Zaraz będzie trwać 4 godzinę. Taki żywot ludzi, którzy mieszkają na północny wschód od Bramy morawskiej
Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Ania D., ja też czekałem na deszcz, ale nie na burzę z gradziskiem!
Zaraz będzie trwać 4 godzinę. Taki żywot ludzi, którzy mieszkają na północny wschód od Bramy morawskiej
Zawsze jakaś burza zacznie się tam tworzyć w nieoczekiwanym momencie. Dobrze, że to tylko ta jedna tykwa, reszta ma się dobrze, ale liście przypominają sito.
-
juda

- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A jaka u mnie susza... tylko tykwę mam przy domu to podlewam
oj ale taka burza z gradem to nic dobrego
oj ale taka burza z gradem to nic dobrego
Patasko, u mnie za to był tak silny wiatr, że uszkodził liście i wyrwał jedną roślinę z ziemi, została dosłownie ukręcona. Jak nie z prawej, to z lewej...
Wracając do tematu Debro, egzemplarz wysadziłem jakoś ok 15-20 maja kiedy miał 2 listki właściwe, czyli półtora miesiąca temu, wystarczy trochę nawozu, dużo wody słońca i rośnie 
Dzięki Adrianie, czyli miesiąc wcześniej niż ja. Przy takiej pogodzie jak teraz jest spora szansa, że będzie rosła szybko.
Jedna z moich tykw szaleje, ma już około 2,5 m długości. A dzisiaj zauważyłem coś nowego.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Zapyl ją ręcznie będziesz miał pewność że będzie owoc 
Coraz to nowe kwiaty męskie czekają już od kilku dni, więc raczej nie będę mieć z tym problemu
. Z tego co zauważyłem rozwijają się wieczorem (przykładowo, te dzisiejsze właśnie się otwierają).
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
Eryk-kun - napisz proszę od kiedy pesteczki w gruncie. Kiełkowałeś osobno, czy od razu w gruncie?
Gratuluję i wręcz zazdroszczę
Gratuluję i wręcz zazdroszczę
- patasko

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś wszystkim moim tykwom miały zakwitnąć wieczorem kwiaty męskie, ale burza krzyżuje plany. Za jakiś tydzień zawiązki tykw zaczną mi kwitnąć
Swoją drogą kwiat tykwy otwiera się wieczorem, podobno jest to spowodowane tym, że tykwa pochodzi z południowej półkuli, ale oczywiście mi się w to jakoś wierzyć nie chce. Przypomniało mi się, że w zeszłym roku przypadkiem ogłowiłem jedną tykwę i na niej najszybciej pokazały się zawiązki, a później tykw było najwięcej na tym krzaku. W tym roku zauważyłem, że jest podobnie 
Debra, tę tykwę wysadziłem do gruntu około połowy maja, wysiewałem ją miesiąc wcześniej do doniczki. Tak do końca wysiewanie to to nie było, tego typu nasiona zawsze moczę wstępnie na papierowych ręcznikach, a w podłożu umieszczam je w fazie kiełkowania. To mój pierwszy rok z tykwami, chyba dobrze się zapowiada
.
Eryk-kun - no tak jak ja, bo mi tu nasi doświadczeni hodowcy doradzili. Tyle, że ja zaczęłam miesiąc później.
Życzę udanych zbiorów. Może to dobry rok na tykwy
Życzę udanych zbiorów. Może to dobry rok na tykwy
Na razie rok jest dobry, bardzo ciepło, szybko rosną. Zobaczymy, co będzie później.
Moja tykwa mizerna jakaś ,fakt że za bardzo o mia nie dbam .
U mnie już nawet owoc jest
To zabawne, ale u mnie wszystkie dyniowate, najwcześniej mają owoc nie z głównego pędu, ale z bocznego, który wyrasta z głównego i rośnie w inną stronę.