Szczepienie pomidorów

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie pomidorów

Post »

Łączę się z Tobą w bólu. :( .Wysieję jakiekolwiek odmiany,których nasion mam dużo i będę trenował. Jutro wstawię zdjęcia i załączę opis kolejnych przypadków.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

:roll: :roll: Tracę zapał...
Wygląda na to,że trzeba zwiększyć sterylność w czasie szczepienia i zrastania roślin. Woda do spryskiwania tylko przegotowana.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Czytam z zaciekawieniem o Waszych zmaganiach.
Porównuję do filmików, w sumie oglądałam te o szczepieniach ogórkach. I trudno raczej mówić tam o jakiejś sterylności.

Myślę, że może dobrze byłoby pryskać jakimś środkiem antygrzybowym itp.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje stoją dwa dni w prowizorycznej szklarence ( pudełko po lodach przykryte koszyczkim po kiwi). Niestety każde odkrycie wiąże się z poruszeniem zrazów co chyba nie jest wskazane ( przykrycie jest zbyt małe a pomidorki rosną przy brzegu ).
.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja swojego eksperymentalnego postanowiłem po trzech dniach wystawić do słońca. W końcu pacjent musi kiedyś stanąć na nogi. Jakimś specjalistą nie jestem i przepraszam że wtrącę, ale myślę że w takiej komorze należałoby zapewnić dodatkowe wietrzenie. Zwiększona wilgotność sprzyja chorobom ale dostęp powierza by to uniemożliwił.
No i te klipsy, one nie ściskają zbyt mocno tych łodyżek? Bez potrzeby nie produkowaliby klipsów o wymiarach 1.2-2.5 a nawet do 3.00mm
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecana fotorelacja .
Wygląd sali pooperacyjnej i niektórych pacjentów.30.03.2015
Obrazek Obrazek Obrazek
Mogło się wydawać,że powstała tkanka kalusowa i zrastanie przebiega zadowalająco.
31.03.2015
Obrazek Obrazek
Na pierwszym zdjęciu zgniły łodyżki w miejscu szczepienia..Był to jedyny przypadek.Zdjęcie następne-jeszcze bez diagnozy.
01.04.2015
Obrazek Obrazek Obrazek
Pacjenci ze zbyt ciasnymi opatrunkami czują się dobrze.Na następnych zdjęciach widać,że miejsce szczepienia zaschło.To samo było u pacjentów bez diagnozy.
02.04.2015
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Dzień dzisiejszy.Jak widać ,nie ma potrzeby wstawiania dodatkowych łóżek ;:219 .Pacjenci z ciasnymi opatrunkami nadal dobrze rokują,chociaż wkradła się żółtaczka.Wystawiłem do światła,powinna minąć.Na ostatnim zdjęciu pacjenci nie zaszczepieni też nie wyglądają dobrze.Kilka dni w wilgotnej ciemnicy robi swoje.

Nikt nie obiecywał,że będzie łatwo. ;:160
Podsumowanie:

1. Cięcie skośne powinno być wykonane pod identycznym kątem u podkładki i zraza.Bez tego nie można dobrze dopasować obu
elementów.Cięcie prostopadłe powinno to ułatwić.(zasychanie końcówek łodyżek w miejscu szczepienia.)
2. Dokładna dezynfekcja narzędzi i klipsów konieczna
3. Odkażenie podłoża też.(jeden przypadek zgorzeli siewek)
4. W celu zmniejszenia transpiracji zraza, dzień przed szczepieniem chyba było by dobrze usunąć liścienie
5. Stworzyć takie warunki,żeby zrost nastąpił w ciągy 3-4 dni.Wydłużenie tego czasu skutkuje spadkiem kondycji roślin,nawet tych nie szczepionych.
6. Lepiej szczepić pomidorki "owersajzowe".Ciasny klips dobrze stabilizuje obie części.Poza tym,czytał ktoś instrukcję użycia klipsów?Chyba nie.To że klips ma 1,5 mm średnicy nie znaczy,że jest do takiej łodyżki,a np do 1,8mm.D3flo nie ściskają za bardzo, są elastyczne.
Elu ,nie można tracić zapału,bo wtedy nic się nie nauczymy.Wczoraj położyłem do kiełkowania 9 odmian po 10-15 nasion.Bedzie jak w latynoskim serialu,każdy z każdym ;:306 .
Jeszcze jedno,nie próbujcie szczepić odmian ,które macie z akcji,bo po prostu szkoda.Najpierw nauka na pospolitych odmianach.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Jak już pisałam, ja specjalnego ciśnienia nie mam. W foliaku mieści mi się ok. 40 szt. pomidorów, dziesięć szczepionych w zupełności wystarczy. Zatem, poprzestanę w tym roku na tej jednej próbie i nie będę się pozbawiać złudzeń :wink:
Oglądając Wasze zdjęcia, widzę, że miałam znacznie większe problemy z utrzymaniem turgoru. Moje dosłownie zwisały jak szmaty :?
Mam wątpliwości, czy faktycznie sadzonki oversajzowe są lepsze- duża ilość zielonej masy wcale dobrze nie robi zrazom, które i tak ledwie trzymają się w pionie. Wydaje mi się nawet, że Opalki u mnie wypadły lepiej od Aussie właśnie dlatego, że mają chude i lekkie listki. Chociaż i tak przycięłam większe płachty liściowe przy szczepieniu... Cięłam żyletką, bez odkażania. Podłoże- odparowany kompost. Klipsy były wygotowane przed użyciem, po użyciu również.
Proces przebywania w komorze bez światła- 3 dni. Dalsze bytowanie pod folią, tyle, że w świetle i niższej temperaturze- półtora tygodnia( z coraz dłuższym wietrzeniem)
Uważam, że spryskiwanie roślin czymkolwiek to ślepa uliczka - to otoczenie powinno zawierać wilgoć, sama roślina ma być sucha.

