Jeśli mogę pomóc w walce z mrówkami topodczas mojego pobytu u teściowej skuteczną metodą na mrówki w domu było przynoszenie kilku mrówek leśnych mieszkaliśmy niedaleko lasu . Mrówki leśne to wróg nr 1 dla zwykłych mrówek .Zostawiają swój zapach i wracają sobie do lasu . Teraz niestety mieszkam w starym domku z drewnianą podłogą gdzie przez szpary i szczeliny wchodzą mrówki . Taką inwazję przeżyłam w tamtym roku kiedy budząc się w łóżku byłam cała obleziona . Do lasu daleko .Sypałam najpierw preparat Bros pomogło na chwilę jest skuteczny ale nie na takie ilości . Potem były inne cuda nawet w mojej mięcie łaziły mrówki . Wreszcie trafiłam na preparat Expel . Zadziałał do dziś nie mam mrówek w domu , w szklarni też je nim załatwiłam . Niszczy nie tylko mrówki ale truje całe mrowiska . wkuchni wystarczy parę ziarenek cukru i granulki Exspela na noc . Rano po sprawie , jeśli nie to jeszcze raz . U mnie wystarczyło 2 razy . Nie mam mrówek do dziś .Pozdrawiam .
P o m o c y.Jedna z róż w moim ogrodzie,w tym roku rosnie chyba w mrowisku gdyż w koło bryły korzeniowej porusza się setki mrówek. Próbowałem wielu proponowanych sposobów i bez rezultatu,czy aby ta róza nie uschnie. Co mam robić?
Ja posypuje ich siedziby proszkiem do pieczenia - nie wiem dokładnie co w nim im przeszkadza , ale jest to skuteczny sposób , odziedziczony po mojej babci .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Ja też stosuję proszek do pieczenia. Są u mnie przynajmniej dwa gatunki mrówek; czerwone i czarne. Te pierwsze są większe i kąsają natychmiast po ingerencji w ich terytorium. Ale zauważyłem, że w pewnych warunkach (miałem jeszcze tunel foliowy), te czarne (chyba), miały skrzydła i robiły gniazda w kilku poziomach. Sypanie proszku do pieczenia, powoduje tylko przemieszczenie się gniazd a nie likwidację. Widzę to po przemieszczaniu się ich na trawniku. Bez ingerencji, robią znaczne szkody w trawniku. Pamiętam, że kiedyś, w latach 70 - 80 tych, stosowałem Sadofos i ten środek był zabójczy, ale obecnie nie moge znaleźć go w sklepach a pozatem stosowanie proszku do pieczenia uważam za bardziej humanitarne i ekologiczne.
Posadziłem rozsadę papryki chili do namiotu i po 4 dniach patrze ze listki są ponadgryzane i maja dziurki a wkoło chodzą mrówki jak je usunąć i czy to one mogły to zrobić dodam ze rzodkiewkę też mam ponadgryzaną i to nie ślimaki ani myszy bo chodzą tam tylko mrówki i nadgryzienia sa malutkie Pomocy
Witam kiedyś dawno mój wój na mrówki ,wykładał łenty lub liście od pomodorów i musze ci powiedzieć ,że pomagało ze względu na specyficzny zapach ,albo zatosój trutka na mrówki 250g - EXPEL
U mnie ten różowy proszek Brossa nie zadziałał za bardzo - nie chciały go zabierać. Kupiłam Substrala i jutro im sypnę. Ryją w truskawkach i hodują mszyce na świeżo posadzonym klonie. Agrest też już opanowały.
Witam
Proszę,może ktoś mi pomoże,jak zwalczyć mrówki na piwonii.
Od trzech lat moje piwonie nie mogą rozwinąć kwiatów.Już teraz mają dużo pąków ,które dosłownie oblepione są przez mrówki,później taki pąk żółknie i zamiera.Próbowałam wszystkich środków dostępnych w centrach ogrodniczych,żadnego skutku nie przynoszą.Będę wdzięczna za pomoc
Pozdrawiam
Witam. Mam podobny problem -piwonie w mrówkach (biegają j.w. do pąków i z powrotem) i oprócz tego mają podeschnięte, złożone na pół /tak wzdłuż liście. Listek rozwiją się normalnie po czym nagle kiedy już jest większy jakby podsycha i jego głuższe brzegi jakby podwijają się do góry. Czy to też mozę być sprawka mrówek? (zdjęciem nie dysponuję).
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
"Śpieszmy się kochać ludzi tak szybko odchodzą (...)"
Mam ten sam problem z mrówkami. Dzisiaj sprawdzę ten sposób z kawą.
Mrówki odstrasza również lawenda
"Dość często pąki kwiatowe piwonii są oblegane przez mrówki. Nie czynią one szkody kwiatom - żywią się bowiem słodką wydzieliną znajdującą się na okrywach pąków kwiatowych - choć przypuszcza się, że mogą przenosić zarodniki " - wypowiedź pochodzi ze strony www.kocham.kwiaty.pl