Papryka do gruntu. Część 6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p
Od: 23 maja 2015, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 6

Post »

Faworyt pisze: Tydzień-półtora po posadzeniu dostaje pod korzeń nawóz wieloskładnikowy.Następne dokarmiania prowadzę już tylko dolistnie saletrą wapniowo-magnezową na którą papryka świetnie reaguje.Wapń jednocześnie zabezpiecza owoce przed suchą zgnilizną,która potrafi zdziesiątkować owoce przy niedostatecznej ilości tego składnika.

Ja też miałem w tamtym roku problem z zgnilizną wierzchołkową i chętnie zastosuję u siebie oprysk dolistnie saletrą wapniowo-magnezową , bo w tym sezonie będzie około 50 sadzonek w gruncie .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

baskino2016
Można i podsypać rośliny.Ja powiedziałem Ci o mojej metodzie dolistnej bo taką mam sprawdzoną i wygodną jednocześnie dla mnie.

A wracając do suchej zgnilizny,to ona pojawia się na owocu jako pierwsza,wtórnie to miejsce jest atakowane przez grzyb z grupy alternaria.Jak miejsce zaschnie często w tym miejscu wypada dziura w owocu.
Jak ja podchodzę do pierwszego międzywęźla moje ;:167 robi się twarde jak głaz. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku, jeżeli wsadzę papryki do gruntu nawożonym rzędowo końskim złotem, to potrzebne będzie dodatkowe nawożenie nawozem wieloskładnikowym, czy też wystarczy oprysk saletrą wapniowo/ magnezową?

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja Irenko ostatnimi latami nie miałem obornika pod ręką więc na start musiałem im coś dać.A ziemię mam kiepską.Ty masz "złotko"tylko też z nim nie przesadzaj bo nadmiar azotu w formie amonowej,szczególnie w mineralnym nawożeniu powoduje zasolenie podłoża co skutkuje pojawieniem się SZW.Podobnie jak dłuższe przesuszenie gleby.Także wszystko z umiarem,szczególnie jak nie znamy składu ziemi. ;:108
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Witku dzięki, myślę, że nie będzie tak źle, aż tak dużo tego końskiego złotka nie zakopałam. :D
Czytałam o dużym zapotrzebowaniu nawozowym papryk i wolałam się upewnić.

Pozdrawiam Irena
baskino2016
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2016, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Faworyt a czy taka saletrę wapniowo-magnezową w granulacie sie rozpuszcza czy ta co Ty uzywasz do oprysku to zupelnie inna (odrazu kupowana w płynie a nie w granulacie) wiem ze to moze glupie pytanie ale jeszcze nie bardzo sie na tym znam wiec wole zapytac.
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

To może jeszcze ja się zapytam ile dać saletry wapniowo-magnezowej na 10l wody dolistnie .
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

baskino2016
Ostatnie dwa lat używam granulatu -Calcinit i płynnej saletry wapniowo-magnezowej.
Calcinit bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. ;:108
lunatyk
Saletra wapniowo-magnezowa(płynna)
-młode rośliny(30-40ml./10 litrów wody
-rośliny starsze i owocujące (max.do 100ml./10litrów wody
Calcinit:
-młode(30g./10litrów wody)
-starsze(max.do100g./10litrów wody.
Podane dawki są do dokarmiania dolistnego.
Zasilać należy wczesnym ranem lub późnym popołudniem-nigdy w pełnym słońcu.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
lunatyk
200p
200p

Post »

Faworyt bardzo dziękuję , a czy możesz jeszcze powiedzieć jak często pryskasz dolistnie ?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lunatyk
W ubiegłym roku paprykę sadziłem 23 maja i na początku nie trafiła na dobre temperatury nocami więc zeszło trochę zanim się zebrała w sobie.Pierwszy oprysk dolistny miała 5 czerwca.Następne są zależne od tego jak rośliny rosną więc musisz obserwować.Ja zasilałem co 10-14 dni tak mniej więcej.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Faworyt, czy taka mikstura wapniowa byłaby odpowiednia dla papryki?

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Witku, wyjaśnij mi proszę:
Tydzień-półtora po posadzeniu dostaje pod korzeń nawóz wieloskładnikowy.
Jakiego nawozu używasz?
Ja po zeszłorocznych Twoich radach zaczęłam stosować dolistnie co 7 dni saletrę wapniową w stężeniu 10gr (1 dkg)/ 1 litr i urodzaj słodkich papryk przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Do tej pory nigdy nie zebrałam tak ładnych i zdrowych papryk, mimo ze moja gleba jest typowo magnezowo-wapienna. Zawsze uważałam, ze czym jak czym ale wapniem nie potrzebuję moich roślin dokarmiać, a tu niespodzianka, znaczy to że coś blokuje pobieranie wapnia z podłoża i dopiero po dokarmieniu dolistnym są efekty.
Skoro tak to chętnie wypróbuję inne Twoje pomysły co do nawożenia.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto kręcz szyji mam po obejrzeniu zdjęcia, ;:306 ale doczytałem.Nada się,tylko z tą różnicą że Calcinit którego używam ma wyższe wartości azotu i wapnia.Ja mam gdzieś w domu jeszcze Wapnovit w formie płynnej.
Beatko obecnie mam wieloskładnikowy Rosasol,którego również używam do fertygacji pomidorów. Chemik ze mnie nie jest najlepszy ,ale z tego o ile dobrze pamiętam kiedyś czytałem o tym że nadmiar azotu w formie amonowej zakwasza glebę(saletra amonowa,mocznik,siarczan amonu) a co za tym idzie blokuje pobieranie potasu,fosforu,magnezu i właśnie wapnia.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Megi, Faworycie, dziękuję za informację. ;:167 Pisząc o otworach myślałem o słonecznicy okrężówce (Helicoverpa armigera). Jednak wolę suchą zgniliznę...
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drako
Suchej zgnilizny też nikomu w tym roku nie życzę mieć,tylko zdrowych roślin i obfitych zbiorów papryki. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”