Moje orchidaria - Anaka

Zablokowany
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ten malutki Phalaenopsis jest cudny i trochę podobny do Mini Marka. co do zapylania, mnie też to bardzo ciekawi i kilka razy próbowałam zapylać, ale nie wysiewałam torebek, bo pewnie w domowych warunkach się nie da. a chętnie kiedyś zapyliłabym liodoro lueddemanianą lub belliną, na pewno by wyszedł cudny Phal. kilka dni temu zapyliłam Phalaenopsisa Vandą, ale myślę, że nic z tego nie wyjdzie, ale chciałam zobaczyć, co się stanie. storczyki są bardzo interesujące i chciałabym sama kiedyś je hodować i tworzyć nowe ciekawe hybrydy Phal., ale raczej nic z tego nie wyjdzie. no, ale przynajmniej spróbuję mieć liczną i piękną kolekcję Phalaenopsisów i Vand.
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Storczykowa pisze:ten malutki Phalaenopsis jest cudny i trochę podobny do Mini Marka.
To dlatego że w krzyżówki te mają w swoich "przodkach" Phal. Micro Nova
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2009, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Masz rację , w nich jest trochę Micro Nova. Są przez to bardzo interesujące :D
Jeżeli chodzi o phal. Fantasy Music, to kwiaty są bardzo trwałe i bardzo długo utrzymują się na roślinie.

Jeżeli masz kogoś znajomego na Akademii w Poznaniu, to pewnie uda CI się za jakiś czas zrealizować jakieś wysiew. Potrzebne są do tego warunki bardzo sterylne, a to można osiągnąć jedynie w profesjonalnym laboratorium. POza tym musi być stała dość wysoka temp., wilgotność i odpowiednie naświetlenie.
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Juz mam bardzo dogłębnie przestudiowane metody i techniki wysiewu w warunkach domowych od ostatnich moich doświadczeń. Na Uniwersytecie Przyrodniczym mam znajomego doktora ale zajmuje się paszami dla bydła i jednego profesora znam który jest moim klientem. Ale on również daleko "leży od jabłoni". Mam jeszcze czas do namysłu.

A informacja o kwiatach fantasy musick cenna. Dziękuję
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz poprosić którąś z tych Osób, aby poznały Cię z kimś z laboratorium. Takie wysiewy zleca się odpłatnie. Myślę,że laboratorium będzie zainteresowane w dzisiejszych niełatwych dla uczelni czasach :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

A sanepid?

Zresztą i tak mało da zlecenie tego komuś, jak i tak co 4-5 miesiecy powinno się zmieniać flaszkę.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to sanepid - to wszystko odbywa się w ramach warunków laboratorium, więc sanepid nie ma podstaw do interwencji.
Flaszki to oni sami zmieniają - za to im płacisz :D
Ty dajesz tylko materiał i nic dalej Cię nie interesuje. Odbierasz gotowe flask :P
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

sanepid w sensie zlecenia im pożywki w ich laboratorium.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oni wszystko załatwiają we własnym zakresie i Ciebie nic nie interesuje :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Albo ja Ciebie nie rozumiem, albo Ty mnie.

Chodzi mi o to czy mogę w sanepidzie zamówić zrobienie mi takiej usługi. Bo co prawda nie w Poznaniu lecz w Gdańsku mam osobę znajomą w sanepidzie i może ona by mogła to zrobić.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba ja Ciebie nie rozumiem... :roll:
Nigdy nie słyszałam,że Sanepid może takie rzeczy robić :?: , dlatego nie potrafię na to odpowiedzieć.
Wiem tylko o uczelniach i ogrodach botanicznych :D
Zapraszam
Moje wątki
volcowitch
ZBANOWANY

Post »

Jeszcze czas jest. Co nie zmienia faktu, że masz fantasy musick na którego już jakiś czas poluję bezskutecznie.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To musisz polować na tę phalaenopsis na wystawach lub za granicą :D
Zapraszam
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja takiego Phalaenopsis jeszcze nigdy nie widziałam, więc pewnie jest bardzo rzadki. ale jak jest tak kapryśny jak Mini Mark, to nie wiem, czy bym taki chciała... ale kwiaty ma cudne.
Anaka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Phal. Fantasy Music jest bezproblemowy :D
Zresztą phal. Mini Mark u mnie tak samo- same zalety :P Niektórzy narzekają,że nie chce kwitnąć. U mnie zawsze i długo - bez pudła. MOże trafiłam na taki egzemplarz :lol:
Zapraszam
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”