Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niecierpliwie czekam na wiosnę cz. 29

Post »

Dzień dobry i wieczór. ;:196
Przyszłam się przywitać w ten dziwny ni to zimowy, ni to wiosenny, ni to ... no właśnie: jaki dzień? ;:218
Rano było dość przyzwoicie. Trochę deszczu, troszeczkę słońca, dużo chmur, a od południa pada i pada.
Pewnie deszcz potrzebny. Niech wsiąka w spragnioną ziemię, ale człowiekowi w taka pogodę nic się nie chce. ;:223

Życzę Ci więc poprawy pogody i dobrego wieczoru. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No tak, były zasiewy :D
Teraz chyba trochę później się tym zajmę.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko a co byś powiedziała na śnieg? bo u mnie jest biało :D
Wczoraj wiosna dzisiaj zima i mokro. Wczoraj poruszałam się na powietrzu dzisiaj zalegam fotel :uszy
Właściwie mamy jeszcze co najmniej miesiąc do wypatrywania wiosny ;:219
Ciekawego wieczoru! ;:196

Aguś u mnie śnieg za oknem i też inaczej patrzę na moje zielone maleństwa :?
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40

Post »

Marysiu zerknij do swych mądrych książek, kiedy ja teraz mogę paprykę posiać? Bo ja już się gubię- co kalendarz to inna opinia...
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adziu od 16 lutego jest dobry czas na sianie, a 20 dobry czas dla roślin których plonem jest owoc to ja rozumiem, że w tym dniu można siać paprykę ale i pomidory :D Nie wiem jak będzie z tym, że ja moczę już nasiona papryki :?:
A w ogóle to z postanowieniami wszelkimi zaczynamy nowy rok z postanowieniami rzucenia palenia, uprawiania sportów i odchudzania się, a tak koło 5 stycznie nam to przechodzi. Podejrzewam, że z kalendarzem biodynamicznym będzie tak samo. Szczególnie jak nastanie szczyt marcowego siania! bo albo 1 marca a co jak ktoś nie będzie miał czasu? to musi czekać dwa tygodnie...no chyba go rozniesie :;230
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40

Post »

Ja nigdy nie siałam zgodnie z księżycem i w tym roku chciałam spróbować, czy jest różnica. A że M mnie zaopatrzył już w ziemię, to aż mnie nosi.... Posiałam sałatę i pietruchę naciową ;:224
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Adziu według mnie teraz jest czas obojętny ani nie najlepszy, a w każdym razie nie jest zły do siania. Ja często kalendarze kupowałam , czytałam , początkowo siałam według a potem....szłam na żywioł ;:306
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja wysiałam papryki ostre bo one potrzebują dużo czasu na zawiązanie owoców. Już wykiełkowały. \Papryki słodkie posiałam dziś. Pomidory posieję dopiero za tydzień, może dwa. Dzień będzie dłuższy, może nie będą wybiegać. Sałata już kiełkuje, jak się pokarzą pierwsze listki to wystawię na dzień na dwór a na noc będę zabierała do domu.
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59

Post »

Witam Marysiu. Dzisiaj wzięło mnie na kopanie gdyż chcę zrobić nową rabatkę. Miejsce znajduje się obok nieczynnego już szamba przelewowego gdyż musiałam się podłączyć do kanalizacji. Część jesienią przykryłam kartonem, pod karton dałam trochę kompostu a na wierzch poszła słoma. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że kwiaty będą dobrze rosły, bo w ziemi jest dużo dżownic i się ładnie rozsypuje. Mam zamiar tam zasadzić róże,piwonie, lilie, kany które wczoraj zamówiłam sobie w Benexie bo jest promocja. Posadzę również jednoroczne, które myślę sama wyhodować.
Mam pytanie co mogę posadzić czy posiać na kręgach betonowych które przykryje cienką warstwą ziemi?
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu dobra myśl z wystawianiem sałaty na dzień na zewnątrz, bo ona zawsze taka rachityczna. Na razie posiałam w tunelu więc tam będzie dobrze rosła, ale mam takie różne odmiany z którymi pobawię się jak radzisz ;:215
Papryki ostre siałam na wacikach z kroplą wody utlenionej i nie chciały za nic wykiełkować, a jak położyłam na glebie od razu pokazały kiełki ;:oj

Justysiu marzę o kanalizacji mojej wsi, ale niestety ważniejszy był pałac dla wójta i moja część musi czekać kolejne 2 lata. Co prawda wiem, że ogród przeszedłby rewolucję ale zyskałabym tyle miejsca co Ty :D Zależy jaka warstwa ziemi i co chcesz sadzić, na pewno można rośliny płytko korzeniące się i jakieś skalniakowe, a może zrobisz tam niewielki skalniaczek?
Nigdy nie zamawiałam roślin w tej firmie i ciekawa jestem ich jakości.
justysia138
50p
50p

Post »

Marysiu. Zamawiałam jesienią w tej firmie róże, lilie. liliowce, irysy i narcyzy. Wszystko było super zapakowane, opisane sadzonki i cebule dorodne. Zobaczymy jak w tym roku urosną. Skalniaka nie chce tam robić nasypie tylko cieńką warstwę ziemi i zastanawiam się co by tam urosło wokół będzie rabata. Wracając do kanalizacji to dostałam 100zł mandatu że nie zajrzałam na stronę gminy że kanalizacja działa i się do niej nie podłączyłam.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justysiu ciekawa jestem czy ja nie powinnam wystawić gminie mandatu, że mnie zwodzi od kilku lat i ciągle słyszę za dwa lata. To posadź tam jednoroczne, a jak dasz grubszą warstwę to sadź na próbę. Na pewno nie rośliny o korzeniu palowym ale płożące mogą być ...może barwinki teraz są takie różne ładne odmiany :D
justysia138
50p
50p

Post »

Mam czas do wiosny to pewnie coś wybiorę żeby tam posiać czy posadzić. Dziękuję za radę. Może jeszcze ktoś coś podpowie.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Marysiu w Benexie robię zakupy i nie narzekam, cebulki ładne, zdrowe mają, a i koszt przesyłki nie za duży bo 9 zeta.
W zeszłym roku m.in. kupiłam od nich kany i ładnie zakwitły ;:32 jedynie piwonie są małe bo po jednym oczku mają ale cóż chcieć za 6,00 czy 9,00zł a w tym roku będą już na pewno większe. A jesienią kupiłam tulipanki :tan śliczne hiacynty i rannik cylicyjski :heja
Nie zawiodłam się na tej szkółce.
Miłego wieczoru ;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Ja też robiłam zakupy w Benexie i zawsze byłam zadowolona.
W tym roku wróciłam do nich i złożyłam dość duże zamówienie.

Dobrej nocy, Marysiu ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”