Ogórek - choroby, szkodniki
peneloppe pisze:ogóry wciąż się trzymają- czy ktoś zna prognozę długoterminową- na najbliższe dwa tyg?? te przykrywaie jest troche męczace
Podałam w poprzedniej odpowiedzi link dla pogody 16 dniowej
Wkleję raz jeszcze.
http://www.twojapogoda.pl/16dni.htm
Nadal podziwiam Cię za ogórki od pierwszej połowy kwietnia w gruncie

pozdrawiam

Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
http://www.twojapogoda.pl/encyklopedia/ ... zonowa.htm a to na cały sezon- czyżby susze i upalne lato- a od września zimno
grrryyyyy nie tak miało być ale za to maj cieplutki ;)

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zależy w jakim rejonie PolskiMagdaMisia pisze:dzisiejsza noc jeszcze miała być zimna - z tego co pamiętam potem miało być już cieplej w nocy...

pozdrawiam
Agnieszka
Ogórki w pierścieniach
Mam pytanie; jakiej wielkości powinne mieć pierścienie, w których wysadza się ogórki pod folią, chodzi mi o wysokość i średnicę?
wodnik
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wyciągam ten wątek, bo wielkimi krokami zbliża się czerwiec. To miesiąc, w którym zaczynam się miotać, bo wiem co nastąpi. Pomidory i ogórki zaczną chorować, a na myśl o opryskach dostaję gęsiej skórki. W ub. sezonie poza pierwszym opryskiem zapobiegawczym Miedzianem, stosowałam Brawo, Amistar i Curzate na przemian. Pomidory i owszem były zdrowe i to długo, ale ogórki w końcu padły. Na szczęście przetwory były porobione.
W tym sezonie postanowiłam ograniczyć ilość preparatów, bo na pewno popełniałam błedy, kompletnie nie znam się na składach chemicznych itd jak i większość działkowiczów.
I tu prośba do fachowców ; postanowiłam użyć tylko Grevit-u 200SL na przemian z Previcur-em 607 SL na ogórki i pomidory. Choroby, jak zwykle, te same- zaraza ziemniaczana, mączniak, alternarioza, kanciasta plamistość, czy to wystarczy? Czy ochronię warzywa?
Czy dodać jeszcze jakiś preparat? Nie przypominajcie mi proszę, że może tak.... mlekiem ? Ten sposób to raczej pod osłony a nie do gruntu.
A może ktoś ma ustaloną listę preparatów, niezawodną i w miarę bezpieczną, tzn jak najmniej szkodliwą?
W tym sezonie postanowiłam ograniczyć ilość preparatów, bo na pewno popełniałam błedy, kompletnie nie znam się na składach chemicznych itd jak i większość działkowiczów.
I tu prośba do fachowców ; postanowiłam użyć tylko Grevit-u 200SL na przemian z Previcur-em 607 SL na ogórki i pomidory. Choroby, jak zwykle, te same- zaraza ziemniaczana, mączniak, alternarioza, kanciasta plamistość, czy to wystarczy? Czy ochronię warzywa?
Czy dodać jeszcze jakiś preparat? Nie przypominajcie mi proszę, że może tak.... mlekiem ? Ten sposób to raczej pod osłony a nie do gruntu.
A może ktoś ma ustaloną listę preparatów, niezawodną i w miarę bezpieczną, tzn jak najmniej szkodliwą?