Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Zuz ja doprawdy nie wiem coś się tak przyczepiła tej ślicznej, żółtej róży. No przecież pięknie i zdrowo rośnie, do tego obficie kwitnie. No wybacz jej w końcu ten kolor. Jeden taki akcent w ogrodzie się nada, by podkreślić niebieskości i fiolety bylin. Nie sądzisz? :uszy
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żółtek ładnie kwitnie, też nie przepadam za tym kolorem, ale po zeszłorocznych oględzinach na forum, zaczęły mi się podobać żółte róże. Zwłaszcza jeśli bujnie kwitną :wink:

To zagadkowe zielone to nasienniki szafirka?
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Och jakie kolory cudne i to z kropelkami rosy, takie zdjecia po prostu uwielbiam. ;:138 Piękna róża, kocham każdy kolor a te ma jeszcze ciut odcieni..
Już widzę ostróżki u mnie dopiero pękają. Nadrobiłam przepiękne zdjęcia, życzę cudnego dnia. ;:196
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Zuza, a mnie się właśnie baaardzo podobają żółte róże. Tak fajnie rozświetlają ogród gdy rosną wśród iglaków. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyjemnie się ogląda tak piękne rośliny.I ładne kolorki.
Tą piwonijkę biała z brzegiem bordowym mam.Jeszcze z babcinego ogrodu :)
Czosnki, róże, tych nie trzeba chwalić.One zawsze siebie chwalą.Sa piękne!!
Zawciąg czerwony ciekawie wygląda.Jakoś nie znam tej roślinki :oops:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Zuza, tego szafirka masz bardzo wesolutkiego - widzę takiego pierwszy raz. Jest słodki ;:215
A bez jest przecudowny. Wielki, że ho ho!
Masz sporo jak dla mnie nowinek - pierwszynek, szczególnie jeśli chodzi o kolorki, np czerwony zawciąg ;:136
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza ślimaki na patelnię, :wink: też przerzucam przez płot, ale chyba wracają. ;:306 Rozchodnik ciekawy, będę podglądać, bo powiększam kolekcję, ale tylko okazałych. Czosnek bułgarski śliczny, no i bez dał popis. ;:oj Żółtek różany piękny, dodaje energii rabacie. ;:215 Warzywa pewnie już udało się posadzić, deszcz był im potrzebny. ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale on cudny, ile ma lat Zuziu?
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Z kwiatów Black Beauty koniecznie zrób nalewkę! Pewnie Ci to już pisałam! ;:223 Wszystkim to mówię. Nie dość, że będzie miała ciekawy kolor, to jeszcze ten aromat! ;:173 Koniecznie dodaj soku z cytryny!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

To i ja próbuję z konkursem: nasienniki tulipanów botanicznych.

A poza tym ten twój bez to mi się już śni po nocach. Takie to cudo. Nawet gdybym miała ciąć to bym chciała. Ale póki co kupiłam cisy... i zawilce wielokwiatowe. Budżet w tym miesiącu wyczerpany ;:306

Od jakiegoś czasu również podobają mi się żółte róże. W odpowiedniej scenerii, czyli w fioletach, mogłabym nawet mieć :;230

Pokazywałaś rabatę z Anabellkami? jakie mają towarzystwo? Nie mogę znaleźć.

