Moja mała dżungla
Re: Moja mała dżungla
Znalazłem w starym terrarium (stoi tak ponad rok) zasuszony mech, który o dziwo w niektórych miejscach jest zielony. Włożyłem go do wody i obłożyłem donicę monstery
mam nadzieję że sobie odżyje i się cały zazieleni i będzie utrzymywał wilgoć

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mech z czasem obrośnie całą powierzchnię podłoża co wpłynie na dłuższe zatrzymywanie w nim wody, przez co podłoże będzie wolniej przesychać. Dla epifitów nie jest to wskazane. 
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Naprawdę? Kurcze, to wygląda tak ładnie. Mimo wszystko go zostawię
a jak z palmami? Waszyngtonia robusta i daktylowiec kanaryjski mogą mieć taki mech?
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- norbert76

Wystarczy to łatwo sprawdzić używając np. wilgotnościomierza i porównać wskazania w podobnych warunkach otoczenia bez mchu i z mocno rozrośniętym za jakiś czas po upływie kilku dni od podlania.
Już sam fakt, że z reguły mech rośnie zazwyczaj tam, gdzie jest mokro o czymś mówi.
Chcesz zostawić, Twój wybór tylko to może mieć za jakiś czas konsekwencje. Może nie od razu, ale powiedzmy następnym okresie jesienno-zimowym.
Tutaj jest co nieco napisane w kwestii mchu:
viewtopic.php?f=19&t=6803
Inna sprawa, znając różne wymagania wodne mchu i Monstery gdzie podłoże nie może być cały czas wilgotne, to czy uda Ci się ten mech utrzymać w dobrej kondycji przez dłuższy czas.
Już sam fakt, że z reguły mech rośnie zazwyczaj tam, gdzie jest mokro o czymś mówi.
Chcesz zostawić, Twój wybór tylko to może mieć za jakiś czas konsekwencje. Może nie od razu, ale powiedzmy następnym okresie jesienno-zimowym.
Tutaj jest co nieco napisane w kwestii mchu:
viewtopic.php?f=19&t=6803
Inna sprawa, znając różne wymagania wodne mchu i Monstery gdzie podłoże nie może być cały czas wilgotne, to czy uda Ci się ten mech utrzymać w dobrej kondycji przez dłuższy czas.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Niesamowite, monstera wypuszcza kolejnego liścia
ta, która wypuściła nowego może miesiąc temu? Nie pamiętam dokładnie, ale chyba nawet z 3 tygodnie temu.

Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
-
margarethagar
- 100p

- Od: 11 mar 2021, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Super
dla mnie to jest zawsze straszna ekscytacja jaki będzie ten nowy. Ma dobre warunki to zasuwa w górę. 
Liść sobie rośnie z dnia na dzień

Grudnik nagle wypuścił mnóstwo łodyg. Ale jest w za małej doniczce, we wtorek przesadzam większość roślin, w końcu. Mam też posiane pomidorki koktajlowe. Już wschodzą
będą latem na balkonie.

Grudnik nagle wypuścił mnóstwo łodyg. Ale jest w za małej doniczce, we wtorek przesadzam większość roślin, w końcu. Mam też posiane pomidorki koktajlowe. Już wschodzą
Zapraszam
Moja mała dżungla
Moja mała dżungla
- norbert76

No i super.
Sobie wymyśliłem, że swojej adansonii będę codziennie robił jedno zdjęcie, żeby dokładnie dowiedzieć ile czasu trwa od pojawienia się zaczątku nowego liścia, aż po jego pełne rozwinięcie.
Sobie wymyśliłem, że swojej adansonii będę codziennie robił jedno zdjęcie, żeby dokładnie dowiedzieć ile czasu trwa od pojawienia się zaczątku nowego liścia, aż po jego pełne rozwinięcie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p

- Od: 3 gru 2019, o 19:43
- norbert76

Peters Allrounder 20:20:20.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Sukulencik36
- 200p

- Od: 3 gru 2019, o 19:43
I na ile Ci wystarcza 1kg? Bo cena zawrotna
i drugie pytanie, stosujesz do wszystkich roślin?
- norbert76

Na długo. Jego się stosuje normalnie 1gram na litr wody, w okresie jesienno-zimowym można połową zalecanej dawki.
Z czterech woreczków po 250g zużyłem może półtora.
Więc opłaca się.
Stosuję w zasadzie do wszystkich roślin, nawet do kwitnących. W przypadku sukulentów zmniejszam stężenie o nawet 1/4.
Z czterech woreczków po 250g zużyłem może półtora.
Stosuję w zasadzie do wszystkich roślin, nawet do kwitnących. W przypadku sukulentów zmniejszam stężenie o nawet 1/4.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta