Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pepino - Solanum muricatum ( Melon gruszkowaty )
Nie wiem jak jest z roślinami, ale np w Holandii asortyment Lidla był zupełnie inny niż u nas.
- doromichu
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
z tym sie zgodze,bo kilka lat temu w watku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=61211kontra pisze:Nie wiem jak jest z roślinami, ale np w Holandii asortyment Lidla był zupełnie inny niż u nas.
ktos podal co i kiedy bedzie a u nas bylo zupelnie co innego,wiec nie pisze nie sprawdzonej osobiscie informacji.
Pepino mialam kilka lat temu z nasion .Na wszystkie wysiane rosliny tylko od jednej doczekalam sie owocow pozna jesienia

- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Proszę o powrót do spokojnego kontynuowania tematu.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OK - spokojnie powiem tylko, że wszystkie podane przeze mnie informacje zostały sprawdzone i potwierdzone, linki załączone.
Zielonym do góry!!!
Witam w tym wątku! Ja pierwszy raz wysiałam pepino( 1 nasionko za 1zl...) wyszły 5z 6 wpaczce, od razu malutkie dwa padły a trzy są ciagle tak samo mikroskopijne, przesadziłam do innej ziemi doglądam i coś kiepsko to widzę dzięki Waszym postom muszę poszukać sadzonek, bo napaliłam się na uprawę i na razie nici z tego:).
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Z nasion bardzo dobrze kiełkują. Są bardzo drobne, ale mi zawsze kiełkowały wszystkie, czyli ok. 6
Nasiona powinny być ze sprawdzonej firmy nasienniczej i posiadać termin przydatności do wysiewu. wysiewanie powinno się rozpocząć w styczniu gdyż roślina ma długi okres wegetacji i może przed jesienią w ogóle nie zawiązać owoców. Można oczywiście z sadzonek, ale chyba każdy robi to na własny rachunek, bo w sprzedaży osobiście nie widziałem sadzonek.
Życzyć tylko mogę cierpliwości w uprawie. Moje owocowały posadzone w dużych donicach, jednak podczas przechowywania w zimniejszym pomieszczeniu padły.

Życzyć tylko mogę cierpliwości w uprawie. Moje owocowały posadzone w dużych donicach, jednak podczas przechowywania w zimniejszym pomieszczeniu padły.
jondi pisze:Witam w tym wątku! Ja pierwszy raz wysiałam pepino( 1 nasionko za 1zl...) wyszły 5z 6 wpaczce, od razu malutkie dwa padły a trzy są ciagle tak samo mikroskopijne, przesadziłam do innej ziemi doglądam i coś kiepsko to widzę dzięki Waszym postom muszę poszukać sadzonek, bo napaliłam się na uprawę i na razie nici z tego:).
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
O jej, a ja siałam 10 marca i te trzy siewki, które przeżyły( tzn teraz nie wiem czy żyją bo tydzień jestem poza domem i wszystko bez dozoru...) są wielkości 2-4 cm więc rozumiem, że w tym roku marne szanse. No cóż próbowałam:)....
-- 3 maja 2014, o 23:10 --
Usunęłam- mod.
A nasiona miałam bodajże z "legutko".
-- 3 maja 2014, o 23:10 --
Usunęłam- mod.
A nasiona miałam bodajże z "legutko".
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Wszystko zależy od wielu czynników. Jeśli pepino posadzisz pod tunelem foliowym to jest szansa że zaowocuje.
Natomiast posadzone w donicy czy w otwartym gruncie, to jednak może się to nie udać. W najlepszym wypadku zawiąże owoce, ale mogą nie urosnąć do odpowiedniej wielkości. Oczywiście to będzie zależało od tego jakie będzie lato czy chłodne czy gorące.
Polecam również rośliny pepino (jeśli są w doniczkach i kwitną) wspomóc w zapylaniu, np. poprzez ustawienie w pobliżu papryki (ozdobna, jadalna, chili) lub też w ogrodzie gdzie rosną rośliny zwabiające pszczółki.
i zasilać, zasilać nawozem płynnym (są żarłoczne).
Jeśli natomiast nie uda ci się w tym roku z owocami to spróbujesz w następnym roku ukorzeniając i przetrzymując sadzonki w domu.

Jeśli natomiast nie uda ci się w tym roku z owocami to spróbujesz w następnym roku ukorzeniając i przetrzymując sadzonki w domu.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- echmea
- 50p
- Od: 26 sty 2013, o 10:52
Witam po raz pierwszy w tym wątku.Przygodę z pepino zaczęłam 3 lata temu wysiewając nasiona,i w pierwszym roku nie zobaczyłam nawet owocu tylko kwiaty
,na jesieni zrobiłam szczepki i jedna się przechowała do wiosny posadziłam w dużej donicy i pod tunel a taki był efekt
owoce były pyszne mają silne działanie nawilżające,idealne na popękane usta działa piorunująco
,niestety jesienią choroba nie pozwoliła mi zrobić sadzonek i w tym roku kupiłam piękną gotową sadzonkę która na chwilę obecną stoi na dworzu zakwitła i wygląda tak
pomyślałam że spróbuję uprawy na zewnątrz ale czytając posty widzę że nie ma sensu ryzykować i zaraz zaniosę je pod tunel dzięki za konkretne info
przynajmniej nie stracę roku.

echmea
Ja wszędzie szukałam sadzonek i dziwnie się na mnie patrzono... A moje siewki zostały juz tylko dwie maja 2cm- szaleją no nie?.... Ten rok stracony i tyle:(:(:(.
- echmea
- 50p
jondi
tten smutek zastąp radością z innej fajnej roślinki bo na pewno masz ich wiele, a do wiosny czas szybko minie, a na jesieni możesz się przypomnieć. tto jak będę pobierała szczepki to z chęcią się podzielę.
Moderator- jokaer.
tten smutek zastąp radością z innej fajnej roślinki bo na pewno masz ich wiele, a do wiosny czas szybko minie, a na jesieni możesz się przypomnieć. tto jak będę pobierała szczepki to z chęcią się podzielę.

Moderator- jokaer.
echmea
Ale jesteś miła!:) dzięki! Będę pamiętać
. Życzę Ci ogrooomnej roślinki !!!

- echmea
- 50p
Nie dziękuję może się uda coś fajnego osiągnąć postaram się na bieżąco wrzucać fotki 

echmea
-
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej.Moje nasionka są w drodze, kupiłam z allegro. Ale chyba już nie ma sensu sianie ich w tym roku, czy jeszcze można? To będzie moja pierwsza przygoda z tą roślinką. Czy nasiona tej rośliny by wykiełkowały np w następnym roku jakbym zostawiła?