Canna - Paciorecznik cz.1
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
A ja chyba zdążyłam przed tymi mrozami
Stoją sobie w ciepełku(chyba nawet za dużym jak dla nich)
- gosia07

- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Ale teraz mam inne zmartwienie ciekawe jak przeżyją roślinki na dworze.
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Moje canny są w skrzynce w ziemi na kotłowni...Tam trochę ciepło, ale innego miejsca nie mam by przetrzymać...
To pierwszy raz jak mam canny, więc mam nadzieje, że przeżyją...
- ARABELLA

- Od: 4 mar 2009, o 16:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli ktoś ma na zbyciu chociaż jedną karpę tych pięknych kwiatów to proszę o kontakt
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego popołudnia
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego popołudnia
- fgora
- 200p

- Od: 16 lis 2008, o 17:33
nie martw sie na pewno przezyją ... ja sie tak martwiem o swoje a dzisiaj sie okazalo po sprawdzeniu zimowania ze mają sie dobrze i nic im nie jest !!!!! a lezą w suchym piasku w piwnicy (ok.22 stopni)dawidbanan pisze:Moje canny są w skrzynce w ziemi na kotłowni...Tam trochę ciepło, ale innego miejsca nie mam by przetrzymać...
Pozdrawiam Filip
Po przeczytaniu waszych wypowiedzi stwierdziłam,że też musze zaglądnąć, jak tam moje sobie zimują....
- drozd

- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Radzę sprawdzać stan carp cann. Przechowywanie w suchym piasku i w tem +22 może się skończyć tym, że na wiosnę nie będzie co sadzić.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
dawidbanan
- ---
Idę sprawdzić moje canny...
o temp. przechowywania to się raczej nie martwię- oscyluje w granicach ok.3-4 *C ( teraz to nawet w okolicach 0*C); pomieszczenie bowiem jest nieogrzewane, dość ciemne. Za dnia spojrzę jednak, co tam u nich słychać 
- drozd

Zdecydowaliśmy się na uprawę tej pieknej rośliny to niestety musimy i w zimie o nie dbać. Ja mam w podpiwniczeniu domu i przechodzę koło nich kilka razy dziennie wystarczy drzwi otworzyć i mam wszystkie na widoku. Do tej pory było za ciepło choć miejsce nieogrzewane i trochę już mi wystrzeliło ale to lepsze niż miałoby za bardzo wyschnąć. Jeszcze dwa miesiące i zacznę dzielić do pędzenia.
Widziałam twoją przechowalnię- to prawdziwie profesjonalne pomieszczenie 
- drozd

Anetko to tylko taki zakątek pod schodami. Nie bardzo można tam coś wsadzić bo jest nisko ale dla cann miejsce dobre bo umiarkowanie chłodne. Chć parę razy nabiłem guza na głowie ale co się nie robi dla ogrodu i co tam guz.
-
dawidbanan
- ---
Wczoraj patrzyłem u moich cann...One są na kotłowni, a tam ciepło jest...Ja bałem się żeby canny nie zeschły się i raz na jakiś czas zraszałem ziemię...Wczoraj chciałem je zobaczyć, a w środku w ziemi było wilgotno, a wiadomo ziemia była troszkę chłodniejsza...Z tym że chłodniejsza, to nawet lepiej
Ale ze wilgotna to nie
Niektóre canny zaczęły puszczać chyba pędy...Później dodam fotkę jak to wygląda...Co teraz
Czy mam je podsuszyć
Ja wziąłem je wyciągnąłem z ziemi i położyłem na jej powierzchni i przykryłem lekko reklamówką...Teraz leżą na kotłowni i się suszą 
- drozd

Oj Dawidzie,Dawidzie. Kto Ci tak doradził żeby podsuszać i w ogóle po co wyciągnąłeś z ziemi ona mają siedzieć w tej ziemi do maja do chwili wysadzenia do gruntu.
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No tak! Takie wyciągnięte z ziemi o tej porze to szoku mogą doznać! Ja z przechowywaniem w ziemi i podpedzaniem mam złe doswiadczenia. I od tej pory nie zimuję w ziemi (oprócz tych młodziutkich siewek). Ojciec latami trzymał luzem w skrzyneczkach w blokowej dość ciepłej piwnicy. Zawsze mu przezimowały bez żadnych strat. Przyjęłam zasadę, że z cannami to trzeba jak z pyrami! Nie zaszkodzi suchość i temperatura pow 10st, najwyżej sie pomarszczą, ale najwiekszym wrogiem jest mróz, nawet 0stC. To on zniszczył mi moje canny w zeszłym roku 
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6