Moje spełnione marzenie Małgocha1960
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie Małgocha1960
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Tosiu,widziałam u ciebie róże te,co kwitna.Masz rękę do nich,u mnie mają za długie przerwy w kwitnieniu albo po prostu mam nie takie odmiany.

Uploaded with ImageShack.us

- Ewelina
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj SIOSTRO w nieszczęściu ! Nie mam co prawda orzecha , ale mam wielkie brzozy i sosny. Jedne sypią listeczkami, drugie igiełkami, tak,że grabić można "na okrągło"malgocha1960 pisze:Wczoraj zebrałam cały wór liści z orzechów,a dzisiaj rano oczywiście pod drzewami znowu zasł/r/ane,ale jeszcze jeden dzień przymrozku i bedzie już po liściach.Gorzej z liśćmi z brzóz
No cóż, "Jesień ma uroki swe ..."
Na jednym z ostatnich zdjęć widziałam Twój OSTROKRZEW. Jeśli masz dość determinacji do drastycznych posunięć przy użyciu sekatora , to radziłabym Ci wczesną wiosną mocno go przyciąć ( o połowę ?) , by się rozkrzewił , zagęścił. Postępowałam tak z moimi ( sztuk 2) i po kilku sezonach uzyskałam piękne, gęste krzewy. Skrócić możesz tak:

Wiem ,wygląda to na koncept szalonego fryzjera , ale wierz mi , warto ten krzaczek przyciąć i to już najbliższej wiosny. Za 2 - 3 sezony będziesz miała zgrabny ,gęsty OSTROKRZEW
Małgosiu, nie wiem , kiedy znowu do mnie zajrzysz , przeklejam więc wpis z mojego wątku, ad. kuleczek ? czerwonych owoców OSTROKRZEWU :
**OSTROKRZEW jest rośliną dwupienną. Oznacza to, że występuje tak w formie męskiej jak i żeńskiej. Jeżeli więc chcemy, aby w naszym ogrodzie krzewy owocowały czerwieniejącymi na jesieni kuleczkami, powinniśmy umieścić obok siebie egzemplarz żeński (owocujący) oraz egzemplarz męski (zapylający). Ja mam drugi, mniej reprezentacyjny ,krzew męski w kącie pod płotem. Kwitnie wiosną tak samo , ale , jak to samiec - nie owocuje, jego urodą są jedynie błyszczące, ciemne, zimozielone listki.
Gdy kupiłaś swój krzew( żeński, skoro miał owoce) był on już zapylony , a teraz widocznie potrzebowałby swojego "faceta" **
- malgocha1960

Dziękuję Ewelinko za radę,wiosną będę cięła.
Dzisiaj mąż przywiózł pieska suczkę przybłędę,ciekawe jak na dłuższą metę Melcia ją zaakceptuje.Wabić się będzie Tosia,jest biedna bardzo wychudzona i wystraszona.Miała obróżkę,więc myślę,że ktoś ją wyrzucił.

Dzisiaj mąż przywiózł pieska suczkę przybłędę,ciekawe jak na dłuższą metę Melcia ją zaakceptuje.Wabić się będzie Tosia,jest biedna bardzo wychudzona i wystraszona.Miała obróżkę,więc myślę,że ktoś ją wyrzucił.

- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Gosiu jesień u Ciebie bardzo ładna, ogromne wrażenie robi ta przebarwiona pęcherznica, jak długo masz perisa? Okrywasz go może na zimę, ja ma pierwszy sezon jest dość duży, ale nie mam pojęcia na ile jest wytrzymały. O, Melcia będzie miała towarzystwo, ciekawe czy się polubią, jak można wyrzucić psa, ludzie nie mają serca.
- malgocha1960

Ilonko,muszę się zastanowić co zrobić z tym moim pierisem.Mam go 2 lata,co roku przymarza,przycinam i ciągle jest mały.
Nie ma wnuków to przygarnia się psy spragnione miłości.Spała biedna w oborze u szefa i mimo jednej kąpieli mam same krowiuny w domu,ale nie chcę jej kąpać dzisiaj drugi raz,żeby się nie przeziębiła.Jutro powtórzę zabieg,a Melcia bardzo zazdrosna.
Byliśmy z nią kilka razy na dworzu,ale nie wiem dlaczego nawet siku nie zrobiła.

Nie ma wnuków to przygarnia się psy spragnione miłości.Spała biedna w oborze u szefa i mimo jednej kąpieli mam same krowiuny w domu,ale nie chcę jej kąpać dzisiaj drugi raz,żeby się nie przeziębiła.Jutro powtórzę zabieg,a Melcia bardzo zazdrosna.
Byliśmy z nią kilka razy na dworzu,ale nie wiem dlaczego nawet siku nie zrobiła.

- ilona2715

- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Super fotki
i gdzie one miałyby lepiej ? Gosiu ja mam wnuki, ale moje też tak samo są rozpieszczane jak i Twoje
.
Co do Pierisa to właśnie przeczytałam, że należałoby go okryć, więc chyba tak zrobię.
Co do Pierisa to właśnie przeczytałam, że należałoby go okryć, więc chyba tak zrobię.
- Jagusia
- 1000p

- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Przyleciałam od Misi na wieść o nowym domowniku
bidulka... pewnie strasznie zestrachana na nowym miejscu.... a Melci się nie dziwię - jedynaczka była a raptem trafia się jakaś przybłęda koło której wszyscy skaczą ..... powolutku się przyzwyczai 
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- malgocha1960

Musi się przyzwyczaić,tylko muszę jakiś czas na smyczy z nową Tosią wychodzić,żeby nie uciekła.
-
leszczyna

- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MAŁGOŚ.....z takiego polegiwania to Ty wnuków nie będziesz miała

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Małgoś ale ty masz wielkie
Super psinka , przyzwyczai się szybko , przecież widać , że dostaje dużo miłości .
Pozdrawiam
Super psinka , przyzwyczai się szybko , przecież widać , że dostaje dużo miłości .
Pozdrawiam
- aagaaz
- 1000p

- Od: 7 maja 2011, o 10:58
Fajna psinka
Przyzwyczai się a widać , że dostaje już dużo miłości..
Jesteś wielka
Jesteś wielka
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Małgosiu czytam, że rodzinka powiększyła się o kolejnego domownika
Mam nadzieję, że pieseczki szybko się zaakceptują i polubią
Jesienne rabatki ślicznie wyglądają, krzewy nabierają jesiennych barw, u mnie nadal zielone.....pewnie opadną zanim się przebarwią
Jesienne rabatki ślicznie wyglądają, krzewy nabierają jesiennych barw, u mnie nadal zielone.....pewnie opadną zanim się przebarwią
- malgocha1960

Mała Tosia musiała być psem domowym,bo ładuje się do łózka,na kanapy i zaczyna warczyć na Melcię,a Mela jest tak ogłupiała,że nie wie co się dzieje.Myślę,że jakoś się dotrą,trudniej będzie Melci,bo musi nami się teraz dzielić,czego nie zna.

- lora

- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...śliczne kwiaty w mroznej szacie.. .