Storczyki Storczykowej

Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dusia kwitnienia piękne, no a ten pędzik u Vandy to cudo. ;:2
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re

Post »

Storczykowa masz cudenka,a vanda ma ładny pedzik,a jaki kolor?
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tulipan998 pisze:Przecudne... :D , jak zakwitnie vanda to zrób jej piekną sesję , uwielbiam oglądać kwiaty vand :D . Niektórych phalaenopsisów Ci poważnie zazdroszczę :oops: :lol: :D , niektóre widzę tylko u Ciebie :D .
niestety oryginalnych nie mam zbyt wiele, mojakolekcja jest bardzo zwyczajna.
Storczykowa masz cudenka,a vanda ma ładny pedzik,a jaki kolor?
ta będzie różowa w kratkę. mam jeszcze fioletową w kropki, niebieską w kratkę i żółtą bez wzorka. wszystkie mają pędy. marzy mi się biała i czerwona...
Dusia,a ja jestem pewna,że nie minie miesiąc jak ujrzysz rozchylające się płatki swojej wandy.Miałam okazję obserwować to niezwykłe zjawisko u znajomej.Pęd rósł w oczach,czego i tobie życzę.
pędzik tej rózowej rośnie szybko, więc może w czerwcu zakwitnąć, ale fioletowa ma jeszcze bardzo malutki, a żółtej rośnie bardzo powoli, mimo, że puściła pęd pierwsza. niebieska też raczej szybko może zakwitnąć, o ile jej pęd nie okaże się "ślepy". on jest taki dziwny. nie jest okrągły na końcu, tylko lekko podłużny. z moich dorosłych Vand mam ją najkrócej, nigdy jeszcze nie widziałam jej pędów, ale może u niej to normalne. jej pęd ma inny kształt niż pędy pozostałych Vand.
w zeszłym roku ta różowa Vanda w kratkę rozwinęła się 21 czerwca, w dzień mojego wyjazdu na wakacje, a gdy wróciłam, wszystkie kwiaty były rozwinięte, żaden nie odpadł mimo 2 tygodni bez wody. w tym roku też może się w podobnym czasie rozwinąć.

a Phalaenopsisy też puszczają pędziki, przynajmniej niektóre. biały z różową warżką puszcza bardzo gruby pędzik, który może się czasem okazać keikiem. pędzik liodoro jest grubszy od poprzedniego, więc może mieć więcej kwiatów. ten nowy pędzik wyrósł na keiku liodoro i będzie jego pierwszym kwitnieniem (mój liodoro to jest roślina bez stożka i jej keiki w jednej doniczce, keiki wyszło spomiędzy liści starej rośliny).
maleńkie Vandy puszczają po 2 nowe korzonki, jedna rozgałęzia też stary. dorosłe Vandy puszczają nowe, grube korzenie i rozgałęzienia ze starych.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pędziki Vand i Phal. rosną. na razie nie pojawiają się żadne nowe. codziennie patrzę, czy pędzika nie puszcza bellina. jest w dobrym stanie, ma ładne listki, myślę, że powinna jeszcze w tym roku puścić pęd. nie umiem się doczekać, kiedy wreszcie wyrośnie, na pewno będę skakać z radości jeszcze bardziej niż przy pędach na Vandach. miniaturowe Phal. też puszczają pędy, jeden puszcza nawet 2. tak poza tym w mojej zwyczajnej kolekcji nic się nie dzieje. wszystkie storczyki mają się dobrze. te, co mają te żółtawe plamy, są bez zmian. nic nowego im się nie pojawia, normalnie rosną, niektóre nawet kwitną.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

