Orzech włoski - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
thuje_muje
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2025, o 11:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Orzech włoski - cięcie

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Niedługo WRESZCIE zrobi się gorąco i sucho, więc najwyższy czas ciąć. Mój orzech nie daje za wygraną, co bardzo mnie cieszy. Moim celem jest, żeby odrósł pewnie i dobrze, niekoniecznie szybko.

Rozumiem, że poniżej mam obciąć bliżej pnia i zamalować.

Obrazek

Poniżej też jest pytanie. Wyrasta już dużo pędów, ale w potencjalnie niekorzystnych miejscach. Wiem, głupota, że zostawiłem takie wystające odłogi, bo w końcu nie utrzymają ciężaru tych nowych gałązek. Teraz zastanawiam się, czy mam 1) od razu ściąć wszystko, co na dłuższą metę nie będzie potrzebne 2) ściąć część, bo liście są bardzo potrzebne 3) w ogóle zostawić na razie górę i zdecydować za rok.

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Na razie nie tnij, trzeba odżywić korzenie. Jak to przeżyje rok, to będziesz korygował.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
thuje_muje
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 kwie 2025, o 11:13

Post »

Dziękuję za radę. Ale górne zdjęcie ciąć razem z pędem? Czy jednak też nie?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Tu raczej chodzi o formowanie wyglądu i pokroju drzewa. Jak ci potrzebny ten sęk i pędy to zostaw, ale chyba nie. Utnij i zabezpiecz. Ale ups!, wydaje się że jeszcze za wczas, będzie płakał. Zaczekałbym parę tygodni. Tyle masz na decyzję -czy w ogóle ciąć.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zdecydowanie poczekać.
Drzewo strasznie jest oberżniete, będzie mu trudno to przeżyć; a liści i tak będzie za mało w stosunku do parcia korzeniowego, tj. ilości wody podawanej do pnia.
Toteż radzę poczekać aż wytworzy liści i nowych pędów ile da radę, i na okres suszy , z letnim upałem, dopiero wtedy poprawić cięcia na kikutach i zamalować. Myślę że tak gdzieś w lipcu, będzie miał jeszcze przynajmniej dwa miesiące na gojenie.
Ciąć za wybijającymi pędami, nawet gdy docelowo niepotrzebne, by karmiły to drzewo, dalsze cięcia i formowanie zrobi się za parę lat zależnie jak odrośnie.
:wit
Ut sementem fecĕris, ita metes.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”