Pomidory - nawożenie
Re: Czym nawozić pomidory>
Jak najbardziej.
Ale borówek nim nie podlewaj, jeśli masz
Ale borówek nim nie podlewaj, jeśli masz
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Borówki mam i to w dużej ilości. Powiedz dlaczego taka mikstura się nie nadaje?
Skoro uprawiasz borówki to wiesz, że potrzebują one bardzo kwaśnego środowiska. Gnojówka z kurzeńca ma wyższe pH niż wymagania borówki. Zawiera dużo wapnia, które jest dla borówek zabójcze. Kiedy borówki pokazały się u nas w Polsce jakieś trzydzieści lat temu, ja zakupiłem za duże wtedy pieniądze 12 krzaków. Zniszczyłem je w ciągu chyba 3 lat podlewając właśnie gnojówką myśląc, że im dogodzę. Teraz nawożę je tylko siarczanem amonu i gnojówką....ale z liści rabarbaru. Może też być szczaw. Owocują wspaniale i przyrosty mają b. dobre. I żyją.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
Jak widzisz w tabeli nawóz kurzy ma więcej wapnia niż nawet azotu
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... nie/Nawozy
Jak widzisz w tabeli nawóz kurzy ma więcej wapnia niż nawet azotu
- Ekomi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 cze 2012, o 11:27
Do tej pory (4 sezon) właśnie niczym nie zasilałam. Rosną ładnie (i plonują) w dużym dole z kwaśną ziemią wymieszaną z korą sosnową i igłami. Jedyne co robię to ściółkuję igłami i od tego roku pryskam EM (no dobra może ze dwa razy podlałam gnojówką z pokrzyw jak mi została w konewce) Niedawno dokupiłam pare i teraz już wiem jak im dogodzić na wiosnę. Wielkie dzięki za odpowiedź. Cały czas się uczę i czytam i czytam i czytam.....teraz głównie to forum więc może w końcu kiedyś ogarnę te wszystkie informacje. Aha, przypomniało mi się że miałam w ogrodzie borówkę w dużej doniczce, stała sobie bidula bez zasilania, czasami bez podlewania, z mrowiskiem chyba z 10 lat,dopóki ja nie zajęłam się ogrodem i mimo to co roku miała owoce. Jak jej w końcu znalazłam miejsce i wsadziłam do przygotowanej ziemi to padła. Chyba z nadmiaru szczęścia ;-) To musiała być jakaś waleczna odmiana 

Przepraszam wiem że stary wątek ale chcę powiedzieć żeby zwolennicy gnojówy lali ją i niech potem jedzą te warzywa..
Na przykładzie ogórków do kiszenia lanych gnojówą i jeszcze raz lanych bo to przecież samo zdrowie taka gnojówa..
Ogórki w słoiku puchną i robią się dziurawe w środku, właśnie te przelane gnojówą do tego śmierdzi woda..
A wystarczy kupić ogórki od znajomej, takie które są nie pasione gnojówą tylko zasilone tyle ile potrzeba i ogóreczki są na medal..
Nawożąc nawozami i stosując się do zaleceń jest znacznie trudniej przenawozić niż podlewając gnojówą, no chyba że ktoś nie ma umiaru i nie czyta instrukcji..
Więc życzę wszystkim smacznego lejącym gnojówę..
P.S
Kiedyś jak byłem mały to takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
Ale to było z 25 lat temu..
Na przykładzie ogórków do kiszenia lanych gnojówą i jeszcze raz lanych bo to przecież samo zdrowie taka gnojówa..
Ogórki w słoiku puchną i robią się dziurawe w środku, właśnie te przelane gnojówą do tego śmierdzi woda..
A wystarczy kupić ogórki od znajomej, takie które są nie pasione gnojówą tylko zasilone tyle ile potrzeba i ogóreczki są na medal..
Nawożąc nawozami i stosując się do zaleceń jest znacznie trudniej przenawozić niż podlewając gnojówą, no chyba że ktoś nie ma umiaru i nie czyta instrukcji..
Więc życzę wszystkim smacznego lejącym gnojówę..
P.S
Kiedyś jak byłem mały to takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
Ale to było z 25 lat temu..
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
takie warzywa były tylko na handel szanujący się rolnik miał dla siebie zupełnie inne z innego miejsca..
_ Paniee, nie za dużo Pan dajesz tych oprysków i nawozów? Przecież to niezdrowe...
_ Panie, dyć to nie do jedzenia, to na handel! Do jedzenia to tamte, za stodołą posadzone!
Rozmowa podobno autentyczna