Jest teraz obrzydliwa pogoda i nie mogę wynosić sadzonek do foliaka jak dotąd, a siedzenie w domu non-stop robi im średnio :( Tak sobie wykoncypowałam pierwszy słaby punkt szczepionych- nie będzie można zakopać ich głębiej, jeśli się wyciągną... W najbliższym czasie postaram się wstawić zdjęcia pomidorów po zdjęciu klipsów.
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Witam. Moja następna szczepiona dziesiątka 4 doby w pudełku plastikowym trzymała się świetnie. Jednak przeniesione w temp. pokojową, pod folię, w piątą dobę 3 padły. Nie zraszałam ich. Dzisiaj, po zroszeniu worka foliowego reszta ładnie powstała i trzyma się. Nie wiem jednak jak długo.
Wklejam filmik. Tyle, że dość długi. Gościu, pokazuje dorodne szczepki jak i padnięte. Może dokładne przetłumaczenie tego filmiku rozwiałoby nasze problemy?
https://www.youtube.com/watch?v=9Mxy0HfgpKY
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beato,pisząc "owersajzowe" miałem na myśli średnicę klipsa i łodyżki.Chodzi o to,żeby mocowanie podkładki i zraza nie było luźne.Tak jak i przy przesadzaniu krzewów i drzewek,należy usunąć nadmiar części wegetatywnej,co pozwoli zachować równowagę części pod- i nadziemnej.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Dzięki, KaLo, teraz zrozumiałam :D I zgadzam się w stu procentach.
Graniu, zaimponowałaś mi kolejną próbą, oby się udało. Postaram się obejrzeć filmik przy lepszym necie, bardzo jestem ciekawa, choć tłumaczenia się nie podejmę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

CIĘCIE POD KĄTEM PROSTYM TO JEDNAK BŁĄD!
Łatwość dopasowania to jedno,ale mała powierzchnia styku powoduje,że zrost jest słabiutki..Na polu walki pozostały dwie sztuki,w tym jedna schynięta ,jak to mawiają niektórzy ,biegli w medycynie. ;:306
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Moje dzisiaj rano stały, wieczorem minie 4 doba, od jutra wietrzenie. Tak sobie myślę, że do szczepienia przydałaby się duża lupa, taka na stojaku.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A jakie macie sposoby,żeby uciąć zraz i podkładkę pod jednakowym kątem? :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Moja siódemka od soboty trzyma się.
Krynka , właśnie na jednym z filmików przykładała ścięty zraz do podkładki / trochę dłuższy/ i jednym zamachem ucięła i zraz, i podkładkę. Później przypasowała i przypięła klipsik.
I już o ten sposób będę mądrzejsza, a nie każde z osobna.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

krynka pisze:A jakie macie sposoby,żeby uciąć zraz i podkładkę pod jednakowym kątem? :wink:
Dzisiaj zostałem przez Ciebie natchnięty :D .Pomyślałem ,i zrealizowałem w 10 minut.
Potrzebne składniki Obrazek
Klamerkę przeszlifować z jednej strony na papierze ściernym Obrazek
W połówce nie oszlifowanej naciąć szczelinę tak,aby kawałek żyletki wystawał ok 3mm Obrazek
złożyć razem i przykleić żyletkę kroplą gorącego kleju z obu stron Obrazek Obrazek
instrukcja użycia Obrazek Obrazek

Czysto,cicho,identycznie za każdym razem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”