Witam w kolejnym upalnym dniu a już zapowiadali lekkie ochłodzenie.
Jadzia wczoraj Souvenir de Louis Amade był w półrozkwicie a dzisiaj rano wyglądał tak.

a wieczorem albo rano będzie to wycięcia, w tym upalnym słońcu wszystko rozkwita i przekwita w tempie ekspresowym.
Konkretnie o jaką różę Ci chodzi? Chyba większość róż ma w tym roku taką tendencję do mniejszych kwiatów, nie mówię o nówkach bo one mają do tego prawo, ale o zasiedziałych krzaczkach. Nie dość że mają mniejsze to jeszcze do tego mniej pełne a niekiedy zdarzają się paropłatkowe.
Irena dobrze że Reksio sobie radzi, drapanko dla niego.
Chopin dość długo się zbierał i jak zakwitł to na wszystkich pędach.

Jak przekwitnie czeka go radykalne cięcie żeby lepiej się zakorzenił.
Agnes na zdjęciach różyczki wyglądają żywo bo robię zdjęcia z rana, najpóźniej do 9-tej. Jak byłam zaraz po południu to wyglądały bardzo oklapnięte a wieczorem pewnie będę znowu ścinać. Niestety wytrzymują na tym upalnym słońcu tylko 1-2 dni, wyjątki są ale mało.
Sympathie mimo że czerwona to wytrwale się trzyma, no ale ona to ma korzenie pewnie pod domem
A Westerland otwiera chyba ostatnie kwiaty a sypią się strasznie a to też jest weteran, no ale on tak ma.
Nam przylewa prawie codziennie więc podlewać nie muszę ale chyba będę musiała rozprawić się z grzybami bo w takiej wilgotności i wysokiej temperaturze mnożą się strasznie.
Ewa Casanowa to róża wielkokwiatowa i kwitnie pojedynczymi kwiatami. Kolor ma zmienny bo rozkwitając ma taki prawie pomarańczowy a z czasem blaknie i przekwita blado kremowa do prawie białej. Dzisiaj wygląda już jaśniej.
Poprzedni kwiat zrobił się blado żółty

ale nie zdążył bardziej zjaśnieć bo przyszedł deszcz i dostał różowych plamek
Jak szukasz pomarańczowej róży to najlepsza według mnie byłaby jakaś angielka, jest ich kilka ale ja na angielkach nie bardzo się znam

poszukaj u Majki411.
Ania może i masz rację, te nowsze i świeższe kwiaty jakby były bardziej otwarte.
AniaDS ale wiesz większość z nich to są malutkie i potrzebują ciepła bo nadają się do strefy 6b.
Taki np
Souvenir de Francois Gaulian kupiony wiosną od Petrovica, bardzo długo siedział w doniczce cicho i już myślałam że nic z niego nie będzie ale zebrał się w sobie i pozwoliłam mu na jeden kwiatek i już się nie umiem doczekać kiedy go otworzy.