
W przyszłym roku mam nadzieję mieć irysowy raj - bardzo dużo odmian zdobyłam (drogą zakupu i wymiany). W tym roku prawie nie kwitną, ponieważ wiosną robiłam irysową rabatę i wszystkie przesadzałam, ale mam nadzieję, że za rok dadzą po oczach
Coś tam jeszcze ma pąki - oczywiście jak zakwitnie to się pochwalę
Kilka hojek - wszystkie wiszące. Dzisiejszy post sponsoruje IKEA
hoja odetteae - jedna z niewieku (właściwie z dwóch), która przyszła do mnie jako duża roślina. Baaaardzo długo się aklimatyzowała mimo, iż przyjechała w doskonałym stanie , w doniczce z keramzytem w której była uprawiana. No, naprawdę już się o nią poważnie martwiłam. Ale doszła do siebie, wypuszcza listki w wielu miejscach - jest dobrze
Wisi we wschodnim oknie, ładnie przebarwia brzegi listków. Jest cudna:

hoja Mathilde - rozsadzona jakiś czas temu ze wspólnej doniczki, odwdzięcza się za własne mieszkanko:

hoja lacunosa krohniana - ofiara akcji - cięcie w celu zagęszczenia. Zakończonej zresztą sukcesem - rośnie chyba z ośmiu miejsc. I kwitnie jak widać
Wisi w oknie dachowym od strony południowej.

hoja pubicalyx splash

hoja gracilis

hoja wayetti - nadal cała w pąsach
kwitnie właściwie bez przerwy i wciąż dorabia nowe penducle

Kilka hojek - wszystkie wiszące. Dzisiejszy post sponsoruje IKEA

hoja odetteae - jedna z niewieku (właściwie z dwóch), która przyszła do mnie jako duża roślina. Baaaardzo długo się aklimatyzowała mimo, iż przyjechała w doskonałym stanie , w doniczce z keramzytem w której była uprawiana. No, naprawdę już się o nią poważnie martwiłam. Ale doszła do siebie, wypuszcza listki w wielu miejscach - jest dobrze

hoja Mathilde - rozsadzona jakiś czas temu ze wspólnej doniczki, odwdzięcza się za własne mieszkanko:

hoja lacunosa krohniana - ofiara akcji - cięcie w celu zagęszczenia. Zakończonej zresztą sukcesem - rośnie chyba z ośmiu miejsc. I kwitnie jak widać

hoja pubicalyx splash

hoja gracilis

hoja wayetti - nadal cała w pąsach

Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny
Powiedz dlaczego moja hoja wayetti nie jest tak wybarwiona jak Twoja?!
-
- 200p
smolka - nie mam pojęcia
- myślę,że to kwestia ilości światła - na moją przes jakiś czas świeci bezpośrednio dość ostre słońce.
Kilka nowości tegorocznych
hoja acuta variegata

hoja calistophylla (młode listki już moje)

hoja caudata - och jak ona mi się marzyła
- już pięknie ukorzeniona, czekam na listki.

hoja parasitica var citrina - błyskawicznie się ukorzeniła i już coś tam produkuje

hoja kaniakumaiana - kiedyś miałam maleńką, ale stwierdziłam,że mi się nie podoba
, potem jak już oprzytomniałam to bardzo długo szukałam sadzonki. Jedna z piękniejszych hoi - moim zdaniem. U mnie już pięknie podjęła wzrost. Niesty stała się ofiarą cięcia w celu zagęszczenia (w obsesję jakąś popadam
)

hoja Gunung Guandig - no to też jest piękność
Mam dwie i chyba tak zostanie, chociaż miejsca na prawdę nie mam. Nie chcę zapeszać, ale już coś tam się kluje .....

hoja keneijana - wielki liścior, na zdjęciu tego nie widać, ale naprawdę piękna.

Kilka nowości tegorocznych

hoja acuta variegata

hoja calistophylla (młode listki już moje)

hoja caudata - och jak ona mi się marzyła

hoja parasitica var citrina - błyskawicznie się ukorzeniła i już coś tam produkuje

hoja kaniakumaiana - kiedyś miałam maleńką, ale stwierdziłam,że mi się nie podoba

hoja Gunung Guandig - no to też jest piękność

hoja keneijana - wielki liścior, na zdjęciu tego nie widać, ale naprawdę piękna.

Pozdrawiam Agata
Moje rośliny
Moje rośliny
Cudne cudowności
Już dostałam gorączki