A ja niestety jeszcze nie doczekałam się jeszcze własnego pędu tylko u Vandy, a mam ją już kilka miesięcy :( Obiecałam sobie,że kupię następną jak uda mi się tę doprowadzić do kwitnienia.
Gratuluję własnych kwitnień u Vand, Dusiu :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MariaTeresa pisze:A ja niestety jeszcze nie doczekałam się jeszcze własnego pędu tylko u Vandy, a mam ją już kilka miesięcy :( Obiecałam sobie,że kupię następną jak uda mi się tę doprowadzić do kwitnienia.
Gratuluję własnych kwitnień u Vand, Dusiu :)
Vandy (a przynajmniej te u mnie) najczęściej puszczają pędy wiosną, a kwitną latem. pędziki moich są coraz większe, zwłaszcza ten na rózowej bardzo szybko rośnie, bo ten na żółtej jak zwykle rośnie bardzo powoli. Vandy i Phalaenopsisy to jedyne storczyki, które udało mi się doprowadzić do kwitnienia. raz mi się udało doprowadzić do kwitnienia Dendrobium phal. i białą Cattleyę, ale to było dawno i nie wiem, jakim cudem zakwitły.
twoja Vanda tez może niedługo puścić pęd, chyba, że jest jeszcze za młoda, to wtedy nie. albo jej czegoś brakuje. na jakim ją trzymasz oknie i jak nawadniasz? z tego co wiem Vanda potrzebuje więcej światła niż Phal.

pędziki na Phal. też ładnie rosną. te, co kwitły, kwitną cały czas. na 1 oknie jest kolorowo, na drugim nic nie kwitnie, bo Vandy i parę Phal. są dopiero w pędach. nie umiem się doczekać kwitnień Vand i Liodoro. no i belliny, ale ona jeszcze nie puściła pędzika.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Trzymam ją na południowym oknie, kupiłam kwitnącą latem, mam jeszcze nadzieję,że zakwitnie. Zimą mam raczej chłodno, ok.17 stopni- stała w miejscu, teraz ruszyła, nowy korzeń i liść, nawożę trochę słabiej niż inne storczyki , poczekam jeszcze...
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MariaTeresa pisze:Trzymam ją na południowym oknie, kupiłam kwitnącą latem, mam jeszcze nadzieję,że zakwitnie. Zimą mam raczej chłodno, ok.17 stopni- stała w miejscu, teraz ruszyła, nowy korzeń i liść, nawożę trochę słabiej niż inne storczyki , poczekam jeszcze...
ja moje Vandy też trzymam na południowym oknie, są cieniowane, kąpię 2-3 razy w tygodniu. podobno do kwitnienia dobre jest, żeby w nocy było chłodniej niż w dzień. moich Vand jeszcze nigdy nie nawoziłam. zawsze wiosną puszczają pędy, a latem kwitną.

pozostałe storczyki mają się dobrze. lueddemanianę, która ma bardzo marne korzonki, wsadziłam do tego beżowego mchu i podlałam. mam nadzieję, że puści korzonki. bellina ładnie puszcza korzonki i listek. niektóre Phal. puszczają pędziki lujb odgałęzienia. dużo puszcza listki i korzonki. malutkie Vandy mają coraz więcej korzonków, jedna ma 2, a druga 3 nowe rosnące z tego "pnia", na którym są liście.
Phal. pink panther ma coraz większy keiki. oprócz keika puszcza nowy listek, pędzik i korzonek. ponad pół roku stał w miejscu, dopiero teraz ruszył.
rózowy mozaikowaty Phal. którego zdjęcia wstawiałam kilka lat temu ma jeszcze większy kwiat. gdy się rozwinął, miał ok. 8,5 cm, a teraz ma 10.
wczoraj narysowałam Phal. lueddemaniana, moje marzenie. kończę też zaczęty w wakacje haftowany obrazek z białym Phal. na fioletowym tle. niedługo zrobię fotki. jak skończę ten obrazek, zamierzam wyhaftować bellinę.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pędziki storczyków ładnie rosną. pęd rózowej Vandy rośnie tak szybko, że już za miesiąc może kwitnąć. żółta puściła pęd pierwsza, ale rośnie tak powoli, że nie zdziwię się, jak zakwitnie ostatnia albo wcale. moja skromna, zwyczajna kolekcja ma się dobrze.
Zrobiłam dzisiaj fotki rysunkom mojego wymarzonego Phal. lueddemaniana i paru obecnie kwitnącym storczykom. niestety rysunki trochę niewyraźnie wyszły na zdjęciach. ciężko zrobić zdjęcie rysunkowi, bo światło odbija się od ołówka i źle wychodzi na zdjęciach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Ładne rysunki :) Widać, że masz talent :wink:
Jeśli chodzi o kwiatki, to podobne warżki mają te trzy na zbliżeniach :roll:
A poza tym parapet masz kolorowy - biały wyróżnia się wśród innych, pozytywnie oczywiście :lol:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

