Muszę przeczytać kolejny raz wątek, bo mam mocną potrzebę wysiania ''moich'' nsionek.
Lilie z nasion .
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 maja 2011, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona lilii
A jaka będzie żeńska odmiana?
Muszę przeczytać kolejny raz wątek, bo mam mocną potrzebę wysiania ''moich'' nsionek.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
- Priam
- Przyjaciel Forum

- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Moje lilie z nasion od Mirzana już dwa lata z rzędu kwitną. co prawda są niziutkie, ale z roku na rok będą na pewno większe ;)
"Moim" mirzanowym siewkom rośnie już drugi liść właściwy. Piszecie o zasilaniu, zastanawiam się czy jest to konieczne? Wiosny nie widać więc nie chciałabym ich za bardzo popędzać przed sadzeniem do gruntu. Ale może źle myślę i lepiej dać trochę nawozu? Jeśli tak to w jakim mniej więcej rozcieńczeniu?
Dodam jeszcze, że na 72 nasiona wykiełkowało i rośnie 68 sztuk
Dodam jeszcze, że na 72 nasiona wykiełkowało i rośnie 68 sztuk
- Kaza
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 mar 2013, o 22:30
Witam.
Pojawiam się jako nowy w waszym gronie.
Jesienią zeszłego roku stwierdziłem, że pobawię się w hodowanie i uprawę lilii.
Zacząłem od posadzenia zebranych cebul przybocznych, które ku mojemu zdziwieniu bardzo mocno i okazale powschodziły.
Wstawiłbym tu zdjęcie, ale niestety nie mogę rozgryźć jak to zrobić. Mimo że na stronie http://imageshack.us/ je wyświetla.

Jednak postanowiłem wysiać też po raz pierwszy nasiona i nie za bardzo wiem jak to wschodzenie i kiełkowanie ma wyglądać?
Nasiona załatwiłem sobie z Rybnika. Cztery odmiany mam już wysiane prawie 4 tygodnie i cisza. Coś tam wzeszło, ale za bardzo nie wiem czy to to!?
Te kiełki są długie cienkie i mają dwa liście na końcu. Coś jak miniaturki po drastycznym odchudzeniu ogórka.
Porównuje to z wysadzonymi cebulkami i jakoś mi się to nie zgadza.
Podpowiedzcie jak załączyć zdjęcia to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Pojawiam się jako nowy w waszym gronie.
Jesienią zeszłego roku stwierdziłem, że pobawię się w hodowanie i uprawę lilii.
Zacząłem od posadzenia zebranych cebul przybocznych, które ku mojemu zdziwieniu bardzo mocno i okazale powschodziły.
Wstawiłbym tu zdjęcie, ale niestety nie mogę rozgryźć jak to zrobić. Mimo że na stronie http://imageshack.us/ je wyświetla.

Jednak postanowiłem wysiać też po raz pierwszy nasiona i nie za bardzo wiem jak to wschodzenie i kiełkowanie ma wyglądać?
Nasiona załatwiłem sobie z Rybnika. Cztery odmiany mam już wysiane prawie 4 tygodnie i cisza. Coś tam wzeszło, ale za bardzo nie wiem czy to to!?
Te kiełki są długie cienkie i mają dwa liście na końcu. Coś jak miniaturki po drastycznym odchudzeniu ogórka.
Porównuje to z wysadzonymi cebulkami i jakoś mi się to nie zgadza.
Podpowiedzcie jak załączyć zdjęcia to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
- Renata1962
- 1000p

- Od: 24 lut 2011, o 16:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu moje lilie tez od dłuższego czasu wyglądają tak samo ,ale są zielone więc chyba nic złego im się nie dzieje,
czekają na słoneczko
czekają na słoneczko
- kris11
- 200p

- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Moje wyglądają identycznie jak te na zdjęciach Anny, stanęły jak zaczarowane, ale co się dziwić prawie słońca nie ma....
chyba zacznę je ciut odżywką podlewać....
chyba zacznę je ciut odżywką podlewać....
Pozdrawiam- Marzena
- ultraviolet
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ma ktoś zdjęcie tegorocznych martagonów?
Moje w tym roku bardzo słabo wschodzą, a te które powinny wypuścić kolejny liść stoją w miejscu
Moje w tym roku bardzo słabo wschodzą, a te które powinny wypuścić kolejny liść stoją w miejscu
-
sylviaadam
- 50p

- Od: 19 maja 2011, o 10:37
A ja mam pytanie kiedy najlepiej zebrać nasiona lilii
Zamierzam w tym roku zapylić azjatyckie, ale boję się, że nasionka zbiorę za wcześnie( nadgorliwa jestem
)
- Galadriela
- 500p

- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
Z moich pięciu eksperymentalnych nasionek azjatyckich nic nie wzeszło (i chyba już nie wzejdzie bo wysiewałam ponad miesiąc temu), w tym roku może uda się więcej zebrać, to może na przyszły coś wyrośnie. 
A tak przy okazji, kilka pytań odnośnie krzyżowania (bo mam plan się pobawić):
Czy jest sens zapylać pełne lilie azjatyckie?
Czy lilia tygrysia może być zapylaczem?
I ostatnie: Czy siewki wykazują więcej cech rośliny ojcowskiej, czy matecznej, czy "a jak wyjdzie"?
A tak przy okazji, kilka pytań odnośnie krzyżowania (bo mam plan się pobawić):
Czy jest sens zapylać pełne lilie azjatyckie?
Czy lilia tygrysia może być zapylaczem?
I ostatnie: Czy siewki wykazują więcej cech rośliny ojcowskiej, czy matecznej, czy "a jak wyjdzie"?
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
Nic nie wyjdzie z zapylania pełnych lilii.Ta ich pełność,to pylniki i słupek przekształcone
w płatki,czyli narządów do zapylania nie mają.
Tygrysia jest triploidem,mogła by się krzyżować z tetraploidem,ale nie życzy sobie tego,
a na normalną,czyli diploida nawet nie spojrzy.Nie będzie tanga między nimi.
w płatki,czyli narządów do zapylania nie mają.
Tygrysia jest triploidem,mogła by się krzyżować z tetraploidem,ale nie życzy sobie tego,
a na normalną,czyli diploida nawet nie spojrzy.Nie będzie tanga między nimi.
W przyszłym roku kwitną.
Mirku!
Do kogo odpowiedź?
Czy może masz na myśli moje trąbki?
Do kogo odpowiedź?
Czy może masz na myśli moje trąbki?
Tak,Twoje trąbki zakwitną na przyszły sezon,część z nich na pewno.