Jolu - April ha, ciekawa jestem, kto gotuje w domu, skoro nie Ty, a brak obiadu doprowadza Cię do łez?

Widziałam u Ciebie, że Twoje tulipany jednak się podniosły po pogromie

U mnie zniechęcenie z kilku przyczyn, dobrze, że nie zaliczyłam gradu, bo to już by mnie chyba dobiło... Dla Ciebie tulipany w Twojej ulubionej kolorystyce - Dream Touch
Aniu - Annes77 Werona to super tulipan

Bałam się trochę, jak będzie wyglądała rabata, bo nie miałam wcześniej żadnego doświadczenia z żółtymi tulipanami, ale jest super i duża zasługa w tym właśnie Werony. Dodatkowo kwitnie już od 2 tygodni, więc nie tak krótko.
Larissa bardzo mi podpadła w zeszłym roku, zobaczymy co pokarze w tym... Dla Ciebie Aniu barkowa Werona
Grażynko - kogra tak, liliokształtne są niesamowite

Szkoda, że w tej grupie jest tak mało odmian - trzy lub cztery podstawowe i... koniec. Tej jesieni skuszę się chyba wreszcie na Burgundy
Dla Ciebie Grażynko liliokształtna Marylin
Matti - Tulap nie wiem czy u Ciebie wyrosły Negrita zamiast Blue Wow

Musisz zobaczyć jak
bardzo ten tulipan jest napakowany. Blue Wow jest z tej samej rodziny co Ice Cream, więc płatków powinien mieć multum

Belicię chwalisz? Jak na razie jest to u mnie mega-rozczarowanie
Zobaczymy, może jeszcze zmienię zdanie... Dla Ciebie w takim razie Belicia:
Zuziu - sweetdaisy ano, Negrita jest fajnym tulipanem, ale mnie się trafiła w zestawie z jakimś innym (jak dotąd nn) i tenże zestaw przyprawia mnie o palpitację

. Co do Twoich tulipanów - niektóre u mnie też wyrosły jakieś skarlałe... Nie zidentyfikowałam jeszcze przyczyny...
Teraz ich nie ruszaj - poczekaj, aż liście zaschną. Może jednak zakwitną? Dla Ciebie Zuziu słodki Aveyron:
Dorotko - dorotka350 o tym, jak kucharz je przyrządził nie ma wzmianki, można puścić wodze fantazji

. Taka jesteś wrażliwa na punkcie grzybów? Ciekawa jestem jakie gatunki nie zachęcają Cię do ich spożycia? Pewnie te blaszkowe... Przyznam się, że ja też nie zbieram np. gołąbków (mam na myśli grzyby, nie te zawijańce w kapuście

)
Ty również masz dużo tulipanów - wiele takich samych jak ja

Co do wykopywania... nie jest to najfajniejsza ogrodowa praca, ale cóż zrobić? Takiego miszungu, jaki mam teraz, nie zostawię

... Dla Ciebie Dorotko Queensland:
Justynko - duju tulipany, podobnie jak większość innych roślin, kupuję w internecie. Kilka sezonów doświadczeń pozwoliło mi zidentyfikować te sklepy, w których kupować nie należy

. Dla Ciebie Negrita z towarzystwem:
Gabi - Gabriela niby mam kolorystycznie dobrane, ale niektóre kolory trzeba zobaczyć na żywo, żeby skomponować je idealnie. Najgorzej jest z doborem pory kwitnienia - niektóre odmiany, które kupowałam jako wczesne, zakwitły dopiero teraz

burząc misternie planowane nasadzenia

.
Masz rację co do Larissy - moja w pierwszym roku zachowywała się tak samo jak Twoja i byłam nią oczarowana. Dopiero w ubiegłym roku mnie wkurzyła. Będziesz eksperymentować z innym jej przycinaniem? Hm, może warto spróbować, a może trzeba jej więcej nawozu dołożyć?

Dla Ciebie Gabi La Belle Epoque (też im muszę zmienić miejscówkę):