Ogród różą malowany - część II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród różą malowany - część II

Post »

Kochana mam nadzieję, że poradzisz sobie ze wszystkimi "plagami egipskimi" w swoim Ogrodziu bez wpadania w dół sięgający prawie że jądra ziemi i nie znikniesz nam z forum. Szantażyk... jak tak zrobisz to ja przez Ciebie też popadnę w doła i będziesz mieć mnie zwyczajnie na sumieniu. ;:170 Jestem z Tobą. Też mam mszycę! I to na Doktorku. Dziś ręcznie paskudy rozgniatałam. I dzięki tej czynności znalazłam pierwszy pączek! :tan Cieszy mnie ogromnie, bo sadzony był jegomość zeszłej wiosny i nie uraczył mnie w sezonie nawet jednym kwiatkiem. ;:124
Elwi i mnie wydawało się, że maziaje zacierały się z wiekiem na takim Flaming Flag. A w tym roku one otworzyły się już takie "rozmyte".
Piękne zestawienie Flamingów z Purple Lady. Jak spojrzałam na zdjęcie to myślałam, że to Queen of the Night. ;:oj I już miałam krzyczeć zazdrosna, byś zdradziła sekret co im zrobiłaś, że one takie niziutkie? ;:306 No ale doczytałam, że to Purpurowa Pani. U mnie Królowa góruje nad Flamingami. ;:131
Ach, żebym ja pamiętała, by na jesieni zamówić sobie tę super pachnącą Margaritę. :oops: (zapisałam w kajecie -jest więc szansa :wink: )
A Angelique to ja już sama nie wiem jak zamówić, by go dostać. Stele mam pomyłki. :evil: O! Wiem! Zamówię sobie Pink Star! :lol:
Ślę buziaczki i lecę obrabiać swoje zdjęcia. ;:173
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu - April ha, ciekawa jestem, kto gotuje w domu, skoro nie Ty, a brak obiadu doprowadza Cię do łez? Obrazek
Widziałam u Ciebie, że Twoje tulipany jednak się podniosły po pogromie :D U mnie zniechęcenie z kilku przyczyn, dobrze, że nie zaliczyłam gradu, bo to już by mnie chyba dobiło... Dla Ciebie tulipany w Twojej ulubionej kolorystyce - Dream Touch
Obrazek

Aniu - Annes77 Werona to super tulipan ;:215 Bałam się trochę, jak będzie wyglądała rabata, bo nie miałam wcześniej żadnego doświadczenia z żółtymi tulipanami, ale jest super i duża zasługa w tym właśnie Werony. Dodatkowo kwitnie już od 2 tygodni, więc nie tak krótko.
Larissa bardzo mi podpadła w zeszłym roku, zobaczymy co pokarze w tym... Dla Ciebie Aniu barkowa Werona
Obrazek

Grażynko - kogra tak, liliokształtne są niesamowite ;:108 Szkoda, że w tej grupie jest tak mało odmian - trzy lub cztery podstawowe i... koniec. Tej jesieni skuszę się chyba wreszcie na Burgundy ;:224
Dla Ciebie Grażynko liliokształtna Marylin
Obrazek

Matti - Tulap nie wiem czy u Ciebie wyrosły Negrita zamiast Blue Wow ;:185 Musisz zobaczyć jak
bardzo ten tulipan jest napakowany. Blue Wow jest z tej samej rodziny co Ice Cream, więc płatków powinien mieć multum Obrazek Belicię chwalisz? Jak na razie jest to u mnie mega-rozczarowanie ;:oj
Zobaczymy, może jeszcze zmienię zdanie... Dla Ciebie w takim razie Belicia:
Obrazek

Zuziu - sweetdaisy ano, Negrita jest fajnym tulipanem, ale mnie się trafiła w zestawie z jakimś innym (jak dotąd nn) i tenże zestaw przyprawia mnie o palpitację Obrazek. Co do Twoich tulipanów - niektóre u mnie też wyrosły jakieś skarlałe... Nie zidentyfikowałam jeszcze przyczyny...
Teraz ich nie ruszaj - poczekaj, aż liście zaschną. Może jednak zakwitną? Dla Ciebie Zuziu słodki Aveyron:
Obrazek

Dorotko - dorotka350 o tym, jak kucharz je przyrządził nie ma wzmianki, można puścić wodze fantazji Obrazek. Taka jesteś wrażliwa na punkcie grzybów? Ciekawa jestem jakie gatunki nie zachęcają Cię do ich spożycia? Pewnie te blaszkowe... Przyznam się, że ja też nie zbieram np. gołąbków (mam na myśli grzyby, nie te zawijańce w kapuście Obrazek)
Ty również masz dużo tulipanów - wiele takich samych jak ja ;:215 Co do wykopywania... nie jest to najfajniejsza ogrodowa praca, ale cóż zrobić? Takiego miszungu, jaki mam teraz, nie zostawię Obrazek... Dla Ciebie Dorotko Queensland:
Obrazek

