Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p
Od: 30 mar 2009, o 22:46

Post »

Obrazek to zdjęcie jednego w dołku okopanego, zakrywam na wieczór podwójną włukniną, ale dziś ma być zimno więc może rzucę na to jakiś koc albo coś.... trzymajcie kciuki............ trochę to męczące ale na parapecie już też marnieją, wybujałe i już nawet wąsy wypuściły, jeszcze ze dwa tyg i zakwitną. zresztą mam ich ze 40 , jak te padną to wsadzę następne- eksperymentować trzeba- szczególnie ze taka łaskawa pogoda dla nas............
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ogóras ładny , jak tylko nie wymarznie będzie żył . Towarowo niektórzy sadzą tak wcześnie na polach i jakoś ogóry żyją .

Trzymam kciuki , kozula
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

ogóry wciąż się trzymają- czy ktoś zna prognozę długoterminową- na najbliższe dwa tyg?? te przykrywaie jest troche męczace :D
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

peneloppe pisze:ogóry wciąż się trzymają- czy ktoś zna prognozę długoterminową- na najbliższe dwa tyg?? te przykrywaie jest troche męczace :D

Podałam w poprzedniej odpowiedzi link dla pogody 16 dniowej
Wkleję raz jeszcze.

http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm

Nadal podziwiam Cię za ogórki od pierwszej połowy kwietnia w gruncie :D

pozdrawiam :wink:
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

http://www.twojapogoda.pl/encyklopedia/ ... zonowa.htm a to na cały sezon- czyżby susze i upalne lato- a od września zimno :shock: grrryyyyy nie tak miało być ale za to maj cieplutki ;)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Penelopo, ta prognoza na sezon , przypomina mi pogodę z ub. roku , a zwłaszcza zimny i paskudny wrzesień. A w ogóle gdzie tam jest zaznaczone, że to dotyczy 2009-tego roku?
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dzisiejsza noc jeszcze miała być zimna - z tego co pamiętam potem miało być już cieplej w nocy...
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MagdaMisia pisze:dzisiejsza noc jeszcze miała być zimna - z tego co pamiętam potem miało być już cieplej w nocy...
To zależy w jakim rejonie Polski :wink: bo u mnie na południu do piątku mają być zimne noce.

pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Ogórki w pierścieniach

Post »

Mam pytanie; jakiej wielkości powinne mieć pierścienie, w których wysadza się ogórki pod folią, chodzi mi o wysokość i średnicę?
wodnik
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Średnica 20 cm , wysokość 22cm.

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

Obrazek 10 dni w gruncie , został ostatni ogórasek, ale ma się dobrze - o kurka zapomniałam go dziś przykryć :!: :!:
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

proszę powidzcie mi jaką ja mam ziemie bo ni mam pojęcia- na wierzchu robi się straszna skorupa i jest mało przepuszczalna- ale gliniasta to raczej nie... czy ze zdjęcia da się to wybadać??
Awatar użytkownika
peneloppe
200p
200p

Post »

Obrazek to jest poletko pod pomidorki, w prawo jest lekki spadek- jak prawidłowo ustawić grządki :?: :?: czy tak będzie według was będzie ok :?: Obrazek
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Arisz dzięki za informację.
wodnik
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Wyciągam ten wątek, bo wielkimi krokami zbliża się czerwiec. To miesiąc, w którym zaczynam się miotać, bo wiem co nastąpi. Pomidory i ogórki zaczną chorować, a na myśl o opryskach dostaję gęsiej skórki. W ub. sezonie poza pierwszym opryskiem zapobiegawczym Miedzianem, stosowałam Brawo, Amistar i Curzate na przemian. Pomidory i owszem były zdrowe i to długo, ale ogórki w końcu padły. Na szczęście przetwory były porobione.
W tym sezonie postanowiłam ograniczyć ilość preparatów, bo na pewno popełniałam błedy, kompletnie nie znam się na składach chemicznych itd jak i większość działkowiczów.
I tu prośba do fachowców ; postanowiłam użyć tylko Grevit-u 200SL na przemian z Previcur-em 607 SL na ogórki i pomidory. Choroby, jak zwykle, te same- zaraza ziemniaczana, mączniak, alternarioza, kanciasta plamistość, czy to wystarczy? Czy ochronię warzywa?
Czy dodać jeszcze jakiś preparat? Nie przypominajcie mi proszę, że może tak.... mlekiem ? Ten sposób to raczej pod osłony a nie do gruntu.
A może ktoś ma ustaloną listę preparatów, niezawodną i w miarę bezpieczną, tzn jak najmniej szkodliwą?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”