Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
-
kontra
- 200p

- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
Nie wiem jak jest z roślinami, ale np w Holandii asortyment Lidla był zupełnie inny niż u nas.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
z tym sie zgodze,bo kilka lat temu w watku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=61211kontra pisze:Nie wiem jak jest z roślinami, ale np w Holandii asortyment Lidla był zupełnie inny niż u nas.
ktos podal co i kiedy bedzie a u nas bylo zupelnie co innego,wiec nie pisze nie sprawdzonej osobiscie informacji.
Pepino mialam kilka lat temu z nasion .Na wszystkie wysiane rosliny tylko od jednej doczekalam sie owocow pozna jesienia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.

- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Proszę o powrót do spokojnego kontynuowania tematu.
-
Bixxx
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OK - spokojnie powiem tylko, że wszystkie podane przeze mnie informacje zostały sprawdzone i potwierdzone, linki załączone.
Zielonym do góry!!!
Witam w tym wątku! Ja pierwszy raz wysiałam pepino( 1 nasionko za 1zl...) wyszły 5z 6 wpaczce, od razu malutkie dwa padły a trzy są ciagle tak samo mikroskopijne, przesadziłam do innej ziemi doglądam i coś kiepsko to widzę dzięki Waszym postom muszę poszukać sadzonek, bo napaliłam się na uprawę i na razie nici z tego:).
- damek1718
- 1000p

- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Z nasion bardzo dobrze kiełkują. Są bardzo drobne, ale mi zawsze kiełkowały wszystkie, czyli ok. 6
Nasiona powinny być ze sprawdzonej firmy nasienniczej i posiadać termin przydatności do wysiewu. wysiewanie powinno się rozpocząć w styczniu gdyż roślina ma długi okres wegetacji i może przed jesienią w ogóle nie zawiązać owoców. Można oczywiście z sadzonek, ale chyba każdy robi to na własny rachunek, bo w sprzedaży osobiście nie widziałem sadzonek.
Życzyć tylko mogę cierpliwości w uprawie. Moje owocowały posadzone w dużych donicach, jednak podczas przechowywania w zimniejszym pomieszczeniu padły.
Życzyć tylko mogę cierpliwości w uprawie. Moje owocowały posadzone w dużych donicach, jednak podczas przechowywania w zimniejszym pomieszczeniu padły.
jondi pisze:Witam w tym wątku! Ja pierwszy raz wysiałam pepino( 1 nasionko za 1zl...) wyszły 5z 6 wpaczce, od razu malutkie dwa padły a trzy są ciagle tak samo mikroskopijne, przesadziłam do innej ziemi doglądam i coś kiepsko to widzę dzięki Waszym postom muszę poszukać sadzonek, bo napaliłam się na uprawę i na razie nici z tego:).
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
O jej, a ja siałam 10 marca i te trzy siewki, które przeżyły( tzn teraz nie wiem czy żyją bo tydzień jestem poza domem i wszystko bez dozoru...) są wielkości 2-4 cm więc rozumiem, że w tym roku marne szanse. No cóż próbowałam:)....
-- 3 maja 2014, o 23:10 --
Usunęłam- mod.
A nasiona miałam bodajże z "legutko".
-- 3 maja 2014, o 23:10 --
Usunęłam- mod.
A nasiona miałam bodajże z "legutko".
- damek1718
- 1000p

- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Wszystko zależy od wielu czynników. Jeśli pepino posadzisz pod tunelem foliowym to jest szansa że zaowocuje.
Natomiast posadzone w donicy czy w otwartym gruncie, to jednak może się to nie udać. W najlepszym wypadku zawiąże owoce, ale mogą nie urosnąć do odpowiedniej wielkości. Oczywiście to będzie zależało od tego jakie będzie lato czy chłodne czy gorące.
Polecam również rośliny pepino (jeśli są w doniczkach i kwitną) wspomóc w zapylaniu, np. poprzez ustawienie w pobliżu papryki (ozdobna, jadalna, chili) lub też w ogrodzie gdzie rosną rośliny zwabiające pszczółki.
i zasilać, zasilać nawozem płynnym (są żarłoczne).
Jeśli natomiast nie uda ci się w tym roku z owocami to spróbujesz w następnym roku ukorzeniając i przetrzymując sadzonki w domu.
Jeśli natomiast nie uda ci się w tym roku z owocami to spróbujesz w następnym roku ukorzeniając i przetrzymując sadzonki w domu.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- echmea
- 50p

- Od: 26 sty 2013, o 10:52
Witam po raz pierwszy w tym wątku.Przygodę z pepino zaczęłam 3 lata temu wysiewając nasiona,i w pierwszym roku nie zobaczyłam nawet owocu tylko kwiaty
,na jesieni zrobiłam szczepki i jedna się przechowała do wiosny posadziłam w dużej donicy i pod tunel a taki był efekt
owoce były pyszne mają silne działanie nawilżające,idealne na popękane usta działa piorunująco
,niestety jesienią choroba nie pozwoliła mi zrobić sadzonek i w tym roku kupiłam piękną gotową sadzonkę która na chwilę obecną stoi na dworzu zakwitła i wygląda tak
pomyślałam że spróbuję uprawy na zewnątrz ale czytając posty widzę że nie ma sensu ryzykować i zaraz zaniosę je pod tunel dzięki za konkretne info
przynajmniej nie stracę roku.
owoce były pyszne mają silne działanie nawilżające,idealne na popękane usta działa piorunująco
pomyślałam że spróbuję uprawy na zewnątrz ale czytając posty widzę że nie ma sensu ryzykować i zaraz zaniosę je pod tunel dzięki za konkretne info echmea
Ja wszędzie szukałam sadzonek i dziwnie się na mnie patrzono... A moje siewki zostały juz tylko dwie maja 2cm- szaleją no nie?.... Ten rok stracony i tyle:(:(:(.
- echmea
- 50p

jondi
tten smutek zastąp radością z innej fajnej roślinki bo na pewno masz ich wiele, a do wiosny czas szybko minie, a na jesieni możesz się przypomnieć. tto jak będę pobierała szczepki to z chęcią się podzielę.
Moderator- jokaer.
tten smutek zastąp radością z innej fajnej roślinki bo na pewno masz ich wiele, a do wiosny czas szybko minie, a na jesieni możesz się przypomnieć. tto jak będę pobierała szczepki to z chęcią się podzielę.
Moderator- jokaer.
echmea
Ale jesteś miła!:) dzięki! Będę pamiętać
. Życzę Ci ogrooomnej roślinki !!!
- echmea
- 50p

Nie dziękuję może się uda coś fajnego osiągnąć postaram się na bieżąco wrzucać fotki 
echmea
-
daria11715
- 200p

- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej.Moje nasionka są w drodze, kupiłam z allegro. Ale chyba już nie ma sensu sianie ich w tym roku, czy jeszcze można? To będzie moja pierwsza przygoda z tą roślinką. Czy nasiona tej rośliny by wykiełkowały np w następnym roku jakbym zostawiła?