białe Phalaenopsisy bardzo lubię. mam 3 (łącznie z tym, co jest w jednej doniczce z białym w bordowe ciapki). oprócz tego na zdjęciu mam jeszcze takiego o mniejszych kwiatach. kwitł w tym roku, miał ok. 20 kwiatów, potem przekwitł, przedłużył pęd i odgałęzienia i miał następne 10 kwiatków. ostatni kwiatek opadł kilka dni temu, ale już zaczyna puszczać nowy pęd.
te 3 na zdjęciach rzeczywiście mają podobne warżki, każdy z nich ma maleńkie policzki i nie mają wąsów. ale te woskowe i podobne tak mają.

cieszę się, że podobają ci się moje rysunki. te akurat nie są zbyt podobne, bo rysowane z pamięci. lueddemaniana jest trudna do narysowania, bo ma niejednolite płatki, tylko takie w jednym miejscu jaśniejsze, w drugim ciemniejsze. by było to widać na rysunku, normalnie pokolorowałam kwiatki ołówkiem i w niektórych miejscach rozmazałam gumką. chciałabym taką cudną lueddemanianę.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Skoro z pamięci rysowane, to pamięć też masz bardzo dobrą :lol:
A ten rysunek z prawej straaasznie, ale to straaasznie przypomina mi
phalaenopsis lueddemannianę z Twojego avatarka. Czy to miała być ona ;:88
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak, to miała być ona. ale nie muszą mieć takich samych kształtów, bo lueddemaniany mogą mieć różne kształty. na każdej fotce lueddemanian kwiaty mają trochę inny kształt. zdjęcie lueddemaniany, które użyłam do zrobienia avatarka, mam też na pulpicie, bo mi się strasznie ten Phal. podoba i bardzo chciałabym takiego mieć. to moje największe marzenie. kiedyś tak samo mocno marzyłam o niebieskiej Vandzie. mam nadzieję, że na lueddemanianę nie będę musiała czekać tak długo, jak na tą Vandę. niebieską Vandę kupiłam ponad 3 lata po tym, jak zaczęłam o niej marzyć. w końcu to storczyki bardzo trudne do zdobycia, ale botaniczne Phal. są jeszcze trudniejsze.
Awatar użytkownika
Danutka55
1000p
1000p
Od: 5 lut 2009, o 17:36

Post »

Piękne rysunki Lueddemaniany,a parapet bajecznie kolorowy.Twoja kolekcja nie jest ani skromna ani zwyczajna. Storczyki niezawodnie kwitną i to jest najważniejsze.
Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no kwitną i bardzo mnie cieszą swoimi kwitnieniami, ale moja kolekcja to nic w porównaniu z waszymi kolekcjami. chciałabym mieć kiedyś taką piękną kolekcję jak niektóre osoby z tego forum. chciałabym botaniczne Phal. bardzo mi się podobają, zwłaszcza lueddemaniana, violacea (różowa lub fioletowa), stuartiana, equestris, tetraspis. z ciekawszych hybryd podoba mi się jacqueline.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”