Ogród Leszka

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Leszka

Post »

Lady-r pisze:Podobno ma kwiaty o średnicy 20 cm. :shock:
Te 20cm całkiem sporo... ale na pewno nie jest to rekord u clematisów ;).
Jest wiele odmian których kwiaty dorastają do 20cm:
Countess of lovelace, Dr Ruppel, Lastrstern, Marie Bosselot, Mrs Chamondeley, Nelly Moser, Omoshiro, i nowsze Polskie odmiany Bieszczady, Mazowsze, Grazyna, Vistula, Joanna

a nawet przerastają 20cm
Vino, Kacper (do 25cm !!), Barbara Dibley, Warszawska Olga

Niestety, należy mieć na względzie, że duże kwiaty śą bardziej podatnie na zniszczenie przez wiatr i/lub deszcz, więc raczej te domiany nalezy sadzić w bardziej zacisznych miejscach.

Tuatj zdjęcie Kacpra wychodowanego przez jednego z forumowiczów:
Obrazek

a to mój Kacper (to był pierwszy kwiat jakiego się doczekałem, najmniejszy)
Obrazek

a tutaj moje Vino w zeszłym roku:
Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A tak mi się zebrało na wakacyjne wspominki - kto zgradnie gdzie to jest ?
To najładniejsze i najbardziej klimatyczne jeziorko nad jakim bylem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i rosną tam dziko powojniki :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mi przypomina trochę Wielki Żabi Staw na Słowacji, ale to nie to. Za dużo ludzi. :wink: Tam gdzie ja byłam było takie ekstremalne dojście, że niewielu dotarło. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

lesioc pisze:A tak przy okazji - nie potrzebuje ktoś książki o powojnikach ? Mam podwójną. Niestety tylko po angielsku - ale dla forumowiczów mogę oddać za symboliczną złotówkę + koszty przesyłki.
Szczegóły / opis i zdjecia mozna znaleść pod linkiem do aukcji: http://www.allegrooo.pl/item928522848_m ... ojnik.html
Książka sprzedana, a w zasadzie wymieniona :D Gdyby ktoś się jeszcze zastanawiał to ogłoszenie nieaktualne.
Lady-r pisze:Mi przypomina trochę Wielki Żabi Staw na Słowacji, ale to nie to. Za dużo ludzi. :wink: Tam gdzie ja byłam było takie ekstremalne dojście, że niewielu dotarło. :wink:
Nie, to nie Żabi Staw. To jeszcze dalej :D. A ludzi to tam też niezbyt wiele... wszyscy "zwiedzający" w zasdzie zmieścili się na zdjęciu ;)
Mogę jako podpowiedz - i ciekawostkę jednocześnie - powiedzieć, że jeziorko czasami wysycha, a dno ma tak płaskie, że wtedy rozgrywane są tam mecze piłki nożnej.
Za to zaraz obok jest drugie ciekawe jezioro... ale te drugie ma z 75m średnicy i ponad 100m głebokości.
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Leszku...super masz ogród. Powojniki piękne. W tym roku mam nadzieję zacząć przygodę z nimi. Szukam właśnie najpiękniejszych odmian...mam juz spisane 9 sztuk. Jak ja z tego wybiore dwie na próbę. ;:224 Zadziwiła mnie też Twoja glicynia. Moja ma juz 4 lata i nie kwitnie....moze w tym roku sie zdecyduje. Na zimę mocno ją przycięłam. Czy swoją przycinasz też na wiosnę?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, przycinałem na wiosnę i planuję przyciąć w tym roku

W zeszłym roku niewiele tego było do podcinania bo to młoda sadzonka była... po porstu poskracałem wszystkie gałęzie o połowe. Nie spodziewałem sie w ogóle kwitnienia więc nie zważałem na termin i ciąłem w marcu.

Teraz jednak coś mi się obiło o uszy, że glicynia ma już na jesień zawiązane pąki kwiatowe... więc lepiej ją ciąć latem jak już wszystko przekwitnie. Ale będe to musiał jeszcze obadać, czy to prawda.
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

Poczytałam dziś troche o wisterii i robię chyba podstawowy błąd....dobrze zauważyłeś, faktycznie pąki kwiatowe wytwarzane są na jesieni. A ja co jesień je wywalałam......o ironio ;:14 . Przycina sie wisterię latem a nie jesienią. A na wiosnę tylko kosmetyczne cięcia. Podobno wiosną pąki z ktorych rozwiną sie kwiaty sa szczegolnie włochate,. Będe prowadzić obserwację ale nic sobie dobrego nie wróżę w tym roku :( .
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, tak... pączki są zupełnie inne, dobrze to widać na tym zdjęciu:
Obrazek

Pączki kwiatowe są beczułkowate, włochtae i rozwijają się szybciej.
Pączki liściowe są podłużne i wolniejsze.

Niestety, doki nie zaczynają rosnać, to nie widzę róznicy, dlatego raczej nie potrafiłbym jej poprzycinac w lutym czy marcu :(.
Myśle, że tak dopiero około przełomu marca/kwietnia można próbować je odrózniać, a tak 10-15 kwietnia powinny być już łatwo rozróżnialne.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak, żeby nie było wątpliwości:
* czerwone strzałki wskazuja pąki kwiatowe
* zielone strzałki wskazuja pąki liściowe

Obrazek
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jako, że na podwórku jeszcze nic się ciekawego nie dzieje - to jeszcze filmik z tego co się wyprawia na parapetach

Kliknięcie w zdjęcie otwiera film - 14 dni z życia Cambrii , z tyłu widać nieprzerwanie kwitnącego już od 10 miesięcy Phalaenopsisa
Obrazek

Takie przeskoki w filmiku sa spowdowane wycięciem zdjęć zrobionych w czasie nocy - z braku światłą nic na nich nie widać, a storczyki nadal rosną ;).
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny kolorek. ;:138
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Alina662
1000p
1000p
Od: 9 lis 2009, o 19:26
Kontakt:

Post »

Leszku jestem pod wrażeniem nie mam słow.Te kratki na clematisy normalnie rewelacja też mam kilka i też chcę coś wymyślić na nie na wiosnę i mam pomysł nie takie jak Twoje, bo to za zbyt akąplikowane jak dla mnie.Jest cudnie będę odwiedzać twoje włośći..... ;:7 ;:7 ;:7 :wit
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witam, ogród piękny, mam pytanie odnośnie sundawili, jak ją przetrzymujesz przez zimę? Swoją kupiłam w ubiegłym rokuteraz jes sucha, nie wiem czy to tak ma być?
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

malgocha1960 pisze:Witam, ogród piękny, mam pytanie odnośnie sundawili, jak ją przetrzymujesz przez zimę? Swoją kupiłam w ubiegłym rokuteraz jes sucha, nie wiem czy to tak ma być?
Ja swoją zimuję pierwszy raz ... wstawiłem do chłodnej piwnicy tuż przy oknie. Niestety, ale wygląda na to, że zimy nie przetrzymała. Jest cała sucha mimo dość regularnego podlewania. Mam jeszcze tylko odrobinę nadzieji, że mimo wszystko dobije jak wstawię ją do cieplejszego pomieszczenia. Podobno przezimowanie Sundawilii to trudne zagadnienie :(.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Pierwszy raz zimuje też fuksję i będzie u mnie to samo. Nigdy więcej nie kupię roślin, które trzeba na zimę chować, bo nie mam ręki do tego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”