Byliny z nasion,wysiew,rozsady
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Hmm.. nie wiedziałam, że orlika i lawendę trzeba przemrozić. Chyba muszę je wynieść... wygląda na to. Na lawendzie, to może mi tak nie zależy, bo mam ją w ogrodzie. Ale orlika będę miała po raz pierwszy.
Szarotkę wysiałam w tamtą zimę...zeszła bez problemu. Lawendę można rozmnożyć z odkładów...bardzo szybko się ukorzeni. Potrzebuje tylko wilgoci przy ukorzenianiu.
Z mojego doświadczenia dla osoby początkującej warto wysiać:
- łubin trwały
- kocimiętkę
- złocień
Osobiście nie udało mi się z nasion wyhodować lawendy, ostróżki, firletki chalcedońskiej. Po kilku próbach udało mi wyhodować jedną... jeżówkę ;)
- łubin trwały
- kocimiętkę
- złocień
Osobiście nie udało mi się z nasion wyhodować lawendy, ostróżki, firletki chalcedońskiej. Po kilku próbach udało mi wyhodować jedną... jeżówkę ;)
Pozdrawiam! Ania
Wyszły już posiane tydzień temu żurawki, drobinki takie malutkie. Dziś posiałam: astry alpejskie, goździk kropkowany, firletkę wieńcową (drugie podejście, poprzednie do ziemi bezpośrednio zapodałam , bezskutecznie) i smagliczkę skalną(pierwszy raz). Żadnych nie stratyfikowałam.
Ja też kocimiętka wyhodowałam swoją... ale i lawendę mi się udało. Teraz już po raz drugi wysiałam Inkarwille i to już z własnych nasion.
Wychodzi 

Co do orlików, to opinie na forum są różne. Jedni stratyfikują, inni nie i też są ze wschodów zadowoleni. Osobiście do siania orlików dopiero się przymierzam
.

Dostałam nasionka orlików jako gratis przy zamówieniu innych nasion i będę je wysiewać bez stratyfikacji
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja wysiałam Dziewanny, Przetaczniki, Szałwie, Dzielżany. No zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Myślę Alinko że wyjdą piękne rośliny
Ja wczoraj otrzymałam nasionka pluskwicy groniastej ,surmii kwitnącej na biało i jako gratisy mieszankę orlików i jastrzębców. Dzisiaj wysieję pluskwicę groniastą i surmię.

- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gosiu, miejmy nadzieję! Czy masz już doświadczenie z wysiewem wymienionych roślin?
Dziewanna dwuletnia, przetacznik kłosowy wysiewają się u mnie same. Dziewanna w nadmiarze i tam gdzie jej się nie spodziewam. Lubię ja za omszone liście, wielką rozetę i wysoką łodygę z kwiatami. Szałwie trójbarwną wysiewałam wprost do gruntu pod koniec kwietnia. W tym roku posiałam inne gatunki jednorocznej szałwii. Sadzonki są już po pierwszym przepikowani. Dzielżany nie siałam.
W tym roku planuję stworzyć i zagospodarować małą rabatkę obok letniego domku w beskidach. Jakie byliny radzicie wysiać lub zasadzić? Wysokość 850 m n. p. m., długo leży śnieg, ekspozycja południowo -wschodnia, cień jest po południu, zwierzyna leśna też często bywa tutaj. Ziemia kiepskiej jakości V klasa - pastwiska, i do tych celów była dotychczas wykorzystywana.
Mam rodzinę na tych terenach, co prawda mieszkają trochę niżej, ale z powodzeniem kwitną u nich w ogródku
- floksy
- firletka chalcedońska (strasznie ładna bylina, moim zdaniem)
- złocień
- rudbekie
- astry marcinki
i ta bylina, to jest chyba rudbekia?

- floksy
- firletka chalcedońska (strasznie ładna bylina, moim zdaniem)
- złocień
- rudbekie
- astry marcinki
i ta bylina, to jest chyba rudbekia?

Pozdrawiam! Ania
Też myślałam o marcinkach, nawet posiałam dziś z tą myślą, floksy kiedyś próbowała tam teściowa sadzić i nawet sobie radziły. Rudbekia naga wymaga palikowania lub wysokiego płotu, to będzie problem, a może łubiny?
Dziękuje za radę Anna 11 . O tym fakcie nikt mi wcześniej nie mówił,a mam nasionka z forum.