Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8
Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8
Wandziu napiszę optymistycznie, będziemy zdobywały wiedzę na forum i planowały co kupić wiosną i gdzie to upchnąć. Mi spodobało się proso rózgowate Squaw i miskant Africa.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko, ja mam obie te trawki. Proso to w ogóle jest bardzo fajne. Mam go kilka odmian i sama nawet nie wiem, które ładniejsze. Jedno tylko miałam jakieś dziwne. Cloud Nine. Coś mi się wydawało, że niepodobne do prosa, a potem okazało się, że było przysłane z jakąś inną zwykłą trawą, która je w końcu prawie zdominowała. Na szczęście się jesienią zorientowałam. Wykopałam to wszystko i trawę oddzieliłam. Z prosa zostało parę ździebełek. Słabe jest, ale może przezimuje.
A miskant Afrika u mnie przezimował, podczas gdy inne padły. Nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy może rósł w jakimś lepszym miejscu. On jest wyjątkowy, szybko się przebarwia na żółto. Ciekawa jestem, jak w tym roku nasze trawy przezimują.
A miskant Afrika u mnie przezimował, podczas gdy inne padły. Nie wiem, czy to kwestia odmiany, czy może rósł w jakimś lepszym miejscu. On jest wyjątkowy, szybko się przebarwia na żółto. Ciekawa jestem, jak w tym roku nasze trawy przezimują.
Wandziu, a polecisz mi sprzedawcę? Wiosną muszę kupić, bardzo podobają mi się takie przebarwiające się trawy.
- E@K66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wandziu coś dla mnie ,moje ukochane trawy 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Beatko, prawdę powiedziawszy, nie polecam żadnego internetowego sprzedawcy. Są oni co prawda lepsi i gorsi, ale ja się zaopatruję głównie w takiej szkółce przed Lublinem, w szkołce bylin niedaleko nas w Jachrance, no i u Szmita. U Kalisiaka są drogie. Natomiast to, co się dostaje przez internet, to naprawdę małe ździebełka. O wiele lepiej kupić potem gdzie indziej porządne duże sadzonki i to prawie w tej samej cenie co te małe. Nie polecam szczególnie pana MS. Sprzedaje maleństwa albo w ogóle doniczki z samą ziemią, z której potem nic nie wychodzi.
Efciu, ale wywąchałaś, o czym u mnie mowa. Jestem pełna podziwu
Gdzie trawy, tam ty
Właśnie odpowiadam Beatce, gdzie kupować. Teraz z perspektywy czasu mogę porównać sadzonki kupowane w różnych źródłach.
Efciu, ale wywąchałaś, o czym u mnie mowa. Jestem pełna podziwu

- variegata
- 1000p
- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zaczynam sie coraz bardziej do traw przekonywać jak oglądam takie zdjęcia
Musze je koniecznie wziąść pod uwagę przy planach dokonywanych przez zimę 

Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Podziwiam twoje zdjęcia i oglądam trawy , i to one dodają twemu ogrodowi wspaniały czar razem z iglastymi. Szkoda ze śnieg je połamał . Ja tez przychodzę zimą na działkę by oglądać trawy.
Ze tez nie zgadałyśmy się wcześniej co do internetowych zamówień traw, bo ja pierwszy raz zamówiłam u MS. Przeniosłam je na wiosnę , ale pewnie i tak będę żałować .
Ze tez nie zgadałyśmy się wcześniej co do internetowych zamówień traw, bo ja pierwszy raz zamówiłam u MS. Przeniosłam je na wiosnę , ale pewnie i tak będę żałować .

Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 23:59
Wandziu u mnie takie do wiązania to młode z tego roku i nie zdążyłam przed śniegiem,po jutrzejszym święcie zrobię im kucyki:)
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Wandziu, tak mi przykro, że Twoje śliczne trawki leżą. 

- RomciaW
- Od: 12 gru 2008, o 20:58
Moje też pewnie leżą
Wybieram się dopiero w połowie listopada ..........żeby zabezpieczyć przed mrozem
Śliczne trawki .........ciągle podziwiam gdzie Ty to wszystko mieścisz 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szkoda, że trawy się połamały
Korzeniom to pewnie nie zaszkodzi, ale piękne widoki zimowe przepadły. Swoje chude rośliny postaram się związać.

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Wpisuje sie aby n ie zgubić wątku
mam trochę do nadrobienia..
mam trochę do nadrobienia..

Wandziu, ależ cudnie u Ciebie. Ta ścieżka jest boska, a kwiaty cudowne. Róże masz przepiękne, hortensje też, a jeszcze tu i ówdzie jakieś ciekawe egzemplarze ceramiki. No i cyklameny! Mam nadzieję, że przetrwają zimę, bo szkoda by ich było.
- Rewi
- 1000p
- Od: 17 lip 2012, o 11:50
- Kontakt:
Zaznaczam, żeby nie zgubić świetny wątek pozdrawiam 

Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Wando, jak nastrój i pogoda dzisiaj? Pytam o to jednym tchem, bo przynajniej u siebie zauważyłam prostą zależność - jest słonko, jest humorek
Niestety teraz za oknem plucha i zimno więc nastroje zniżkują...ratuję się herbatką imbirową, a jak nie pomoże to otwieram winko
Miłego popołudnia

Miłego popołudnia