Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

Dziękuję ekopom :)
Ja właśnie nie zamierzam robić nic korzonkom, dlatego wymyśliłam sposób, żeby z obu stron donicy po bokach - wsadzić po panelu szerokości donicy, i jakby wyciągnąć je na leżąco, tak żeby wydawało im się że dalej siedzą sobie w doniczce. Cały zabieg potrwa może ze 4 minuty, bo cztery ręce będą do roboty.
Ja te ogóreczki przesadzałam już trzy razy, nie wiedząc że się nie powinno, i za każdym razem odwdzięczały się szybszym wzrostem.
A ponieważ jestem za bardzo podekscytowana, tymi maleńkimi ogóreczkami, to nie mas serca ich zakopywać...
Zaraz jeszcze sprawdzę czy dużo ich tam jest, bo jak kilka to może się skuszę na dosypanie ziemi :)
I kolejne pytanie, ile ogóreczków można uzyskać z jednego krzaczka ???

aha - sprawdziłam, nie ma ich zbyt wiele, ale czy te pierwsze liście, plus kilka głównych też zasypać w razie czego? Czy najpierw je oberwać, i zasypać samą główną gałąź bez liści???
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W uprawie foliowej nie pozwala się ,aby ogórki owocowały do 3 ,czy 4 liścia i przez to bardziej szybciej rozwinie krzak, a potem nadrobią. Liście lepiej oberwać,bo co zasypane to już nie pomaga roślinie.
mousefishyork
200p
200p

Post »

Dziękuję jeszcze raz. Dla Was starych wyjadaczy ogórkowo pomidorowych, takie podstawowe informacje - są aż tak podstawowe, że większość z Was zapomina, iż istnieją tacy jak ja, co zaczęli zabawę w hodowanie swoich warzyw, i nie znają nawet podstaw. Dlatego dziękuję, bo informacja, że foliowe ogórasy powinny owocować po trzecim liściu - była dla mnie bardzo cenna.
Oczywiście zrobiłam jak poleciłeś - oberwałam wszystko od dołu i dosypałam ziemi. Mam nadzieję, że mocniej się ukorzenią, i dadzą owocne plony...
Ale jeszcze nie wiem, ilu ogóreczków mogę się spodziewać po jednym krzaczku? Tak na oko :)
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

powinny owocować po trzecim liściu
Na opakowaniach jest nawet wskazówka,żeby do piątego obrywać ;:14
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mousefishyork pisze: Ale jeszcze nie wiem, ilu ogóreczków mogę się spodziewać po jednym krzaczku? Tak na oko :)
Tak na oko to z 1m2 od 10kg do20 kg w całym sezonie ,a sadzi na 1m2 też na oko około 2,5 ogórków.
mousefishyork
200p
200p

Post »

... no to muszę słoiki kombinować, bo mam 12 krzaczków. :D
Kasencja

Post »

Moje pomidory na dzień wczorajszy z opisem odmian, jak do tej pory w dołek pod krzaczki był dawany:

albo obornik granulowany, albo nawóz kupiony na all..ro z guano peruwiańskiego :wink: , albo ziemia po uprawie pieczarek.

Raz po posadzeniu pryskane miedzianem, dwa razy skrzypem i dwa razy bioseptem.

Oto one:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

O rany ile pomidorasów :shock: piękne
U mnie owoce są na razie tylko na betaluxie ,wiele kwitnie ,dzisiaj mój mąż popryskał betoksenem przeterminowanym :oops: , mam nadzieje że nie zaszkodzi ;:3
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasencja pisze: Oto one: Obrazek
Kiedy ty je sadziłaś???

I nie powiem co byczego mi ten pomidor na myśl przygnał..ale na pewno nie były to rogi :shock: ;:224 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 8-) ;:14
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Kasencja

Post »

Rusalka pisze:Kiedy ty je sadziłaś???

I nie powiem co byczego mi ten pomidor na myśl przygnał..ale na pewno nie były to rogi :shock: ;:224 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 8-) ;:14
hmmm.... głodnemu chleb na myśli :D :wink: 8-) ;:224
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

dziewczyny , nie wiem o czym Wy myślicie, ale podobają się mi Wasze skojarzenia :;230 :;230 ;:136
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
sebapila
200p
200p

Post »

nawóz kupiony na all..ro z guano peruwiańskiego
to guano jest ekologicznym rozwiązaniem...u nas w ogródku...natomiast pozyskiwanie guano jest związane z przeogromnym dewastowaniem środowiska naturalnego.Pamiętajmy o tym. ;:196
Kasencja

Post »

sebapila pisze:
nawóz kupiony na all..ro z guano peruwiańskiego
to guano jest ekologicznym rozwiązaniem...u nas w ogródku...natomiast pozyskiwanie guano jest związane z przeogromnym dewastowaniem środowiska naturalnego.Pamiętajmy o tym. ;:196
To akurat wiem :D
AniaZW
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2010, o 10:04

Post »

Potrzebuje rady . Mam tunel foliowy a w nim pomidory i ogórki od kozuli. Krzaki są piękne 1,5m mają duże i zdrowe liście bardzo dużo kwiatów pięknie się zapylają , ale potem usychają i opadają to samo dzieje się z ogórkami. Co robię nie tak podlewam wodą z węża nie deszczówką rano zawsze otwieram tunel i zamykam na noc , obrywam wilki i dolne liście. Kupiłam nawóz do pomidorów i to też nie pomogło krzaki wielkie a pomidorów brak i ogórki pełno małych uschniętych . Ratujcie bo już tracę cierpliwość.
sebapila
200p
200p

Post »

Pamiętajmy o tym
..decydując się na jego zakup,a dokładniej rezygnując z jego zakupu z tego względu ;:223
chociaż..na allegro może i jest napisane,że guano jest pochodzenia argentyńskiego,ale jak to na allegro,prawdopodobieństwo,że guano pochodzi od kur z fermy spod Koziej Wólki jest nadzwyczaj wysokie :;230
Jeśli jednak to co podają to prawda,to nie rozumiem,dlaczego je kupujesz znając konsekwencje ;:223
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”