Pozdrawiam Edyta
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Ja mam pytanko?Co można dać do ziemi w doniczce pod pomidora wysadzanego na balkonie.czytałem o skórkach chleba chyba i skorupkach jajka?
gilgall pisze: Co nie zmienia faktu że wole już zasilane gnojowicą warzywa
art 20 pkt2b Ustawy o nawozach i nawożeniu Tekst jednolity z 1 września 2011 rzabrania się stosowania nawozów:
1) na glebach zalanych wodą, przykrytych śniegiem, zamarzniętych do głębokości 30 cm oraz podczas opadów deszczu;
2) naturalnych:
a) w postaci płynnej oraz azotowych ? na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10 %,
b) w postaci płynnej ? podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.
Miejcie więc świadomość, że stosując gnojówkę na warzywa jesteście przestępcami.
-
- 100p
- Od: 4 lip 2011, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja nie stosuję, bo nie mam, a w całej wsi tych co mają krowy czy inne zwierzęta można policzyć na palcach... Ale pamiętam czasy, kiedy w moim rodzinnym domu podlewało się gnojówką np. kukurydzę czy buraki - ( cukrowe czy pastewne nie znam się) z przeznaczeniem chyba na paszę dla zwierząt... Nie wiem co jest zdrowsze - sztuczne nawozy czy naturalna gnojówka, ale wiem, że 20 - 30 lat wstecz większość taką gnojówkę stosowała i nikt przestępcą nie był...Miejcie więc świadomość, że stosując gnojówkę na warzywa jesteście przestępcami
Pozdrawiam Edyta
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A pamiętacie historię z zeszłego (a może rok wcześniej) roku, kiedy to, głównie w Niemczech mnóstwo osób pochorowało się, ileś tam zmarło
. Sprawcą była zmutowana bakteria Coli
, a wszystko zaczęło się w ekologicznym gospodarstwie, gdzie sałatę i inne warzywka spożywane na surowo, podlewano gnojówką
.

Bo nie było tej ustawy.gilgall pisze:20 - 30 lat wstecz większość taką gnojówkę stosowała i nikt przestępcą nie był...

Ale jest i ten zapis w niej to nie jest czyjeś widzimisię.
Mówią , że nawozy sztuczne są niezdrowe. Może i są niezdrowe ale w połączeniu z niewiedzą, żeby nie powiedzieć - głupotą.gilgall pisze:Nie wiem co jest zdrowsze - sztuczne nawozy czy naturalna gnojówka
No najlepiej zgonić na pałeczkę okrężnicy. Operacja obliczona była na uwalenie hiszpańskiego eksportu rolnego i nie wykluczone, że skończyła się tam, gdzie zaczęła. Podobnie było z dioksynami. Trzeba było zrobić rynek zbytu dla drobiu z juesej no to puszczono bąka na całą Europę o znalezieniu dioksyn w kurczakach i ich szkodliwości . Ale nasi europejscy szpece od wywrotowej roboty w mig się zrewanżowali tym zza wielkiej wody i znaleźli w coca-coli rakotwórcze pleśnie.jode22 pisze:A pamiętacie historię z zeszłego (a może rok wcześniej) roku, kiedy to, głównie w Niemczech mnóstwo osób pochorowało się, ileś tam zmarło. Sprawcą była zmutowana bakteria Coli
Tak, że Jola jak już jesteśmy kibicami w grze ,to przynajmniej wiedzmy o co idzie gra i która bramka jest nasza

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak, w końcu odkryli, że to gospodarstwo było w Niemczech i w ten sposób sami sobie strzelili w stopę
. A u nas na targowiskach ogórki i sałatę sprzedawali podpisane wielkimi literami: POLSKIE ogórki 

A czym się różnią polskie ogórki od nie polskich ?