Justynko - duju tulipany, podobnie jak większość innych roślin, kupuję w internecie. Kilka sezonów doświadczeń pozwoliło mi zidentyfikować te sklepy, w których kupować nie należy Obrazek. Dla Ciebie Negrita z towarzystwem:
Obrazek

Gabi - Gabriela niby mam kolorystycznie dobrane, ale niektóre kolory trzeba zobaczyć na żywo, żeby skomponować je idealnie. Najgorzej jest z doborem pory kwitnienia - niektóre odmiany, które kupowałam jako wczesne, zakwitły dopiero teraz ;:oj burząc misternie planowane nasadzenia Obrazek.
Masz rację co do Larissy - moja w pierwszym roku zachowywała się tak samo jak Twoja i byłam nią oczarowana. Dopiero w ubiegłym roku mnie wkurzyła. Będziesz eksperymentować z innym jej przycinaniem? Hm, może warto spróbować, a może trzeba jej więcej nawozu dołożyć? Obrazek Dla Ciebie Gabi La Belle Epoque (też im muszę zmienić miejscówkę):
Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elwi, wiem, że to dla Ciebie żadne pocieszenie, ale u mnie znalazłam wczoraj na Therese Bugnet podcięty pączek. To oznacza znowu kwieciaka :twisted: W zeszłym roku zniszczył mi większość pąków. Zbierałam co mogłam i wydawało mi się, że nic nie przeoczyłam...A jednak w tym roku ta zaraza pojawiła się ponownie. Boję się, że zaatakował też inne róże. A jeśli nawet jest tylko na Therese, to i tak kwiatów zobaczę pewnie niewiele :cry:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Werona - co za piękny tulipan ;:oj Musi pięknie wyglądać Twój ogród z taką ilością tych kwiatów ;:333
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Elwiś ;:196!
Daj spokój, te parę robaczków wytłuczesz bez trudu, grzyby opryskasz jakimś zajzajerem i git.
Faktem jest, że łatwo mi to mówić, bo jeszcze żadnej z tych plag u siebie nie stwierdziłam. Żegnam się za to z rykiem z ulubionymi roślinami. Gdzie wy, moje lisie ogonki i cudne jesienne białe zawilce ;:145. Nawet koronne agapanty ogłosiły strajk i nie robią pączków;:174. Że też natura zawsze się uprze, żeby wykończyć te ulubione rośliny ;:219, a taki wredny dzwonek jednostronny panoszy się i mnoży jak pchły na kożuchu :evil:.
Piszesz, że tulipany przypominają piwonie, a piwonie róże. Chyba za bardzo genetycy w tym grzebią. Nie mogłaby tak każda z tych roślin być po prostu sobą ;:209?
A tak w ogóle gdyby nie skandaliczny brak opadów, to ten maj można by uznać za piękną rekompensatę za nieudany kwiecień. Bajecznie zielony, bajecznie ciepły i bajecznie słoneczny.
Ja się nim upajam, nie mogę oderwać wzroku od puszystych kwiatów kwitnących jabłoni i słuchu od "śpiewu ptasząt pierzastych w szumie drzew liściastych... ;:224".

Ciesz się majem, szczerze Ci radzę - Jagi
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Elwi nie wiem czy Cię to pocieszy, ale u mnie też poskrzypka i mszyce :evil:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Kochani, dzisiaj coś na raty odpowiadam, jakoś mi to nieskładnie idzie... Dziękuję za słowa pociechy z powodu plag egipskich ;:162 Dziękuję Wam z serca ;:196
Chciałabym prosić Was o poradę w kwestii opuchlaków. Przeczytałam trochę w necie na ten temat i dowiedziałam się, że dobrym, ekologicznym sposobem na jego zwalczanie są nicienie. Postanowiłam zakupić... Znalazłam najtańszy preparat za... 105 zł plus wysyłka ;:oj Może jestem zapóźniona w trendach ogrodniczych, ale moje serce się buntuje przeciwko wydawaniu takiej kasy na robaki! Jeszcze niewidoczne ;:oj Skąd mam wiedzieć, że one tam naprawdę są??? :;230 Jak pomyślę, ile za tą kasę miałabym róż albo tulipanów... no, nicienie nie mają szans! W związku z tym szukam innego sposobu na opuchlaka. Może znacie jakiś?