Aha, i zdjęcie szafirka jest MEGA fajne.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Sabina, bez jak na razie rośnie w charakterze ozdobnym, ale w tym sezonie jakoś tak mocno sporo kwiatów wypuścił więc i owoców będzie więcej. Może coś popróbuje, się zobaczy Obrazek czytałam, że z tej odmiany też można Obrazek
Lucynko, ja zastanawiam się czy tej szkarłatki nie trzymać w donicy. Anita trochę mnie nastraszyła że zniszczyła jej roślinkę rosnącą obok (nie pamiętam, chyba iglaczka jakiegoś) a teraz Ty piszesz że tak ekspansywnie się rozsiewa ;:202 Ciekawe czy w donicy da radę, podobno ona korzeń ma palowy. Mam jedną mocno wysoką donicę, może w niej spróbuję, zobaczymy Obrazek
Nie wiedziałam czy z mojej odmiany bzu też można robić przetwory, ale jednak można http://dammera.pl/pl/oferta/drzewka-i-k ... da-039,348 Nawet przepisy są Obrazek
Małgoś, ja za żółtkami nie przepadam, ale ta pomyłkowa to przez zasiedzenie została ;:306 Co nie znaczy że jej kiedyś nie wyeksmituję Obrazek Tylko wtedy będę musiała ją zniszczyć, bo jak już Ci pisałam nie da rady jej inaczej wykopać Obrazek Z chęcią będę podglądała Twoją Evę z tymi pięknymi, pierzastymi listkami Obrazek
Malvy, a wiesz że z tego bzu co mamy tez można robic przetwory ;:oj Powyżej do Lucynki wstawiłam link z przepisami Obrazek
Aga, ja tez unikam żółtych róż... ale cóż począć jak taka pomyłka zagnieździła się i za nic nie chce opuścić swojego miejsca żeby rosnąć gdzie indziej. A póki co uśmiercić nie mam sumienia ;:185
Iwona-Iwonka1, tak, to nasienniki korony cesarskiej. Nie myślałam że ktoś odgadnie a tu proszę Obrazek
Co do mojego bzu to jak bym wiedziała że ten potwór tak rośnie, to też pewnie szukała bym kolumnowego Obrazek z chęcią będę go podglądała u Ciebie.
Anka, żółtek kwitnie jak szalony, ale od zeszłego sezonu łapie plamistość. Nigdy wcześniej jej nie miał. Chyba jak do ogrodu przybyło więcej róż, to i choróbska chętniej tu zaglądają :evil:
W zeszłym sezonie dałam jej w nogi okrąg z lawendy a na jesień jeszcze do okręgu wrzuciłam dwie the fairy. Zobaczymy jak ten zestaw będzie wyglądał jak wszystko zakwitnie Obrazek
Sylwia, powiem Tobie że te różę to mogła bym polecić wszystkim którzy lubią żółte róże. Kwitnie pięknie i to nie tylko z bliska, ale już z daleka pięknie się prezentuje. Nie przewiesza się, nie cierpi z powodu deszczy... Szkoda że nie można zmienić koloru róży podsypując coś pod nią tak jak w przypadku hortensji ogrodowych Obrazek
Kasia, ta róża nie dojrze że ma plamki czerwieni na początku, to potrafi rozwinąć się na czysto białą z różowym rumieńcem ;:oj
Zeszły rok:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dorota, no szkoda że nie udało mi się dowiedzieć imienia tej żółtej panienki, bo szczerze mogła bym ja polecić amatorom żółtego kolorku Obrazek
Ania-anabuko1, ta piwonia to festiva maxima, zaczyna jako jedna z pierwszych u mnie. A zawciągi co roku dokupuję jak znajdę w nowym kolorku. Biała, jasny fiolet, ciemny fiolet i czerwona przezimowały bezproblemowo, za to variegata o pstrych listkach nie dała rady tej marnej zimie :?
Beata, szafirek to jakaś nowinka kupiona jesienią. Już myślałam że nie dał rady, a tu okazuje się że on się budzi jak innych już dawno nie ma. Bez jak bym go nie cięła rokrocznie mocno, to chyba pół ogrodu już by mi połknął Obrazek A zawciąg czerwony tez wypatrzyłam w zeszłym roku no i nie mogło go zabraknąć w mojej kolekcji :uszy
Sonia, ślimaki na patelnię ;:202 błłłłeee Obrazek A warzywa nadal w doniczkach ;:131 W weekend mam gości i znów lipa. Jak tak dalej będzie to zacznę plony zbierać z donic Obrazek
Iwona-iwona0042, pytasz o bez? Bez ma teraz czwarty sezon, ale takiej postury i to był już w drugim roku po posadzeniu. Nie polecam do małych ogrodów, no chyba że ktoś lubi sekator jak ja Obrazek
Miłka, znalazłam przepis na wino i sok, ale jak masz jakiś sprawdzony na nalewkę to chętnie się z nim zaznajomię ;:198
Jolka, niestety nagrodę zgarnęła Iwona, to nasienniki korony cesarskiej. Trzymam jeszcze, ciekawe czy z tych nasion da się uhodować młode koronki ;:oj
Jak uda ci się kupić Black Beauty to posadź gdzieś w słońcu, ma wtedy mocno ciemne liście. W cieniu nie będzie go widać :lol:
A wiesz że żółtka podsadziłam okręgiem z lawendy i różą the fairy ;:oj Zobaczymy jak się ten zestaw spisze.
Annabelki rosną pod tujami na tyłach różanki w towarzystwie... wszystkiego :;230 Różanka wchłonęła już wszelakie byliny jakie w swoje łapki udało mi się dostać, a ostatnio trafiło tam jeszcze chyba z dziesięć dalii ;:306 Nie wiem czy jeszcze można to nazwać różanką. Tam jest praktycznie wszystko, nawet miskanta już tam wcisnęłam Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale po co uśmiercać? Piękne kwiaty, pewnie zapach też cudny. Sama radość.
A i ja się zaczynam przekonywać do tego koloru.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tam przepis od razu! Zrywasz kwiaty, ubijasz w słoiku (jak najmniej gałązek), dajesz cukru (tyle ile lubisz, albo miodu i cukru) i cytrynę wciskasz i wódką zalewasz, można podmocnić spirytusem. I tyle!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, ta żółcielka jest śliczniutka ;:oj I niestety muszę ci powiedzieć, że u mnie sporo róż już teraz złapało choróbska. Nawet nie chcę myśleć co to będzie w kolejnych miesiącach :roll:
Nalewka z czarnego bzu ;:204 kolejny powód żeby sprawić sobie jedno krzaczysko :;230
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Zuziu ale pedzisz chcąc u Ciebie coś napisać musiałam się cofnąć kiklka stron ;:306 bez potwór śliczny - mam , jeszcze co prawda młodą sadzonkę ale już widzę go oczyma wyobrazni co mnie czeka :heja
Co do żółtków na rabatach to też nie lubię tego kolorku w sezonie -wyjątek stanowi wiosna , tam to wszelka pstrokacizna jest mile widziana.
Ps.kupiłaś rozplenicę wertigo???
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”