Jaką odmianę śliwy wybrać, jaką polecacie? Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jaka odmiana śliwki ?
Polecam Śliwę Cacanska Lepotica zaczyna owocować w 2 roku po posadzeniu i obficie a owoce ma średniej wielkości ok. 40g
Miałem 3 renklody niestety kazały na zbiór czekać 7 lat i niestety 2 Althana zachorowały ale została renkloda Ulena co do smaku to potwierdzam że są pyszne .
Oprócz renklod najbardziej mi smakowała Śliwa japońska Vanier która ma specyficzny aromat co prawda w 3 roku po posadzeniu jak zaowocowała to jeszcze nie miałem zapylacza ale z 60 metrów dalej rosła dziko rosnąca żółta śliwka czyli ałycza .
Śliwy japońskie wymagają oprysku na dziurkowatości i brunatną zgniliznę drzew pestkowych .
Miałem 3 renklody niestety kazały na zbiór czekać 7 lat i niestety 2 Althana zachorowały ale została renkloda Ulena co do smaku to potwierdzam że są pyszne .
Oprócz renklod najbardziej mi smakowała Śliwa japońska Vanier która ma specyficzny aromat co prawda w 3 roku po posadzeniu jak zaowocowała to jeszcze nie miałem zapylacza ale z 60 metrów dalej rosła dziko rosnąca żółta śliwka czyli ałycza .
Śliwy japońskie wymagają oprysku na dziurkowatości i brunatną zgniliznę drzew pestkowych .
Witam.
Od 2 lat opiekuję się działką w ROD, na której rosną Renklody (drzewa ponad 4m )niestety przez dwa sezony drzewka nie owocowały.Co powinienem zrobić by je pobudzić do owocowania?
Wykonać cięcie prześwietlające, czy jakiś oprysk , a może mam dosadzić jakiś zapylacz ?
Od 2 lat opiekuję się działką w ROD, na której rosną Renklody (drzewa ponad 4m )niestety przez dwa sezony drzewka nie owocowały.Co powinienem zrobić by je pobudzić do owocowania?
Wykonać cięcie prześwietlające, czy jakiś oprysk , a może mam dosadzić jakiś zapylacz ?
Pozdrawiam ED.
-
Czy nie było ani jednego owocu ?
Jakie opryski wykonałeś (czym) i dokładnie kiedy ?
Jakie opryski wykonałeś (czym) i dokładnie kiedy ?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ED99 jeżeli kwitną i nie owocują i kwiaty są zdrowe,to znaczy,że nie ma zapylacza albo pszczoły strajkują.
http://niepodlewam.blogspot.com/2013/12 ... -sliw.html
http://niepodlewam.blogspot.com/2013/12 ... -sliw.html
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pokrój i zagęszczenie korony nie ma wpływu na zawiązanie owoców.
-
Ja jak renklody nie pryskałem to miałem 5-15 owoców a w następnym roku jak popryskałem w terminie miałem 2 czubate wiadra . 

Pryskać to nie pryskałem ,bo nie wiem czym i kiedy .
Owoce były pojedyncze , bodajże zielone.
Chyba dobrym zapylaczem była by tu Królowa Wiktoria,tylko ona owocuje naprzemiennie.
Owoce były pojedyncze , bodajże zielone.
Chyba dobrym zapylaczem była by tu Królowa Wiktoria,tylko ona owocuje naprzemiennie.
Pozdrawiam ED.
Jaką polecacie śliwkę na przetwory oprócz węgierki?
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Renkloda Ulena.
A do zwykłych powideł ciężko jest znaleźć coś lepszego niż Węgierka Dąbrownicka,bardzo dobra odmiana tylko ma jedną wadę że potrzebuje zapylacza.
A do zwykłych powideł ciężko jest znaleźć coś lepszego niż Węgierka Dąbrownicka,bardzo dobra odmiana tylko ma jedną wadę że potrzebuje zapylacza.
-
Ja mam Wangenheima .Owocuje corocznie,samopylna i jest też zapylaczem,siewki nadają się na podkładki ,a powidła słodsze niż z innych węgierek.Dosadziłem Silvię.Skusiłem się po przeczytaniu opisów tej odmiany.Ano,zobaczymy.
-
Witam,kilka dni temu kupiłem na targu śliwki na powidła,jakieś węgierki.Co to może być za odmiana?Są rewelacyjne,nigdy nie jadłem tak słodkich śliwek!Nie mają też tej delikatnej cierpkości jak typowe węgierki.Mają mankament,pestka jest częściowo zrośnięta z miąższem i trzeba pomagać nożem,kolor zielonkawy,luźny,w tych pomarszczonych nawet mazisty.Podobna śliwa rosła w '60 u babci.Po dojrzeniu nie opadały ,pestka też nie odchodziła,a na powidła były zrywane,jak się całkiem pomarszczyły.Gotowania było tylko tyle,żeby można było wybrać pestki podczas mieszania.Gotowe powidła były wkładane w kamienne garnki i zapiekane na skorupkę w piecu chlebowym.Zawiązane tylko papierem, mogły stać i rok.

Może to Lubaszki ? (jakaś odmiana). Dojrzewają we wrześniu (te na zdjęciu są pomarszczone, a więc mocno dojrzałe), miąższ zielonkawy, jak dojrzały to b. słodki, pestka nie odchodzi od miąższu, kształt śliwek taki kulisto-owalny, nie taki "szpiczasty" jak u węgierki zwykłej. Pestka też mniejsza i mniej "kanciasta" niż u węgierek. Jeśli tak to wygląda, to z dużym prawdopodobieństwem będą to Lubaszki.
Widzę, że pestka odchodzi od miąższu dość dobrze. Z tego co wiem, jedną z cech śliw z grupy Lubaszek jest właśnie nieodchodzący miąższ. Chcąc wydobyć pestkę ze śliwki wyrywasz ją oblepioną miąższem (jak u owoców ałyczy popularnie nazywanych mirabelkami). U Twoich śliwek gniazda po pestce są gładkie. I kształt pestki nie ten. Wg mnie to nie jest Lubaszka jak wcześniej sugerowałem, a jakaś odmiana lub siewka węgierki.
-
Z tym dobrym odchodzeniem to duża przesada ,50% było wyciętych nożem.U normalnych węgierek pestka wyskakuje sucha a tu śliwki były nacinane wzdłuż i rozrywane,niejednokrotnie trzeba było zrobić dwa cięcia wzdłuż pestki,żeby ją wyciągnąć.