Maczku ta dracula to istne cudo, a i zdjęcia mistrzoskie. Patrząc na rozwinięty jej kwiat wyobraźnia płata mi figle i zamiast kwiatu widzę pyszczek małpki.
Ale oryginalny okaz! Jeszcze nie widzialam takiego storczyka, a jest bardzo interesujący. Troszkę jak Massdevalia, ale owłosiony i ma takie fajne "druty" na płatkach.
Dopiero co, pisałam w wątku Marwes, o tym, że Dracule mi się zaczynają podobać a tu, co... Wchodzę na wątek do Ciebie, Makosiu, i widzę piękny kwiatuszek Draculi.
Cudne kwitnienie, gratuluję
dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe słowa pod adresem Draculi.
Dusiu masz rację Dracule wywodzą się z rodziny Masdevalii. Dracula to odłam rodziny Masdevalii który różni się tym, że pędy kwiatowe wyrastają z dołu bryły kwiatowej i są skierowane w dół. Niektóre Dracule jako synonim mają w nazwie Masdevalia np. Dracula chimaera (syn. Masdevallia chimaera)
Ciekawostą może być to, że nazwa storczyka "Dracula" większości z nas kojarzy się z hrabią Draculą z Transylwanii a tak naprawdę to nazwa ta oznacza niewielkiego smoka. Takie skojarzenia miał odkrywca tego gatunku widząc kwiaty tego storczyka.
No tak, makosiu się nie rozdrabnia, makosiu wrzucił komplet
I co mam teraz powiedzieć? Że ładne, zdrowe, niespotykane? Zresztą ...
Tak trzymaj! Po prostu
Maczku- Zaciekawiłes mnie tym wpisem o draculach i masdevalliach. Że podobne kwiaty mają to wiedziałam i chyba do jednej rodziny storczyków należą. Ale, że są "spokrewnione" o tym nie wiedziałam. Muszę się "wgryźć" w ten temat
Twoje kwitnienia - cudne.
Bellina i Haraella - przepiękne, oba ta storczyki są na mojej liście chciekstw ;)
Na Ascocendzie Masz pędzik, ależ będzie kolorowo, jak zakwitnie
Maczku piękne kwitnienia storczyków. Ładny biały falek, śliczne kwitnienie equestris, czy to Twoje? Pięknie też kwitnie bellina, gratuluję pędzika na Ascocenada, ile ich znajduje się w tym pojemniku?
Phalaenopsis equestris, phalaenopsis bellina, Haraella odorata, Ceratostylis rubra, Bifrenaria aureofulva, Ascocenada "pomarańczowa" - same rarytasiki. Podziwiam i zazdroszczę więc pewnie za jakiś czas do mnie też trafią .