Chleb żytni domowy na zakwasie
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 4183
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Tak sobie czytam wasze opowieści i przypomniały mi się smaki dzieciństwa
. Okrągły jeszcze ciepły chlebek z chrupiącą skórką, który nim go doniosłam do domu miał już oskubaną piętkę (mama zawsze przypominała:tylko skub z jednej strony
). A potem w domu pajdka ze smalczykiem ze skwarkami albo z serkiem topionym własnej roboty. Pycha 
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja dodaję po szklace płatków owsianych, otrąb pszennych (lub zarodków), siemienia, słonecznika i dyni. Wychodzi aż pięć szklanek dodatków. I zdałam sobie sprawę, że nigdy tak naprawdę nie miałam zakwasu, tylko dostawałam zakwaszone ciasto. Ostatnie jakieś trzy lata temu. Mi chleb najbardziej smakuje ze świeżym olejem rydzowym (nie z grzyba tylko lnianki
)
Lepszy rydz, niż nic
Lepszy rydz, niż nic
Kasia
-
Pani Bestia
- 200p

- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Axel, namaczanka jak najbardziej wskazana, ale nie we wrzątku. Z siemienia i z płatków owsianych zrobiłby się kleik, a chodzi przecież o to, żeby te dodatki wcześniej się "napiły" i potem nie ciągnęły wilgoci z ciasta ( mogłoby się potem kruszyć). Bez namaczanki możesz dać 30-70g dodatków na 1kg mąki, powyżej tego radzę namaczać. Wrzątkiem traktujemy ziarna zbóż całe, bądź łamane (niektóre przepisy przewidują podgotowanie ziarna).
Możesz śmiało mrozić chleb.
Jeśli masz dojrzały i aktywny zakwas, to możesz sporządzić mniej zaczynu. Chleb powinien wyrosnąć bez problemu.
Możesz śmiało mrozić chleb.
Jeśli masz dojrzały i aktywny zakwas, to możesz sporządzić mniej zaczynu. Chleb powinien wyrosnąć bez problemu.
"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Ja mam zakwas od miesiąca.Piekę raz w tygodniu,może dwa.Kiedy można mowic ,że jest dojrzały?
Na 100g płatkow wody....? No właśnie ile do tego namaczania?
Na 100g płatkow wody....? No właśnie ile do tego namaczania?
-
Pani Bestia
- 200p

- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Wsyp płatki do naczynia i dolej tyle wody, żeby było równo z nimi. Co jakiś czas zamieszaj.
Twój zakwas jest jeszcze młody, ale powinien być już stabilny (przy regularnym dokarmianiu). Dokarmiony 12h wcześniej będzie aktywny tak jak trzeba.
Twój zakwas jest jeszcze młody, ale powinien być już stabilny (przy regularnym dokarmianiu). Dokarmiony 12h wcześniej będzie aktywny tak jak trzeba.
"Na początku był Smok."
- santana51
- 500p

- Posty: 636
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, działka za Wyszogrodem
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Kiedyś w piekarniach zakwas był powielany przez lata mój ostatni miał 3 lata ale niestetyaxel40 pisze:Ja mam zakwas od miesiąca.Piekę raz w tygodniu,może dwa.Kiedy można mowic ,że jest dojrzały?
Na 100g płatkow wody....? No właśnie ile do tego namaczania?
już niema a im starszy tym lepszy
- Pozdrawiam Jurek
-
Pani Bestia
- 200p

- Posty: 234
- Od: 14 lis 2011, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Mój ma 5 lat. W San Francisco, w piekarni Boudin "jadą" na zakwasie od 1849r. 
"Na początku był Smok."
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Rzuciłby ktos sprawdzony przepis na szyne w dużym kawałku lub suszoną? Czytałem tutaj na forum i w necie ,ale mam pewne obawy.Tutaj trochę poznałem miłych Pań ,co do których mam pewną dozę zaufania 
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A z czego ta szyna miałby być tzn ta pierwsza bo dojrzewającą to wiadomo,że świńska.axel40 pisze:na szyne w dużym kawałku lub suszoną?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
A obojętnie,byleby smaczna była.
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No to od razu Ci powiem ,że szynka z całego mięśnia robiona w typie konserwowej to wcale nie taka łatwa sprawa i do szynkowaru cylindrycznego - a taki chyba masz ,trudno załadować.Radziłabym jednak zrobić z krojonych kawałków.
A jeśli chodzi ten drugi wyrób to jeszcze bardziej skomplikowany wyrób - na początek poczytaj na WD na temat polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie.
A jeśli chodzi ten drugi wyrób to jeszcze bardziej skomplikowany wyrób - na początek poczytaj na WD na temat polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie.
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
No to właśnie czytałem.Możesz coś o tym smaku powiedzieć? Robiłaś?
p.s Cbleb mi popękał górą.Jak rósł to popękał i tak się upiekło.Jest na to jakiś sposób? Na dole miałem we foremce wodę-pół szklanki.
Myślałem jakiś filet z indyka w całości ugotować w jakieś folii tak jak w innym wątku na forum.Chyba Monika cos majstrowała z tym.
p.s Cbleb mi popękał górą.Jak rósł to popękał i tak się upiekło.Jest na to jakiś sposób? Na dole miałem we foremce wodę-pół szklanki.
Myślałem jakiś filet z indyka w całości ugotować w jakieś folii tak jak w innym wątku na forum.Chyba Monika cos majstrowała z tym.
-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Jeśli masz na myśli polędwicę (czyli schab bez kościaxel40 pisze:No to właśnie czytałem.Możesz coś o tym smaku powiedzieć? Robiłaś?
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
Oto mój najlepszy chleb. Smakuje najlepiej ze wszystkich dotychczas robionych.Nawet nie chce juz żytniego.To chleb mieszany pszenno-żytni wykonany z mąki żytniej 2000 na zaczyn oraz z pszennej razowej 2000 i żytniej chlebowej 720.Dodano po pól szklanki płatków owsianych i słonecznika.Smak rewelacyjny,brak jakichkolwiek posmaków kwasowatości,nadający sie do jedzenia zarówno z szynką jak i na słodko. Póki co nie będę nic nowego próbował tylko sie cieszył z tego co udało mi sie upiec.
Szynka dzisiaj też zapeklowana w składzie : filet drobiowy,szynka wieprzowa i łopatka.Pierwszy raz eksperymentalnie dodano przyprawy ogólnej do grilla.Juz podczas peklowania odczuwalny był zapach ostrych ziół.Zobaczymy co z tego wyjdzie

Szynka dzisiaj też zapeklowana w składzie : filet drobiowy,szynka wieprzowa i łopatka.Pierwszy raz eksperymentalnie dodano przyprawy ogólnej do grilla.Juz podczas peklowania odczuwalny był zapach ostrych ziół.Zobaczymy co z tego wyjdzie

-
chudziak
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 2567
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: gm.Konopiska k/Częstochowy
Re: Chleb żytni domowy na zakwasie
To się cieszę ,że zarówno Tobie jak i monice jakoś chlebki żytnie zaczęły wychodzić oby tak dalej
ale weźcie w końcu ten zaczyn z surowego ciasta co by mieć swoją własną wyprowadzoną linię bakterii mlekowych.