Jeszcze mała fotorelacja z aktualności ogrodziowych - nie plagowych :heja
Okazało się, że jednak mam narcyza Obdam - pojawił się w kępie, która miała być Mount Hoodem :D

Obrazek

Nadal kwitnie Flower Drift i... również pachnie ;:215
Obrazek

Udało mi się zidentyfikować niebieski różanecznik. Wszystkim zainteresowanym przedstawiam Blue Baron
Obrazek

Rozkwitł również drugi z rododendronów: Simona
Obrazek

Na pocieszenie z powodu tałatajstwa i choróbsk, kupiłam sobie pelargonie angielskie w kolorach... cymesik Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ubiorek stworzył piękną poduchę:
Obrazek

Zaczęła rozkwitać kalina
Obrazek

A teraz będą szersze plany :D Rozkwitła wiśnia i cały taras mam zasypany białymi płatkami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To była ta ładniejsza część, a teraz rabata, przez którą bolą mnie zęby (od zgrzytania Obrazek)
Obrazek
z tej perspektywy jeszcze ujdzie, niestety, żeby ją tak widzieć musiałabym chodzić tyłem :;230 :
Obrazek

Aha, rozkwitł kolejny malarski tulipan - Sorbet:
Obrazek

A to niestety wirusowa zaraza:
Obrazek

Na koniec moje ulubienice: Werona, Aveyron, Dream Touch
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Elwi i u mnie pojawiły się robale na krzaczkach ;:145 Bruzdownica,dziurki w listkach gdzieniegdzie,to nieuniknione ;:224
Zima była łagodna,mało mrozu i teraz są tego efekty.Poskrzypki u mnie jeszcze nie zauważyłam,ale pewnie i ona przyleci ;:124
Sposobu na opuchlaki nie znam także nie pomogę ;:222
Tulipany podsadzone żurawkami to dobry i sensowny pomysł ;:333 Masz u siebie cudnie nawet t tą rabatą zgrzytającą ;:215

Miłego dzionka ;:3
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Czy ja już trafiłam do nieba..? Obrazek
Mnie tam zęby nie zgrzytają. Obrazek
Barokowe klimaty rzeczywiście grzechu warte. Tylko jak tu się w niebie więc utrzymać..? :lol:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Elwi, bajeczny masz ten niebieski różanecznik ;:152
Poskrzypkę w fazie kopulacji ostatnio uśmiercałam i ja. A była tak tym procederem zajęta, że pewnie nie zauważyła że już nie żyje ;:224 ;:183
Twoje łany tulipanowe wywołują u mnie palpitacje i to te pozytywne, wprost odwrotne do Twoich zgrzytów zębowych ;:oj
A co do opuchlaków to niestety nie pomogę Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Z opuchlakami trudna walka. Pożyteczne nicienie są najlepsze. Nie chcę cię dobijać ale te nicienie to trzeba systematycznie chyba trzy lata stosować żeby był 100% efekt.
Inny środek to Dursban, też nie jest tani. I mniej skuteczny.
Poskrzypki też już dwie znalazłam, więc jeszcze bez alarmu ale jednak.
Za to na Doktorku i M. Hilling mam plantacje mszycy. Niszczyłam ręcznie ale to chyba nierówna walka.
Za Dream Touch dziękuję. Uroczy. A najbardziej mi się podobają te zawirusowane. U mnie też kilka takich, z tych zeszłorocznych ;:306
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Elwi :wit

W ogrodzie wszystko tryska kolorami, tulipanki cudne i fajnie wygląda ta skarpa pod tarasem ;:333 ja właśnie taką tworzę :)

Opuchlaka i ja miałam swego czasu i przeczytałam gdzieś już nie pamiętam gdzie, one żerują nocą a na dzień chowają się, połóż kawałek deski pod krzakiem, rano sprawdz, pod spodem powinny być uśpione te paskudy, pozabijaj, tak zniszczysz dorosłe, gorzej z larwami,już nie pamiętam dobrze ale one chyba żerują na korzeniach, poszperaj tutaj na FO, ja gdzieś tu tą wiadomość znalazłam, życzę powodzenia w walce z paskudami ;:oj
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Eluś ,ależ robią wrażenie te ilości tulipanów po prostu bajka ,o takim wejściu do domu każdy marzy ,piękne stworzyłaś swoje miejsce na ziemi ,miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Elwi pisze:
Dorotko - dorotka350 o tym, jak kucharz je przyrządził nie ma wzmianki, można puścić wodze fantazji Obrazek. Taka jesteś wrażliwa na punkcie grzybów? Ciekawa jestem jakie gatunki nie zachęcają Cię do ich spożycia? Pewnie te blaszkowe... Przyznam się, że ja też nie zbieram np. gołąbków (mam na myśli grzyby, nie te zawijańce w kapuście Obrazek)
Nie zbieram kani, którą nie trudno pomylić ze sromotnikiem i takich np. smardzów, które już samym wyglądem mnie odstręczają ;:222 Jeśli chodzi o grzyby to jestem bardzo ostrożna. Zbieram tylko takie, których jestem absolutnie pewna. Reszta niech sobie rośnie w lesie.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Elwi, przepięknie ;:215 Te kule bukszpanowe, tulipany, wszystko cudne.

Ale najbardziej serducho zabiło mi na widok pelargonii angielskich, uwielbiam je ;:167
Pozdrawiam Jola
jo_linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”